Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kodėl vokiečiams taip patinka būti nuogiems viešumoje

Šiais laikais dalis vokiečių deginasi nuogi, išsirengia žaisdami sportinius žaidimus ar net žygiuoja po miškus pliki, tuo stebindami konservatyvesnius užsieniečius. Iš kur kilo toks vokiečių pomėgis viešumoje išsirengti, svarsto BBC žurnalistė Krystin Arneson.
FKK – laisvo kūno kultūra Vokietijoje
FKK – laisvo kūno kultūra Vokietijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Augusi JAV vidurio vakaruose, ji pažymi, kad vokiečiai jai atrodo žymiai labiau atsipūtę ir visiškai paprasčiau žiūri į nuogumą. JAV paprastai nuogumas siejamas su seksualumu, tačiau Vokietijoje išsirengimas nėra kažkas neįprasto kai kuriose kasdienėse situacijose. Gyvendama Vokietijoje ji visiškai įprato būti nuoga saunose, baseinuose maudytis nuoga, neraginama nusirengti ir masažo kabinete. Vienas masažistas net pastebėjo, kad amerikiečių paprastai reikia paprašyti nusivilkti drabužius.

K.Arneson rašo niekada nepamiršianti pirmo savo susidūrimo su nuogaliais viešumoje. Bėgiodama Berlyno Hasenheide parke Neukölln rajone ji pastebėjo grupelę nuogų kūnų, besideginančių saulėje. Vėliau ji apie tai pasikalbėjo su draugais, informacijos ieškojo internete – ir suvokė, kad tokie au naturel būreliai miesto parke ar paplūdimyje visai nėra neįprasta Berlyne.

Tai nėra hedonistinės Berlyno pusės išraiška, o Freikörperkultur – „laisvo kūno kultūros“ – pavyzdys. FKK, kaip ji yra trumpinama, glaudžiai susijusi su gyvenimu Vokietijos Demokratinėje Respublikoje (Rytų Vokietijoje, VDR), tačiau nudizmo viešumoje šaknys Vokietijoje siekia XIX a. Ir kitose šalyse nėra vengiama apsinuoginti – pavyzdžiui, ispanės nusiima liemenėles paplūdimiuose. Tačiau FKK yra platesnis judėjimas, kuris išsiskiria savo dvasia. Išsirengimas gamtoje istoriškai buvo ir pasipriešinimo, ir palengvėjimo išraiška.

„Nudizmas Vokietijoje turi ilgą tradiciją“, – teigė Freie universiteto Berlyne šiuolaikinės istorijos asocijuotasis profesorius Arndas Bauerkämperis. Žengiant į XX amžių „Lebensreform“ („Gyvenimo reforma“) sklandė ore – tai filosofija, kuri pasisakė už natūralų maistą, seksualinį išlaisvinimą, alternatyvią mediciną ir paprasčiausiai artimesnį santykį su gamta. „Nudizmas yra dalis platesnio judėjimo, kuris buvo nukreiptas prieš industrinį modernumą, prieš naują visuomenę, kuri formavosi XIX a. pabaigoje“, – aiškino jis.

Šis judėjimas nors romantizavo gyvenimą gamtoje, provincijoje, daug pasekėjų sulaukė didesniuose miestuose, įskaitant ir Berlyną.

Nacių valdžia iš pradžių uždraudė FKK, tačiau ilgainiui atlaisvino varžtus. 1942 m. Trečiajame reiche jau buvo sušvelninti apsinuoginimo viešumoje ribojimai. Nors, žinoma, ta tolerancija negaliojo persekiojamoms grupėms – žydams ir komunistams.

AKG Images/Scanpix nuotr./FKK – laisvo kūno kultūra Vokietijoje. 1950 m.
AKG Images/Scanpix nuotr./FKK – laisvo kūno kultūra Vokietijoje. 1950 m.

Tačiau FKK išties išsiskleidė visomis savo spalvomis po kelių dešimtmečių, kai Vokietija buvo padalinta į Rytų ir Vakarų. FKK ypač išpopuliarėjo Rytuose. Komunistinis režimas ribojo keliones, asmenines laisves, prekių pasiūlą, tad FKK tapo tarsi galimybe šiek tiek pašalinti įtampą. Šalyje, kur daug kas buvo draudžiama, gyventojams buvo leidžiama bent šiek tiek tokios laisvės.

Komunistinis režimas ribojo keliones, asmenines laisves, prekių pasiūlą, tad FKK tapo tarsi galimybe šiek tiek pašalinti įtampą

„Tai buvo lyg pabėgimas, – BBC sakė istorikas Hanno Hochmuthas, kuris būdamas vaikas su tėvais lankydavosi nudistų paplūdimiuose Berlyne. – Rytų vokiečiai sulaukdavo tiek daug nurodymų iš Komunistų partijos, ką jie turėdavo daryti – eiti į mitingus, savaitgaliais neatlyginamai dirbti viešuosius darbus ir pan.“

AKG Images/Scanpix nuotr./FKK – laisvo kūno kultūra Vokietijoje. 1980 m.
AKG Images/Scanpix nuotr./FKK – laisvo kūno kultūra Vokietijoje. 1980 m.

Nors drąsesni Rytų vokiečiai VDR nuogi degindavosi ir ankstyvaisiais respublikos metais (žinoma, nuolat saugodamiesi patruliuojančių policininkų), FKK oficialiai nebebuvo draudžiama į valdžią 1971 m. atėjus Erichui Honeckeriui. Tuomet VDR pradėjo atsivėrimo procesą, siekdama geriau atrodyti likusio pasaulio akyse.

„VDR tai buvo gana naudinga – jie galėjo argumentuoti, kad „na gerai, mes leidžiame ir net skatiname nudizmą, tad esame gana laisva visuomenė“, – sakė A.Bauerkämperis.

VDR tai buvo gana naudinga – jie galėjo argumentuoti, kad „na gerai, mes leidžiame ir net skatiname nudizmą, tad esame gana laisva visuomenė“.

Rytų Vokietijai 1990 m. susijungus su didesniąja Vakarų Vokietija ir išnykus anksčiau buvusiems griežtiems draudimams, FKK kultūra tapo nebe tokia populiari. Aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose šimtai tūkstančių nudistų leisdavo laiką kempinguose, paplūdimiuose, parkuose. 2019 m. Vokietijos Laisvo kūno kultūros asociacija turėjo tik 30 tūkst. registruotų narių. Dauguma jų jau buvo perkopę penkiasdešimt ar šešiasdešimt metų.

Visgi šiandien FKK ir toliau daro įtaką vokiečių kultūrai, ypač buvusiuose Rytuose. Kartais net patenka į viso pasaulio žiniasklaidos antraštes – pavyzdžiui, kai vienas nudistas Berlyne šią vasarą buvo priverstas vaikytis šernę, kuri nugvelbė jo krepšį su kompiuteriu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijoje nudistas vaikėsi jo nešiojamąjį kompiuterį nugvelbusią šernę
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijoje nudistas vaikėsi jo nešiojamąjį kompiuterį nugvelbusią šernę

Iki šiol Vokietijoje yra nemažai FKK erdvių, ir dažnai jos susijusios su sveikatinimu. Nacktbaden.de galima rasti ilgą sąrašą Vokietijos parkų ir paplūdimių, kuriuose galima degintis nuogam, taip pat spa ir saunų, kur galima nusirengti. Net žygių pasiūlymų Bavarijos Alpėse ar Saksonijos miškuose, kur galima žygiuoti nuogam. Galima nuogam daryti jogą, žaisti tinklinį, badmintoną ar stalo tenisą.

FKK palikimas suteikia keliautojams progą giliau pažvelgti į vertybes, kurios vis dar vienija daug Rytų vokiečių. Sylva Sternkopf, kuri augo lankydama FKK paplūdimius Rytų Vokietijoje, pasakojo, kad laisvo kūno kultūra ir atspindėjo, ir įskiepijo tam tikras vertybes, kurias ji dabar stengiasi perduoti savo vaikams. Ypač – atvirą požiūrį į savo pačių kūnus.

„Manau, kad tai vis dar labai įsišakniję mano kartos žmonėms iš Rytų Vokietijos, – BBC sakė ji. – Aš taip pat mėginu tai perduoti savo vaikams – auginti juos taip, kad jie būtų atviri savo pačių kūnui, nesigėdintų būti nuogi, rodyti savo nuogumo.“

Jeigu esi įpratęs matyti žmones nuogus, nekreipi daug dėmesio į išvaizdą, – sakė S.Sternkopf.

Jos nuomone, nuogų kūnų matymas ne seksualiniame kontekste padeda žmonėms žvelgti vieniems į kitus giliau, nevertinti tik jų išorės. Išsirengus paprasčiau matyti ne tik kūną, bet ir pačią asmenybę.

„Jeigu esi įpratęs matyti žmones nuogus, nekreipi daug dėmesio į išvaizdą, – sakė S.Sternkopf. – Manau, kad tai galioja ir platesne prasme Rytų Vokietijoje: mes stengiamės nespręsti apie žmogų pagal jo išvaizdą, bet visuomet stengiamės žvelgti, kas slypi už jos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius