Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skrendate peršalę? Ką reikia žinoti

Niekas nenori skristi pasigavę peršalimą – sloga lėktuve tik dar labiau paūmėja, kosulys pasausėja, tenka atkentėti ir nepatenkintus kitų keleivių žvilgsnius. Bet kartais kito pasirinkimo nėra – tad ką daryti, jeigu tenka lipti į lėktuvą sergant?
Skristi peršalus nėra geras sprendimas
Skristi peršalus nėra geras sprendimas / 123rf.com

Paklauskite savęs: ar man reikia skristi?

„Jeigu būčiau taip peršalęs, kad su tuo negaliu susitvarkyti su nereceptiniais vaistais, iš viso neskrisčiau, – „Conde Nast Traveler“ sakė gydytojas Jeffrey Linderis. – Reikia bent kiek pagalvoti apie kitus keleivius.“

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras pataria, kad skristi nereikėtų tiems, kurių temperatūra pakilusi iki 38 laipsnių ar daugiau, kurių kosulys yra ūmus, pasireiškia didelis pykinimo jausmas.

Ausys tikrai užguls, ir smarkiai

Jeigu skrydžio atidėti negalima ir jeigu simptomai nėra tokie stiprūs, prieš skrydį žinokite – skristi su peršalimu gali būti skausminga. „Jeigu jus veikia alergijos ar virusinė infekcija, tokia kaip peršalimas, jūsų gleivinė yra patinusi“, – aiškino medicinos profesorius Williamas Schaffneris.

Tas patinimas užkemša Eustachijaus vamzdį, kuris sujungia vidinę ausį su gerkle. Normaliomis aplinkybėmis jis padeda sureguliuoti spaudimą tarp vidinės ausies ir išorinės aplinkos. Tačiau kas būna, kai jis užsikišęs lėktuve? Kai lėktuvas kyla, oro spaudimas lėktuve krinta, vidinėje ausyje esantis aukštesnis spaudimas stumiasi lauk, tačiau negali susilyginti su žemesniu spaudimu lėktuvo salone.

Rezultatas – užgulusios ausys, gali net keliomis dienomis suprastėti klausa, ausis skaudėti. Ekstremaliais atvejais gali netgi pradėti tekėti kraujas arba plyšti ausies būgnelis. Situacija gali paūmėti ir lėktuvui leidžiantis.

Ką daryti prieš skrydį

123rf.com/Lėktuve
123rf.com/Lėktuve

Dekongestantai padeda sumažinti patinimą aplink Eustachijaus vamzdį, o tai leistų jam sureguliuoti spaudimą, sako J.Linderis. Medikas pataria likus valandai iki skrydžio išgerti ilgesnio veikimo vaistų – 12 ar 24 valandų. Gelbėti gali ir nosies purškalas – jį naudokite likus pusvalandžiui iki pakilimo ir pusvalandžiui iki leidimosi.

Turėkite su savimi gumos arba ledinukų. Žandikaulio judinimas ir rijimas gali pakeisti slėgį jūsų gerklėje ir atverti Eustachijaus vamzdį. W.Schaffneris pataria ir nepamiršti skysčių. „Jeigu peršalote, gerkite daug skysčių. Drėgmė neleis nosies išskyroms išsausėti ir užkimšti Eustachijaus vamzdžio“, – sako jis.

Laikykitės elementarių higienos taisyklių – turėkite nosinaičių, dažnai plaukite rankas.

... ir po skrydžio

Ir po skrydžio ausys dar gali net kelias dienas neatsikimšti. Kad situacija pagerėtų, gali ir toliau prireikti naudoti dekongestantus. Taip pat išmėginkite šiuos patarimus, kaip padėti savo ausims po skrydžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius