-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auksiniai patarimai vykstantiems į Jordaniją: kaip geriau pamatyti Petrą ir Negyvąją jūrą

Petra buvo vienas iš mano pagrindinių kelionės į Jordaniją tikslų. Tai išskirtinio kraštovaizdžio ir grožio bei architektūrinio meistriškumo derinys mūsų planetoje, įsikūręs tarp Raudonosios ir Negyvosios jūrų. Tai viena iš turtingiausių archeologinių vietovių visame pasaulyje, kurioje senovės Rytų tradicijos susipina su helenizmo laikotarpio architektūra.
Petra – daugiau nei Naujasis Pasaulio stebuklas
Petra – daugiau nei Naujasis Pasaulio stebuklas / M.Surblio nuotr.

Pirmąją pasakojimo dalį skaitykite čia

Petrą patogiai galima pasiekti autobusu iš Amano. Reisus kasdien vykdo populiari Jordanijos „Jett“ transporto įmonė, įsikūrusi Amano centre. Kelionė į vieną pusę – 11 Jordanijos dinarų, apie 14 eurų. Autobusas paleidžia Mozės vadės (Wadi Musa) miestelio centre. Tai artimiausias miestelis, įsikūręs vos 1,5 km atstumu iki Petros lankytojų centro. Čia yra keletas viešbučių ir kitų apgyvendinimo paslaugas teikiančių įmonių.

Tradiciškai išsirinkau trijų žvaigždučių viešbutį, kuriame nakvynė su pusryčiais – 55 eurai. Viešbutis „Petra Palace Hotel“, įsikūręs patogioje vietoje, vos 10 minučių pėsčiomis iki Petros lankytojų centro. Ryte, po skanių arabiškų pusryčių, pradėjau savo kelionę po Petrą. Priėjus lankytojų centrą, pasitiko ganėtinai ilga eilutė. Stoviu, bet eilė nejuda – pasirodo, darbuotojas pasitiesęs raudoną kilimėlį meldžiasi. Teko laukti, kol pradės priiminėti lankytojus. Patikrino visus asmeninius ir kitus su savimi turėtus daiktus.

Ši Jordanijos nacionalinė vertybė nuo 2007 m. laikoma vienu iš septynių Naujųjų Pasaulio stebuklų, yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Nėra tikslių duomenų, kada Petra buvo pastatyta, bet žinoma, kad suklestėjo kaip kadaise egzistavusios Nabatėjų karalystės sostinė. Nabatėjai – etninė semitų grupė, gyvavusi Artimuosiuose Rytuose nuo IV a. pr. m. e. Petrą 1812 m. atrado šveicaras Johanas Burckhardtas.

VIDEO: Naujieji pasaulio stebuklai – kiek esate aplankę?

Ilgus metus šio apleisto miesto tuneliuose gyveno beduinai. Šie klajokliai ir dykumų žmonės 1984 metais Jordanijos valdžios buvo iškeldinti iš Petros urvų ir statinių. Nuo tada miestas pradėjo skaičiuoti savo turizmo aukso amžių ir tapo populiariausia traukos vieta Artimųjų Rytų regione. Tiesa, beduinų čia gausu ir dabar, visi jie užsiima savo verslu – prekiauja suvenyrais, siūlo pasijodinėjimus kupranugariais, arkliais, asilais, taip pat siūlo gido paslaugas.

Vos tik priėjus patį populiariausią objektą visame archeologijos parke – „Al Khazna“ – pribėgo grupelė beduinų jaunuolių, kurie kvietė pakilti olomis virš Petros ir įsiamžinti neįtikėtinoje nuotraukoje. Beduinai parodė pavyzdines nuotraukas savo mobiliuosiuose telefonuose, pamaniau, noriu ir aš tokios fotografijos, atrodo lyg iš katalogo viršelio. Paprašė 20 Jordanijos dinarų už tai, kad palydės iki šios vietos. Ėmiau lygtis ir nusilygau iki 5 dinarų. Na ką, pradedu kopti kalvotomis vietovėmis į viršų, jokių vientisų takelių. Kopimas užtruko ilgai, vienu metu pagalvojau, kad net galą gausiu. Oro temperatūra tuo metu buvo apie 35 laipsnius karščio.

M.Surblio nuotr./Petra – daugiau nei Naujasis Pasaulio stebuklas
M.Surblio nuotr./Petra – daugiau nei Naujasis Pasaulio stebuklas

Pagaliau pamačiau viršūnę – pasirodo, beduinai ir ten minisuvenyrų parduotuvėlę įsirengę, garsiai groja muzika. Norinčiųjų nusifotografuot ten nedaug, visgi ne visi ryžtasi tokiai avantiūrai. Kol fotosesija užsiima dvi jaunos azijietės merginos, čia pat laukia ir rusiškai kalbanti porelė. Visi džiaugiasi, šypsosi pamatę tokį vaizdą it tikroje pasakoje. Belaukiant beduinai pasiūlė paragauti arabiškos kavos.

Prieš akis atsiveria nuostabus vaizdas – pirmą kartą matau tokią kalnų didybę, tai tikras gamtos stebuklas. Ne veltui Petra kelis kartus tapo filmų aikštele. Čia buvo filmuojami „Indiana Džounsas“, „Mumijos sugrįžimas“, „Transformeriai“ ir daug kitų garsių pasaulio filmų. Įdomu tai, jog tris kartus per savaitę vakarais čia galima pamatyti neapsakomą vaizdą. Šalia pagrindinio Petros lankomo objekto („Al Khazna“) kiekvieną pirmadienį, trečiadienį ir ketvirtadienį sutemus uždegama daugiau nei 1800 žvakių, gyvai atliekama beduinų muzika. Deja, šio vaizdo gyvai pamatyti neteko, bet labai tikiuosi čia sugrįžti vėl.

M.Surblio nuotr./Petra – daugiau nei Naujasis Pasaulio stebuklas
M.Surblio nuotr./Petra – daugiau nei Naujasis Pasaulio stebuklas

Mokestis: Patekimo į Petros archeologinio parko teritoriją mokestis siekia nuo 50 Jordanijos dinarų (apie 62 eurus). Šis mokestis taikomas, jei Petroje praleidžiama bent viena nakvynė. Jei lankysitės atsitiktinai arba kirsite sieną per Izraelį, mokestis siekia nuo 90 dinarų (apie 112 eurų). Vaikams iki 12 metų įėjimas nemokamas. Su savimi reikia turėti pasą.

Patarimas: Norint su savimi parsivežti kuo didesnį lagaminą įspūdžių iš Petros, rekomenduočiau Mozės vadėje praleisti bent vieną naktį ir apsilankymui Petros archeologiniame parke skirti visą dieną. Atstumai nėra maži, tad privalu optimistiškai pasiruošti ilgiems pasivaikščiojimams. Kiekvienam keliautojui su savimi reikėtų pasiimti kuprinėlę, kurioje mažiausiai litras ar du vandens, truputis maisto ir būtinai turėti galvos apdangalą, ypač lankantis karštuoju metų sezonu. Karštis čia alinantis bei varginantis, tačiau, kai akyse Petros archeologijos šedevrai, apie nuovargį nėra ko kalbėti. Tai viena gražiausių mano aplankytų vietų, vaizdas čia kalba pats už save. Būtent dėl šio objekto verta atvykti į Jordaniją

M.Surblio nuotr./Petra – daugiau nei Naujasis Pasaulio stebuklas
M.Surblio nuotr./Petra – daugiau nei Naujasis Pasaulio stebuklas

Norint sutaupyti, ypač rekomenduoju nusipirkti Jordanijos turisto pasą. Kaip ir minėjau anksčiau, jį patogu įsigyti dar prieš vykstant į Jordaniją internetu, o mokestis prasideda nuo 70 dinarų (apie 87 eurus). Įsigijus šį pasą galima nemokamai lankytis daugiau nei 40 lankomų vietų visoje Jordanijoje. Svarbiausia, kad įsigiję Jordanijos turisto pasą išvengsite vizos mokesčio Amano oro uoste, kuris yra 40 dinarų (apie 50 eurų), o į Petros archeologijos parką pateksite nemokamai.

Negyvoji jūra – ne tik poilsiui, bet ir natūraliam sveikatinimuisi

Pasiekus Amaną iš Petros, planuose buvo bent keletą dienų pasimėgauti poilsiu prie Negyvosios jūros. Dažnai keliaujant užsienyje naudojuosi „Uber“ mobiliąją programėle. Tad nutariau patikrinti, koks tarifas su „Uber“ Jordanijoje. Iš Amano link Negyvosios jūros apie 50 km, „Uber“ pasiūlė 19 Jordanijos dinarų (apie 24 eurus). Nutariau pasinaudoti ir atvykau prie pat viešbučio.

Visa Negyvosios jūros teritorija tarsi suskirstyta į kelias sritis: mokama paplūdimio teritorija, kurioje galima apsilankyti už papildomą mokestį – 16 dinarų; viešbučių teritorijos, kuriuose apsistojant nereikia mokėti už maudynes jūroje; kita teritorija – sunkiau prieinamos vietos, nepritaikytos kasdieniam poilsiui. Išsirinkau viešbučių teritoriją, kurioje tokie garsūs pasaulinio lygio viešbučiai, kaip „Marriott“, „Hilton“, „Kempinski“, „Movenpick“ ir kiti. Rezervuojant viešbutį tradiciškai tikrinau Booking.com rezervavimo sistemą, kurioje aptikau „Dead Sea Marriott Resort & Spa“ viešbučio pasiūlymą – nakvynę su pusryčiais už 90 eurų. Pamaniau – nieko sau, kaip man pasisekė. Tiesa, atvykus reikėjo sumokėti rinkliavos mokestį, kuris už naktį siekė net 18 eurų.

Viešbučio svetingumas – aukščiausio lygio, sezonas čia dar neįtemptas, tad džiaugiasi kiekvienu atvykusiu. Registratūros darbuotojo pasiteiravau apie interneto ryšį, atsakė – jis čia mokamas. Bet paklausęs, ar lankausi pirmą kartą „Marriott“ viešbutyje, darbuotojas pateikė lankstinuką su informacija apie įstojimą į viešbučio narystės tinklą, kuriame nurodytas nemokamas kodas internetui. Toks pasiūlymas tikrai nudžiugino.

M.Surblio nuotr./Negyvoji jūra – Dead Sea Marriott Resort & Spa
M.Surblio nuotr./Negyvoji jūra – Dead Sea Marriott Resort & Spa

Taigi, mano nepamirštamos atostogos prasideda prie Negyvosios jūros. Tai neabejotinai viena iš unikaliausių ir įspūdingiausių vietų mūsų planetoje. Nors šis vandens telkinys ir vadinasi Negyvąja jūra, iš tikrųjų tai ežeras, neturintis susisiekimo su jokiu pasaulio vandenynu. Druskingumas čia labai didelis. Baltijos jūroje druskingumas siekia nuo 1,7 proc., o Negyvosios jūros vandenyje druskos sudaro apie 30 proc. Nuo seno manyta, kad tokio sūrumo vandenyje negali gyventi jokie gyviai, tačiau XX a. pabaigoje ši teorija pasikeitė – visgi egzistuoja gyvybė: aptikta apie 70 rūšių bakterijų. Net yra juokaujama, kad Negyvojoje jūroje randamos dvi gyvybės formos: bakterijos ir plūduriuojantys turistai. Paskęsti jūroje dėl ypač didelio druskingumo beveik neįmanoma.

Negyvoji jūra – sveikatos ir grožio šaltinis kiekvienam. Apie gydomąsias savybes buvo žinoma dar antikos laikais. Egipto karalienė Kleopatra taip buvo sužavėta Negyvosios jūros nauda sveikatai ir grožiui, kad liepė pakrantėse pastatyti kosmetikos gamyklų.

M.Surblio nuotr./Negyvoji jūra – Dead Sea Marriott Resort & Spa
M.Surblio nuotr./Negyvoji jūra – Dead Sea Marriott Resort & Spa

Šiuolaikiniais medicininiais tyrimais yra įrodyta, jog Negyvosios jūros mineralų ir druskų deriniai turi gydomąjį poveikį esant įvairiems susirgimams, atpalaiduoja kūną bei suteikia grožio. Negyvosios jūros vanduo efektyviai padeda gydant sąnarių skausmą, alergiją, psoriazę bei kitas odos problemas, stiprina kraujotaką, gerina medžiagų apykaitą, ramina nervų sistemą, valo odą. Šis vandens telkinys pripažintas kaip turtingiausias natūralių mineralų šaltinis visame pasaulyje, turintis didelį kiekį kalio, magnio, natrio, kalcio, chlorido ir daug kitų mūsų organizmui naudingų mineralų.

Šiandien išbandyti natūraliąsias gydomąsias balneoterapines Negyvosios jūros procedūras ir pajusti jos poveikį plūsta ištisus metus vis daugiau žmonių iš viso pasaulio. Oro temperatūra čia ganėtinai didelė: vidutiniškai vasarą 32–39 °C, o žiemą 20–23 °C laipsniai. Vandens temperatūra siekia nuo 17–20 °C žiemą ir iki 35 °C laipsnių vasarą.

M.Surblio nuotr./Negyvoji jūra – Dead Sea Marriott Resort & Spa
M.Surblio nuotr./Negyvoji jūra – Dead Sea Marriott Resort & Spa

Atėjus išvykimo dienai, palikti šios vietovės nesinorėjo. Bet, kaip sakoma, viskam yra pradžia ir pabaiga. Buvau suplanavęs vykti vėl į Amaną, kuriame laukė paskutinė nakvynė ir skrydis atgal į Kiprą, o po to – Kauną. Nuo išsiregistravimo prasidėjo visi mano, galima sakyti, nelaukti kelionės nuotykiai. Išsiregistravus iš viešbučio vėl pasinaudojau „Uber“ mobiliąja programėle. Programėlė parodė neįtikėtinai mažą sumą, kuri buvo vos 9 Jordanijos dinarai. Labai apsidžiaugiau, nes atvykau tai už dvigubai didesnę sumą.

Atvažiavo vairuotojas, pasisveikinome, viskas lyg ir gerai. Pasakė, kad aš turiu atšaukti šį užsakymą, sumokėti daugiau – netgi 20 dinarų, o tokia kaina kaip 9 dinarai iki Amano, pasak jo, neegzistuoja Jordanijoje. Prasidėjo nedidelis konfliktas, norėjau, kad paaiškintų, kodėl turiu atšaukti ir sumokėti daugiau. Jis paskambino savo šefui, ir aš su juo pakalbėjau – pasakiau, kad nemokėsiu daugiau. Visgi atšaukiau aš tą užsakymą, nes paaiškino, kad įsivėlė kažkokia klaida jų sistemoje, ir pažadėjo padengti kainų skirtumą. Sutarėme, kad sumokėsiu ne 20 dinarų, kaip prašė, bet 15 dinarų vietoje 9. Už sukeltus nepatogumus vairuotojas atsiprašė ir patarė Jordanijoje nesinaudoti šia programėle.

M.Surblio nuotr./Jordanijos kelių vaizdas
M.Surblio nuotr./Jordanijos kelių vaizdas

Minėjau, kad kitą dieną palieku Jordaniją ir vykstu į oro uostą, jis pasiūlė nemokamai nuvežti į oro uostą, nes, pasirodo, ten yra jo darbovietė. Pamaniau, visai man pasisekė. Kad ir kaip būtų keista, mobiliąja programėle „Uber“ Jordanijoje rekomenduoju nesinaudoti, geriausia pervežimu pasirūpinti iš anksto viešbučio registratūroje arba savarankiškai internetu.

Vis dėlto mano kelionė su nelauktais nuotykiais čia dar nesibaigė, įveikus pusę kelio, važiuojant automobiliui sprogo padanga. Vairuotojas panikoje, aš ne ką mažiau persigandęs. Pamaniau, pasisekė, jog suvaldė mašiną, ir nepatekome į avariją. Pagalvojau, gerai, kad nevažiuoju tiesiai į oro uostą, nes kitaip pavėluočiau į skrydį. Pralaukėme daugiau nei porą valandų, kol surado draugą, kuris galėtų pagelbėti ir pakeisti padangą. Pakeitus padangą kelionė tęsėsi toliau į Amaną.

M.Surblio nuotr./Tolimosios Jordanijos dykumos
M.Surblio nuotr./Tolimosios Jordanijos dykumos

Nors ir su neįtikėtinais atsitikimais, kad ir kaip gaila, bet atostogos artėjo į pabaigą. Galiu tik pasidžiaugti, kad pasiekiau visus savo užsibrėžtus kelionės tikslus, aplankiau naujas, įspūdingas ir unikalias vietas. Iki šiol Jordanija man paliko didžiausią įspūdį ir yra pirmoje vietoje iš 30 mano aplankytų šalių.

Mokestis: jei neapsistojate viešbutyje, šalia Negyvosios jūros yra taikomi mokesčiai norint išsimaudyti jūroje – nuo 16 Jordanijos dinarų, apie 20 eurų. Taip pat yra nemokamų vietų, tačiau jos nėra visiškai pritaikytos patogiam poilsiui, yra sudėtingiau pasiekiamos.

Patarimas: rekomenduotina vykti šaltesniuoju metu laiku, kai oro temperatūra nėra ypač alinanti ir kaitri. Iš Lietuvos Jordanija patogiai galima pasiekti tiesioginiu skrydžiu Vilnius–Amanas, kurį vykdo pigių skrydžių aviakompanija „Ryanair“. Bilietų į vieną pusę galima rasti nuo 19,99 euro. Dar pigiau Jordaniją galite pasiekti keliaujant iš Kipro, tiesioginis skrydis į vieną pusę – nuo 1,99 euro.

Daugiau apie kelionių ypatumus ir patarimus Facebook paskyroje:

My Travel Cube – https://www.facebook.com/MyTravelCube

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius