Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rudens kelionės į saulėtus kurortus: kiek galima sutaupyti ir ko reikia pasisaugoti

Lietuvoje ši vasara buvo tokia gera, kad vargu ar tokios kas galėjo tikėtis. Bet net didžiausias optimistas nesivils, kad ruduo mūsų šalyje taip pat dovanotų Pietų Europą primenančius orus. Tie, kas toliau ieško vasaros, trina rankas – kelionės į numylėtus Turkijos, Egipto ar Graikijos kurortus gali atpigti net ketvirtadaliu ar net perpus. Žinoma, ne viskas tik puiku – reikia žinoti, kokie nesklandumai gali pasitaikyti rudens atostogų metu ir kada jas geriausiai pirkti.
Poilsis viešbutyje
Poilsis viešbutyje / 123rf.com nuotr.

Pailsėti galima net iki 30 proc. pigiau

Populiariausios rudens atostogų kryptys – ten, kur dar vasara, kai Lietuvoje jau reikia traukti lietpalčius ir šalikus. Dauguma įvairių kelionių organizatorių klientų renkasi Italiją (Neapolį, Sardiniją), Kiprą, Portugaliją bei jos salą Madeirą, Kanarų salas. Ypač populiarios Graikijos salos, Turkija ir Egiptas.

Jeigu neapsisprendžiate, į kurią šiltą šalį vykti pailsėti rudenį, idėjų rasite čia – 9 nebrangios kryptys, kur rudenį ieškoti šilumos ir jūros.

„Vasaros ir rudens atostogų kryptys labai panašios, tačiau visų pirma dėl sezoniškumo keičiasi kelionių pobūdis. Rugsėjo ar spalio mėnesiais nebekamuoja alinantys karščiai, aplinkui mažiau turistų, tad natūraliai kiek krenta kainos. Ruduo, kaip ir pavasaris, puikiai tinka susipažinti su svetima kultūra – kai kitų atostogautojų mažiau, o kainos nukritusios, keliavimas svetimos šalies viduje tampa daug paprastesnis“, – rudens kelionių pliusus 15min vardijo „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Kainos toje pačioje vietoje sezono metu ir spalio–lapkričio mėnesiais paprastai gali skirtis apie 20–30 proc. Pavyzdžiui, prabangiame Antalijos viešbutyje kainos už vilas krenta net 50 proc.

„Pastebime, kad vadinamuoju „high season" periodu paketo kainos gali pakilti iki 250 Eur“, – 15min sakė kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ pardavimo vadovė Kristina Prieskienytė.

Kainų skirtumas tikrai nemenkas, tačiau kad tokiu sezoniškumo pliusu būtų galima pasinaudoti, yra keli „bet“. „Vienas pagrindinių faktorių – kada yra užsakoma kelionė. Jei kelionės užsakomos išankstinių pardavimų metu – skirtumai nebus itin dideli, gali būti ir 50 Eur, ir 100 Eur asmeniui. Jei kelionė užsakoma prieš išvykimą likus nedaug laiko, tokiu atveju tiek už rudenines, tiek ir vasarines atostogas klientas sumokės gerokai daugiau, gali būti ir 20, ir 30 procentų didesnė kaina“, – tikino „Novaturo“ generalinis direktorius Linas Aldonis.

123rf.com nuotr./Viešbutis Turkijoje
123rf.com nuotr./Viešbutis Turkijoje

Paskutinės minutės pirkimai nebepopuliarūs

Dar niekada pasaulyje nebuvo tiek skrydžių ir jais skrendančių žmonių. 2017 m., Pasaulio banko duomenimis, oro transportu skrido beveik 4 mlrd. keleivių. Šią vasarą Europoje aviacijos sektoriaus galimybės dažnai nespėjo paskui norinčiųjų skristi srautus – trūko ir lėktuvų, ir lakūnų, ir įgulos narių.

Keliauja po pasaulį taip pat didžiausias skaičius kada nors tai dariusių žmonių. Jungtinių Tautų statistika skelbia, kad praėjusiais metais tarptautinių turistų skaičius išaugo 7 proc.

Lėktuvams vis kylant kone pilnutėliams, nieko stebėtino, kad paskutinės minutės kelionės ne visada gali būti ir tokios pigios kaip prieš 10 metų. Anot ekspertų, dažniausiai išlošia tie, kurie planuoja ir keliones perka anksčiau. „Paklausa yra didelė, todėl pasiliekant tik paskutinės minutės variantą viešbučių ir likusių skrydžių bilietų pasirinkimas yra gana siauras“, – teigė „Novaturo“ vadovas L.Aldonis.

Anot „Tez Tour“ atstovės I.Aukštuolytės, dauguma jų klientų kelialapius įsigyja prieš 2–3 mėnesius, maždaug ketvirtadalis – prieš pusmetį.

123rf.com nuotr./Viešbutis Šarm aš Šeiche
123rf.com nuotr./Viešbutis Šarm aš Šeiche

„Paskutinės minutės pirkimai nebepopuliarūs, mat išankstinių pardavimų kainos būna net geresnės nei paskutinės minutės pasiūlymų. Per išankstinius pardavimus už mažesnę kainą galima rinktis iš didesnio asortimento, o sulaukęs paskutinės minutės privalai imti tai, kas liko. Tokia strategija nebepatraukli ir patiems atostogautojams“, – tikino ji.

Ankstyvas kelionės planavimas ypač aktualus tiems, kurie žino, ko konkrečiai nori iš kelionės. „Klientai, kurie iš anksto suplanavę savo atostogas ar tiksliai žino, kuriame viešbutyje norėtų ilsėtis, dažniausiai tuo pasirūpina iš anksto, nes, kaip rodo patirtis, ne visada prieš pat kelionę galima rasti norimą kelionės trukmę ar viešbutį, kurių užimtumas šį sezoną ypač didelis“, – 15min sakė K.Prieskienytė, „Kidy Tour“ pardavimo vadovė.

Anot jos, populiariausi viešbučiai rudenį ne tik greitai pabrangsta, bet juose vietų gali nebebūti net ir ieškant likus mėnesiui iki planuojamų atostogų.

„Taip pat reikia nepamiršti, kad rudenį yra ir vaikų atostogų metas“, – dėmesį atkreipė L.Aldonis. Jeigu prieš pat šią laisvą nuo mokslų savaitę tikitės rasti gerą paskutinės minutės pasiūlymą, beveik neabejotinai teks nusivilti ir griebti tik tai, kas yra likę.

123RF.com nuotr./Viešbutis Lansarotėje, Plaja Blanka
123RF.com nuotr./Viešbutis Lansarotėje, Plaja Blanka

Iššūkis – kaip pasiekti tuos gerus orus?

Dar sunkiau tuo atveju, jeigu rudeniui norite poilsinei kelionei nuvykti ten, kur ir dauguma lietuvių – Egiptą, Turkiją, Graikiją. Pavyzdžiui, Graikiją galima pasiekti ir reguliariomis skrydžių linijomis, o su Turkijos kurortais iškyla kita problema – viešbučiai nebrangūs, aptarnavimas kone idealus, saulės ir šilumos per akis, bet kaip tą viską pasiekti?

„Pavyzdžiui, savaitė spalio mėnesį 5 žvaigždučių viešbutyje asmeniui kainuoja 200–300 eurų, bet kas iš tų mažų kainų, jeigu nuskristi nėra kaip“, – anksčiau 15min yra sakęs kelionių agentūros Superkeliones.lt vadovas Udrius Armalis. Pavyzdžiui, į Egiptą ir Turkiją atostogautojus vežančios „Kidy Tour“ skrydžių reisai rudenį būna užpildyti maždaug 98 proc.

Kad ši problema egzistuoja, pripažįsta ir „Novaturo“ vadovas. „Turkijoje atostogų pasirinkimas toks įvairus, kad kiekvienas klientas randa sau tinkamą variantą, todėl lėktuvai visą sezoną kyla maksimaliai užpildyti. Paskutinę minutę rasti laisvas vietas paprastai galima tik tokiu atveju, jei dėl skirtingų klientų atostogų trukmių skrydyje pirmyn ar atgal lieka po kelias laisvas vietas“, – aiškino L.Aldonis.

123rf.com nuotr./Antalija
123rf.com nuotr./Antalija

Kitomis kryptimis kelionių organizatoriai keleivius skraidina ne tik užsakomaisiais reisais, tad tokias populiarias šalis kaip Portugalija, Italija ar galima pasiekti paprasčiau. „Tez Tour“ keliones vykdo ir kitomis reguliariomis aviakompanijomis, tokiomis kaip „Ryanair“ ar „Wizzair“. Todėl jeigu užsakomajame skrydyje nebėra vietos, žmogus turi galimybę skristi ir kitomis avialinijomis“, – teigė I.Aukštuolytė.

Šį pavasarį į Turkiją įžengė ir „Ryanair“ – kovą pradėjo skraidyti į Dalamano oro uostą, kuris yra maždaug už pusantros valandos kelio nuo Marmario. Tiesa, tiesioginiais skrydžiais jį sujungė tik su Dublinu ir Bratislava.

Reikia žinoti, į ką atkreipti dėmesį renkantis kelionę rudenį

Rudens kelionės dažnai pigesnės, žmonių mažiau, o karštis jų metu – nebe toks svilinantis, tačiau čia tyko ir keli nesklandumai, į kuriuos reikia atsižvelgti renkantis atostogas.

Pats pagrindinis jų – dėl sezoniškumo viešbučiai gali neteikti dalies paslaugų. Svarbu prieš kelionės įsigijimą išsiaiškinti, iki kada pasirinktoje vietoje trunka sezonas, ir pasidomėti, kokios paslaugos viešbutyje tikrai bus teikiamos net ir jam einant į pabaigą. Taip pat – kokie pasirinkimai pramogoms yra užklupus prastam orui.

„Vertėtų rinktis viešbučius, kurie gali pasiūlyti įvairių paslaugų, kurios teikiamos pastate (SPA, viduje esantys baseinai, žaidimų kambariai, kino salės ir pan.). Taip pat vėsesniam orui tinkamos sporto pramogos, pavyzdžiui, tenisas, golfas. Svarbu paminėti, jog viešbučiai lauko paslaugas siūlo atsižvelgdami į oro sąlygas tuo metu“, – aiškino K.Prieskienytė iš „Kidy Tour“.

Paslaugų įvairovė gali priklausyti ir nuo oro, ir nuo sumažėjusių klientų srautų. „Pavyzdžiui, gali neveikti dalis barų ar restoranų, viešbučio teritorijoje ar prie vandens mažėja pramogų. Nors turistai dar priimami, viešbutis jau ruošiasi žiemos sezonui. Perkant keliones ne sezono metu būtina tai turėti omenyje“, – patarė „Tez Tour“ atstovė I.Aukštuolytė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Geriau pasimokyti iš kitų klaidų: kaip už 5* viešbučio kainą negauti skylės

123rf.com nuotr./Ibisa
123rf.com nuotr./Ibisa

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius