Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atlaso kalnai ir iškyla juose: laukiniai pietūs vietinių berberų namuose

Atlaso kalnai – tai nuostabiausia, ką teko aplankyti Maroke. Jautiesi patekęs šimtus metų atgal, sako iš Maroko ką tik grįžusi Gina Kubiliūtė. Su „Pasaulis kišenėje“ skaitytojais ji dalijasi savo įspūdžiais iš vienos berberų – vietinių kalnų gyventojų – gyvenviečių.
Poilsis pavėsyje
Poilsis pavėsyje / Ginos Kubiliūtės nuotr.

Berberai čia gyvena labai skurdžiai, tačiau tai jiems netrukdo būti laimingiems, visada šypsotis ir net juokauti, kad dabar bent jau turi elektrą, tad gyvena nebe „akmens amžiuje“.

Atlaso kalnai – kalnų sistema šiaurės vakarų Afrikoje, Maroko, Alžyro ir Tuniso teritorijose. Jie nusidriekę šiaurės rytų kryptimi maždaug 2000 km. 

Į Atlaso kalnus atkeliavome tik vienai dienai, norėdami aplankyti nuostabias vietas, pailsėti ir paragauti vietinių maisto.

Marokas pastaruoju metu patenka į lankomiausių pasaulio vietų sąrašus, kai kurios šalies vietos dar nėra apgultos turistų. 

Ši vieta – ne išimtis, nors pastaraisiais metais turistų Atlaso kalnuose sulaukiama vis daugiau. Tiesa, vis dėlto daugiausia čia atvyksta vietiniai, o ne užsienio keliautojai. Tad mes jautėmės truputį kolumbais – tą dieną, kai svečiavausi kalnuose, neteko išvysti nė vieno užsieniečio. Visi buvo marokiečiai. 

Vietovės vaizdas skurdus – pagal kalnų upę pristatyta daug šiaudinių namelių, kur gali atsisėsti ar tiesiog atsigulti, mirkyti rankas ar kojas šaltame upės vandenyje ir taip atsivėsinti.

Mes įsitaisėme kalno užuovėjoje ant kilimų ir pagalvėlių. Virš mūsų galvų pavėsį teikė didžiulis figos medis. Kol laukėme maisto, prisiraškėme figų – jos buvo nuostabiai sultingos ir saldžios.

Mumis rūpinosi vietinių berberų šeima. Mama gamino, o vaikai atnešė staliuką, atsigerti. Tadžinas su ožkos mėsa, pagamintas ant laužo, ir ką tik iškepta duona – jokiame restorane negausi tokio nuostabaus „laukinio“ maisto.

Valgėme taip pat marokietiškai – pirštais. Nešvarumai ir vonios nebuvimas – ne problema: pasilenkus gali čia pat upėje nusiplauti rankas. O pavalgius gali tiesiog išsitiesi ant kilimo ir nusnausti ar tiesiog pasikalbėti. Tokios akimirkos yra nepamirštamos.

Daugiau kelionių įspūdžių rasite asmeniniame Ginos tinklaraštyje „Travelling dinning cooking“. Jame pristato savo kelionių metu aplankytas vietas, išbandytus patiekalus ir pramogas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius