Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

7 priežastys, kodėl nuotykių ieškotojams verta aplankyti Madeirą

Nors daugiausia turistų renkasi poilsines keliones, tačiau vis labiau populiarėja aktyvios atostogos, kai vietoj gulto renkamasi kopti į kalną, o paplūdimio šlepetės keičiamos į „kerzus“.
Madeira
Madeira / Igno Vaičiulio nuotr.

Šįkart Marija Pipiraitė-Grumbinė dalijasi septyniomis priežastimis, kodėl verta aplankyti Madeirą nuotykių ieškotojams.

Levados

Galbūt daug kam net negirdėtas toks žodis. Tačiau Madeiroje tikrai su juo susipažinsite. Levadų čia – net porą šimtų.

Viena populiariausių – 25 krioklių levada, kuri žavi neįprastai vešlia augmenija ir iš kalnų krentančiais aukštais kriokliais, kartais išprausiančiais turistus tiesiai ant tako!

Igno Vaičiulio nuotr./Lietus Levadoje
Igno Vaičiulio nuotr./Lietus Levadoje

Einant į levadas, rekomenduojama pasidomėti ne tik jos populiarumu, bet ir sudėtingumu, nes vienos tinka lengvam, atpalaiduojančiam pasivaikščiojimui, kitos reikalauja fizinio pasiruošimo ar bent nuotykių ieškotojo sielos.

Pavyzdžiui, gana trumpą, tik aštuonių kilometrų ilgio levadą „Faja do Rodrigos“ pabaigoje vainikuoja vieno kilometro ilgio tunelis, kurį įveikti reikia galvos žibinto ir neslidžių batų.

Igno Vaičiulio nuotr./Tuneliukas Levadoje
Igno Vaičiulio nuotr./Tuneliukas Levadoje

Sostinė – Funšalis

Kas gali būti gražiau už miestą ant vandenyno kranto, kai kitoj pusėj namukai „lipa“ į kalną. Funšalis turi viską, ko reikia miestui: promenadą šalia vandenyno, kalną ir funikulierių į išpuoselėtą senamiestį, bene tvarkingiausią pasaulyje turgų, pilį, barus ir restoranus, skirtingo lygio viešbučius, skanią kavą ir milžiniškas porcijas ledų.

Igno Vaičiulio nuotr./Funšalis
Igno Vaičiulio nuotr./Funšalis

Pasivaikščiojimas debesyse

Ko gero, įspūdingiausias salos takas veda tarp aukščiausių viršukalnių Pico do Arieiro ( 1818 m) ir Pico Ruivo (1862 m). Nors kalnai ir neaukšti, tačiau sužavi aštriomis briaunomis, ryškiomis spalvomis ir į visas puses atsiveriančiais vaizdais į slėniuose įsikūrusius miestelius bei vandenyną.

Čia kaskart ištinka jausmas, kad kalnų takai veda į dangų ir mes vaikštome debesimis.

Igno Vaičiulio nuotr./Madeira
Igno Vaičiulio nuotr./Madeira

Tuneliai

Ar žinote, kodėl Madeira kartais pravardžiuojama „šveicarišku sūriu?“ O gi dėl skersai išilgai kertančių ilgų ir trumpų, plačių ir siaurų, apšviestų ir tamsių tunelių.

Anksčiau nuvykti nuo Funšalio iki Porto Moniz per kalnus trukdavo 8 valandas. Dabar – valandą. Salos kompaktiškumas ir jame išvystyta kelių, tiltų, viadukų infrastruktūra – leidžia keliauti iš bet kurio salos galo greitai ir patogiai.

Iškyšuliai

Vienas žinomiausių ir įspūdingiausių – Sao Lourenco iškyšulys – ryčiausias salos taškas. Vandenyno bangų skalaujamos spalvotos stačios uolos ir vingiuota kranto linija vilioja turistus iš viso pasaulio.

Igno Vaičiulio nuotr./Sao Lourenco iškyšulys
Igno Vaičiulio nuotr./Sao Lourenco iškyšulys

Mažiau lankomas, tačiau ne mažiau kerintis – Sao Jorge pakrantės takas. Dalis tako – medinis lieptelis pritvirtintas prie uolos, o pro lentelių tarpus matosi apačioje į krantą besiritančios Atlanto bangos. Takas drąsiems.

Igno Vaičiulio nuotr./Sao Jorge iškyšulys
Igno Vaičiulio nuotr./Sao Jorge iškyšulys

Funšalio oro uostas

Jis pastatytas ant vandenyno kranto. Jei taip būtų pasakyta apie viešbutį, galėtume įsivaizduoti romantiškiausias atostogas. Tačiau su oro uostu yra kiek kitaip ir jo vieta labiausiai džiugina adrenalino ieškotojus.

Oro uosto inžineriniai sprendimai buvo net apdovanoti, tačiau iki šiol čia leistis gali tik labai patyrę pilotai. Nusileidimo takas sukonstruotas taip, kad juo nusileisti galima tik iš vienos pusės. O esant nepalankiam vėjui, tenka keisti planus – skristi į šalia esančią Porto Santo salą ir ten laukti palankesnio oro arba iš ten į Madeirą plaukti laivu.

Natūralūs baseinai

Maudynės natūraliuose Porto Moniz lavos baseinuose – išskirtinė pramoga. Nors sezono pradžioje ir pabaigoje gali būti šaltoka, tačiau po fizinio krūvio šaltas vanduo dar geriau nuplauna nuovargį.

Porto Monež (Porto Moniz) miestelis
Porto Monež (Porto Moniz) miestelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius