-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviškos Kūčios, Kalėdos ir Naujieji metai XXI amžiaus Sibire

Lietuvoje šiemet Kūčios ir Šv. Kalėdos tokios šiltos, kad sunku patikėti, jog už lango – žiema. Šiltais orais stebisi ne tik lietuviai, bet ir kitų šalių gyventojai, pavyzdžiui, rusai. Vis dėlto plačiojoje Rusijoje yra vietų, kur šiuo metu netrūksta sniego. Tai – Sibiras. Būtent ten šiuo metu yra kaišiadorietis fotomenininkas Ričardas Grigas.
Osetinas, priėmęs lietuvių fotomenininką, Batasas
Osetinas, priėmęs lietuvių fotomenininką, Batasas / Ričardo Grigo nuotr.

„Pagrindinis mano kelionės tikslas yra pradėti dokumentuoti Kaišiadorių ir kitų Lietuvos vietovių gyventojų tremties vietas. Tai ir atvedė į Krasnojarsko sritį, Sibire, Rusijoje“, – pasakojo lietuvis.

Prieš keletą dienų Krivliako kaimelį, kuris ir yra pagrindinis šios kelionės objektas, atvykęs R.Grigas sužinojo, kad visko, ką buvo planavęs tikrai nepadarys.

Ričardo Grigo nuotr./Sibiras
Ričardo Grigo nuotr./Sibiras

„Atvykusį mane pasitiko vietos lietuvių bendruomenės pirmininkas Antanas Rasiulis, pranešęs nelabai kokias naujienas. Kaip ir pas mus, ten jaučiasi, kad šiemet šilčiau: žiema vėluoja, dar tiltą neseniai srovė nunešė... Teko iš naujo permąstyti, ką aš ten veiksiu“, – neslėpė kaišiadorietis.

Ričardo Grigo nuotr./Vietinė mergaitė
Ričardo Grigo nuotr./Vietinė mergaitė

Galiausiai apsisprendė keliauti į artimiausią Atamanovo kaimą.

„Pirmą dieną ten nesupratau, ką fotografuoti – gyvenimo jame kaip ir nėra. Sutiktas represuotas vokietis Aleksandras Fisheris tapo gidu. Jis – septintos kartos vokietis, jau gimęs Rusijoje. Kol kas apsistojau čia“, – pasakojo R.Grigas.

Ričardo Grigo nuotr./Lietuvio gidu tapęs vokietis Aleksandras Fisheris
Ričardo Grigo nuotr./Lietuvio gidu tapęs vokietis Aleksandras Fisheris

Sibiro kaimuose jis bus ir per Naujuosius. Sutikti juos planuoja specialiame traukinyje: „Bus reportažų“, – pažada ir priduria, jog vienas didžiausių sunkumų, kurį teko įveikti, atvykus į Sibirą buvo ne šaltis.

Ričardo Grigo nuotr./Žvejai. Sibiras
Ričardo Grigo nuotr./Žvejai. Sibiras

„Sunkiausia buvo „pagauti“ miego ritmą“, – teigė fotomenininkas. Kur kas geriau nei žodžiais, vaizdais pasakojantis keliautojas siūlo pasižvalgyti į pirmuosius jo užfiksuotus kadrus fotogalerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius