-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakeliui į Padniestrę – laisvoji ir apdainuotoji Odesa

„Kuuurrr?“ – šį klausimą, o gal labiau nevilties šūksnį išgirdome iš artimųjų, kai pristatėme naujos kelionės kryptį. Šūksnio tikslas, žinoma, buvo ne vietovės, į kurią vyksime, patikslinimas. Po to, žinoma, sekė standartinis atodūsis: „Į kokią skylę vėl juos velnias neša.“
Vestuvininkai Odesoje fotografuojasi ir prie Juodosios jūros
Jaunavedžiai Odesoje fotografuojasi prie Juodosios jūros / Vaido Mikaičio nuotr.

Šįkart jis mus neša į Padniestrę. Tai – separatistinė, niekieno nepripažinta teritorija, įsiterpusi tarp Moldovos ir Ukrainos. Teoriškai tai Moldovos dalis, o iš tiesų pati save valdanti nepriklausoma teritorija, smarkiai priklausoma nuo Rusijos. Padniestrėje negalioja jokios tarptautinės teisės ir normos.

Bet apie viską nuo pradžių. Prieš patenkant į Padniestrę, mūsų laukia desertas – laisvasis Odesos miestas. Kodėl laisvasis? Nes Odesa yra kitokia nei kiti Ukrainos miestai.

Ir ne šiaip sau kitokia, o ryškiai kitokia. Odesiečiai net patys tiksliai negali pasakyti, ar jie yra ukrainiečiai, ar rusai. Jie tiesiog odesiečiai, rusiškai vadinantys save odesitais. Taip juos savo pasakojime vadinsiu ir aš.

Vaido Mikaičio nuotr./Senukai plieka šachmatais iš pinigų Odesos parke
Vaido Mikaičio nuotr./Senukai žaidžia šachmatais Odesos parke.

Odesitai apibūdinami, kaip amžini optimistai, sąmojingi, šmaikštūs žmonės. Net yra specifinė odesiečių tarmė, kurią galima palyginti su dialektu žydo, kuris rusiškai kalba su akcentu.

Ši jų ypatybė tokia ryški, kad net kuriami anekdotai apie odesitus, kalbančius savo tarme. 

Kodėl Odesą pavadinau apdainuota? Nes apie ją sukurta daug dainų, pastatyta daug filmų. Sovietmečiu Odesa buvo labai populiarus kurortas ir laisvamaniais menininkais save laikančių piliečių gyvenamoji vieta.

Tai buvo vienas didžiausių SSRS uostamiesčių ir vieni iš plačiausių vartų į laisvąjį pasaulį. Odesa garsėjo daugiatautiškumu, verslumu, linksmybėmis ir savita aura.

Miestas pagal žinomumą ir populiarumą nusileido tik Maskvai ir Sankt Peterburgui. Iš „didžiosios tėvynės“ į Odesą kursuodavo pilni traukiniai piliečių, pasiruošusių džiaugtis gyvenimu.

Sugriuvus Sovietų Sąjungai Odesos svarba ir mastai gerokai sumenko. Viskam ėmė trūkti pinigų, buvo uždarytos dauguma sanatorijų, miestas prarado turistus, apšepo, pavargo ir nuskurdo.

Paradoksalu, bet Krymo praradimas Odesai išėjo į naudą, nes poilsiautojų srautai iš Krymo nukrypo būtent į Odesos apylinkes.

Dabar Odesa jau nebe pasaulinio, o tik regioninio masto uostas. Odesa yra didžiausi ir svarbiausi Ukrainos jūrų vartai į pasaulį, tačiau palyginus su sovietmečiu, tiek krovinių, tiek kruizų mastai yra sumažėję daug kartų.

Paradoksalu, bet Krymo praradimas Odesai išėjo į naudą, nes poilsiautojų srautai iš Krymo nukrypo būtent į Odesos apylinkes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius