Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Thomas Cook“ žlugimas galėtų būti šansas Lietuvai

Pirmadienio naktį nutrūkusi seniausio pasaulyje kelionių organizatoriaus „Thomas Cook“ veikla neturėtų padaryti didelių sukrėtimų turizmo rinkoje, nes iš britų sugebėjimo suvaldyti tokią krizę galima būtų pasimokyti visiems. Tačiau jeigu suskubtų, Lietuva galėtų pasinaudoti atsivėrusiu langu ir pritraukti kelionių netekusius atostogautojus. Tokią idėją pirmadienį pokalbyje su 15min iškėlė turizmo ekspertė Žydrė Gavelienė.
Žydrė Gavelienė mato Lietuvos turizmui šansą žlugus „Thomas Cook“ 2019 m. Rugsėjo 23 d.
Žydrė Gavelienė mato Lietuvos turizmui šansą žlugus „Thomas Cook“ 2019 m. Rugsėjo 23 d. / Scanpix/15min nuotr.

Galima pasimokyti, kaip valdyti krizę

Apie „Thomas Cook“ bėdas buvo kalbėta jau kurį laiką, bendrovė bandė restruktūrizuotis, iš privačių investuotojų prašė 200 mln. svarų (227 mln. eurų). Tačiau nepavykus pasiekti susitarimo, pradėta priverstinio likvidavimo procedūra.

„Kiekviename versle nutinka tokių situacijų. Aišku, labai gaila, kad ilgametis kelionių organizatorius turėjo tokią baigtį. Bet aš gal naujienos nepriėmiau taip jautriai, nes žinau, kaip gerai Jungtinėje Karalystėje veikia kelionių organizatorių draudimas“, – 15min sakė Nacionalinės turizmo verslo asociacijos ir Lietuvos turizmo rūmų prezidentė, kelionių agentūros „Estravel“ vadovė Žydrė Gavelienė.

Kaip 15min jau rašė, britų valdžia iškart paskelbė nusamdžiusi lėktuvus, kuriais kitose šalyse likę atostogautojai bus parskraidinti atgal į Jungtinę Karalystę. Skrydžiai bus vykdomi iki spalio 6 dienos, o tie, kurių kelionės turėjo vykti vėliau, atgaus pinigus. Daugiau apie Operaciją Matehornas skaitykite čia.

„Čia yra geras pavyzdys, kaip pasimokyti valdyti krizę“, – teigė Ž.Gavelienė.

Britai patirties, kaip suvaldyti oro bendrovės žlugimo pasekmes, turi ir nesenos. 2017 m. bankrutavo „Monarch Airlines“. Tuomet per dvi savaites Civilinės aviacijos administracija (CAA) suorganizavo 560 užsakomųjų skrydžių iš 24 skirtingų oro linijų, ir 98 proc. „Monarch“ keleivių buvo parskraidinti namo netgi tą pačią dieną, kada ir turėjo grįžti. Nors šįkart mastai bus didesni, tačiau „Monarch“ krizės suvaldymas nuteikia optimistiškai.

Didesnė apsauga tiems, kurie pirko kelionės paketą

Ž.Gavelienės teigimu, dėl CAA kompetencijos neturėtų ir smukti žmonių pasitikėjimas turizmo rinka ar kelionių organizatoriais apskritai. „Kiekvienas verslas turi rizikos žlugti. Svarbu, kaip po to yra tvarkoma situacija. Tiek CAA, tiek draudimo kompanijos padarys taip, kad keliautojai nenukentėtų“, – aiškino ji.

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos vadovė svarstė, kad ši situacija keliautojus gal kaip tik galės paskatinti dar daugiau naudotis kelionių organizatorių paslaugomis. „Tuomet, jeigu kažkas atsitinka, keleiviais būna pasirūpinta“, – tikino ji.

Britų spauda aiškina, kad tikrai bus pasirūpinta tais, kurie iš „Thomas Cook“ pirko kelionės paketą. Prastesnės žinios tiems, kurie įsigijo tik skrydį ar tik viešbutį. Tokiu atveju nebegalioja ATOL – oro kelionių organizatoriaus draudimas. Pinigų grąžinimas už neįvykusią kelionę priklausys nuo kelionės draudimo arba kredito kortelės kompanijos sąlygų.

Šansas Lietuvos turizmui?

Ž.Gavelienė pokalbyje su 15min iškėlė idėją, kad Lietuva galėtų pasinaudoti dabartine situacija Jungtinėje Karalystėje. Šalies Švietimo ministerija yra aiškiai nurodžiusi, kad mokiniai gali vykti atostogų tik moksleivių atostogų metu, tad keliones šeimos planuoja iš anksto.

„Dabar yra labai geras metas, kad Lietuvos turizmo skatinimo agentūra pradėtų nuostabią reklamą Jungtinės Karalystės rinkoje – atvažiuokite į Lietuvą. Nes žmonės turi sugalvoti naujus kelionės planus.

Jeigu sujudėtume ir tą pradėtume daryti jau dabar, mes tikrai ne sezono metu labai paskatintumėme turizmą“, – kalbėjo Nacionalinės turizmo verslo asociacijos ir Lietuvos turizmo rūmų prezidentė. Nors ji pripažino, kad smarkiai abejoja, ar taip bus pasielgta.

Dabar yra geras metas, kad Lietuvos turizmo skatinimo agentūra pradėtų nuostabią reklamą Jungtinės Karalystės rinkoje – atvažiuokite į Lietuvą, - siūlo Ž.Gavelienė.

Pavojaus ženklų Lietuvos rinkoje nemato

Ž.Gavelienė pabrėžė, kad Lietuvoje veikiantys kelionių organizatoriai neturi finansinių ryšių su „Thomas Cook“, todėl tikrai nėra jokių ženklų apie galimus sukrėtimus rinkoje.

Kita vertus, ir nereikėtų viltis, kad staiga kristų viešbučių kainos, nes neįvyks suplanuotos „Thomas Cook“ kelionės. „Turizmas yra taip stipriai auganti kryptis, todėl kad vieno kelionių organizatoriaus bankrotas arba neužpildytų vietų skaičius padarytų įtaką kainoms, tikėtis nereikėtų“, – teigė turizmo ekspertė. Juo labiau, kad keliaujančiųjų skaičius kasmet auga visose Europos šalyse.

„Ar „Thomas Cook“ bankrotas turės įtakos kelionių asortimentui iš Lietuvos? Tikrai ne. Ar keisis kelionių kainos? Jos ir šiaip natūraliai kasmet šiek tiek kyla, tai tikėtis, kad jos sumažės, tikrai negalima. Ar pasitikėjimas rinka kris? Tikrai ne, nes taip, kaip suvaldyta situacija, mums reikėtų pavydėti“, – reziumavo Ž.Gavelienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius