-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionių idėjos mylintiems muziką: kur galima pasivaikščioti natomis ar paragauti „Mozarto pusryčių“

Kaip jūs planuojate keliones, kokias lankytinas vietas renkatės? Sudarant kelionės maršrutą siūlau atsižvelgti į savo profesiją ar pomėgius – galbūt rasite su savo veiklomis susijusių muziejų, edukacinių užsiėmimų, ekskursijų? Šįkart „paruoštukas“ tiems, kurių darbas, studijos ar laisvalaikis susijęs su muzika.
Viena – Mocarto skulptura
Viena – Mozarto skulptūra / Dovilės Šileikytės nuotr.

Muzikiniai miestai: Liepoja, Zalcburgas, Viena

Liepojos mieste Latvijoje keliautojams nepaklysti padeda natos, lyg netyčia pabirusios ant šaligatvio plytelių – einant nuo vienos iki kitos galima apeiti pagrindines lankytinas miesto vietas (siūlomi du maršrutai – 3,7 km arba 5,8 km).

Dovilės Šileikytės nuotr./Liepoja
Dovilės Šileikytės nuotr./Liepoja

Liepoja vadinama Latvijos muzikos, kultūros ir festivalių sostine, todėl pasirinkta būtent muzikos tema. Miesto centre, Rožių aikštėje (čia įsikūręs ir turizmo informacijos centras, kuriame galima gauti žemėlapį su šiuo muzikiniu maršrutu ir pažymėtomis natomis) yra smuiko raktas, do nata „gyvena“ prie Latvijos muzikantų šlovės alėjos, kurioje yra 40 plokščių su dainininkų, kompozitorių, muzikų delnų antspaudais, 12 lentelių skirtos grupėms, re nata žymi Petro I namą, mi – Šv. Anos bažnyčią, fa – Šv. Juozapo katalikų katedrą ir t. t.

Dovilės Šileikytės nuotr./Liepoja
Dovilės Šileikytės nuotr./Liepoja

Muzikinio rašto ženklas pauzė žymi vietą, kurioje susijungia abu maršrutai. Tiesa, keliose iš šių plytelių nupieštos ne natos, o muzikos instrumentai: saksofonas, smuikas, būgnai ir trimitas.

Dovilės Šileikytės nuotr./ Liepoja
Dovilės Šileikytės nuotr./ Liepoja

Austrijos kultūros sostinėje Zalcburge 1756 m. gimė visame pasaulyje garsus kompozitorius Wolfgangas Amadeus Mozartas – Getreidegasse gatvės 9 numeriu pažymėtame name, ant kurio yra užrašas „Mozart Geburtshaus“, Austrijos vėliava ir lentelė su užrašu, kad čia įsikūręs muziejus bei nurodyta kompozitoriaus gimimo data.

Pirmame aukšte įsikūrusi SPAR parduotuvė taip pat atitinkamai pažymėta. Muziejaus eksponatai – kompozitoriaus ir jo šeimos daiktai, laiškai, natos, portretai.

Toje pačioje gatvėje, antrajame name įsikūrusi kavinė „Café Mozart“, kurioje galima paragauti „Mozarto pusryčių“, išgerti „Mozarto kavos“ ar paskanauti „Mozarto simfonijos“ ledų deserto, papuošto šokoladiniu smuiko raktu.

Mozartplatz gatvėje stovi paminklas Mozartui, šios gatvės aštuntajame name kadaise gyveno jo žmona, o penktuoju numeriu pažymėtame pastate įsikūręs turizmo informacijos centras.

Šiame mieste ir jo apylinkėse taip pat buvo filmuotas ir ne mažiau žinomas muzikinis filmas „Muzikos garsai“ – sužinoti apie jame vaizduojamą Von Trappų šeimą, kuri iš tikrųjų egzistavo, filmo kūrimą, pamatyti vietas, kuriose buvo filmuojama (pavyzdžiui, Hellbrunn rūmus ir Mirabell rūmus ir sodus) galima pasirinkus teminę „Muzikos garsų“ ekskursiją autobusu, kurios metu netgi galima dainuoti dainas, skambančias šiame filme.

Tikrojoje Austrijos sostinėje Vienoje irgi netrūksta nei muzikos, nei Mozarto buvimo ir įamžinimo ženklų. Nuo 1784 iki 1787 metų jis gyveno netoli šv. Stepono katedros (tikslus adresas – Domgasse 5) ten dabar įsikūręs „Mozarthaus Viena“ muziejus – apie jo gyvenimą ir kūrybą lankytojams pasakoja audiovizualinės instaliacijos. Muzikos mylėtojai Vienoje ras ir Johano Štrauso muziejų, įsikūrusį name, kur kažkada gyveno šis kompozitorius, šiame mieste gyveno ir kūrė daug žinomų kompozitorių, todėl yra ir L.van Beethoveno, J.Haydno, F.Schuberto, namai-muziejai.

Muzikos muziejai didžiuosiuose Europos miestuose

Vienos muzikos muziejus. Oficiali svetainė čia.

Dovilės Šileikytės nuotr./Vienos muzikos muziejus
Dovilės Šileikytės nuotr./Vienos muzikos muziejus

Seilerstätte 30, A-1010 Vienna

Darbo laikas: kasdien 10–22 val.

Bilieto kaina suaugusiems – 13 Eur.

Pirmame aukšte yra ekspozicija, skirta Vienos filharmonijai, antrajame pasakojama apie garsą (kaip jis tampa muzika? Kaip žmogaus kūnas suvokia garsą ir muziką?), trečiajame apie garsius kompozitorius – Mozartą, Beethoveną, Haydną, Schubertą, Straussą ir kitus. Ketvirtajame įsikūrusi virtuali scena, ten bet kuris lankytojas gali padiriguoti virtualiam orkestrui. Tiesa, jame būna daugiausiai lankytojų, ypač vaikų, todėl savo eilės gali tekti palaukti gana ilgai.

Briuselio muzikos instrumentų muziejus. Oficiali svetainė čia.

Dovilės Šileikytės nuotr./Briuselio muziejus
Dovilės Šileikytės nuotr./Briuselio muziejus

Montagne de la Cour 2 B-1000 Brussels

Darbo laikas: Antradieniais–penktadieniais 9.30–17.00 val.,

Šeštadieniais, sekmadieniais ir švenčių dienomis 10–17.00 val.

Bilieto kaina suaugusiesiems 10 Eur.

Briuselyje besilankantiems muzikos mylėtojams labai rekomenduoju muzikos instrumentų muziejų. Jame yra muzikos instrumentų iš viso pasaulio – senovinių, tradicinių, mechaninių bei elektroninių ir kt., jų skambesį išgirsti padės audiogidas.

Dovilės Šileikytės nuotr./Briuselio muziejus
Dovilės Šileikytės nuotr./Briuselio muziejus

Iš viso jų yra 9 tūkst., 1121 yra eksponuojami galerijose ir matomi lankytojams, kiti laikomi patalpose su oro kondicionieriumi ir apšvietimo valdymu. Art Nouveau stiliaus pastate, kurio viršutiniame aukšte įsikūręs restoranas, iš kurio atsiveria panoraminis Briuselio vaizdas.

Paryžiaus muzikos instrumentų muziejus. Oficiali svetainė čia.

221, avenue Jean-Jaurès 75019 Paris

Darbo laikas: Antradieniais–penktadieniais 12–18 val.,

Šeštadieniais ir sekmadieniais – 10–18 val.

Bilieto kaina suaugusiesiems – 8 Eur, jaunimui iki 26 m. – nemokamai

Dovilės Šileikytės nuotr./Paryžius
Dovilės Šileikytės nuotr./Paryžius

Muziejuje saugomi 8455 muzikos instrumentai ir meno objektai, pasakojantys vakarų muzikos tradiciją nuo XVII amžiaus iki šių dienų bei padedantys susipažinti su pagrindinės pasaulio muzikos kultūromis.

Kiti muzikos muziejai

Muzikos ar muzikos instrumentų muziejai įsikūrę Štutgarte, Milane, Bazelyje, Italijoje, Kremonoje, kur gimė ir gyveno garsusis smuikų meistras Antonijus Stradivarijus, lankytojus kviečia smuikų muziejus.

Keliaujant po kaimynines šalis galima užsukti į Taline esantį Estijos teatro ir muzikos muziejų (Müürivahe 12, bilieto kaina suaugusiems 6 Eur, dirba antradieniais–šeštadieniais 10–18 val.), Rygoje įsikūręs Latvijos literatūros ir muzikos muziejus iki 2022 m. uždarytas, perkeliamas į naujas patalpas.

Varšuvoje įsikūręs Chopino muziejus (Okólnik 1, bilieto kaina suaugusiems 22 zlotai, trečiadieniais įėjimas nemokamas, dirba antradieniais–sekmadienis: 11.00–20.00 val.), karališkajame Lazienkų parke yra Chopinui skirta skulptūra, prie jos nuo gegužės iki rugsėjo kiekvieną sekmadienį 12 ir 16 val. vyksta koncertai, kuriuose skamba Chopino muzika.

Mieste taip pat daug kitų vietų, kuriose kompozitorius gyveno ar muzikavo – prie jų pastatyti multimedijų suoliukai (iš viso jų yra 15) su informacija apie kompozitoriaus gyvenimą ir kūrybą, o paspaudus ant jų esantį mygtuką pasigirsta jo kūriniai. Chopino muziejus įsikūręs ir kompozitoriaus gimtinėje Želazova vola (lenk. Żelazowa Wola) kaime – 50 km nuo Varšuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius