-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkios dienos Estijoje automobiliu: ko ten važiuoti?

Šie metai radikaliai pakeitė atostogų geografiją – tolimieji kraštai užsidarė, kelionės į pietų Europą prilygsta loterijai, net Lenkijos sienos prisivėrė, todėl saugiausias ir patogiausias pasirinkimas – atostogos Baltijos šalyse. Latvijos pajūrį lietuviai atrado jau senokai, o šią vasarą nemažai keliaujančių rinkosi ir šiek tiek tolimesnę Estiją.
Penkios dienos Estijoje automobiliu
Penkios dienos Estijoje automobiliu / K.Žukausko nuotr.
Temos: 2 Estija Kelionės

Į šiaurę? Vasarą? Kai pas mus šilta, o ten su orais dar didesnė rizika? Ko ten važiuoti? Priežasčių gali būti daug.

Čia išvardinsiu keletą, kurias atradau per paskutinę penkių dienų kelionę automobiliu į šiauriausią Baltijos trijulės šalį.

Kitokia Baltijos jūra

Estijos pakrantė yra kitokia nei mes įpratę – kai pas mus visur dominuoja paplūdimys, Estijoje daug įvairių įlankėlių, kurios jūrą paverčia panašia į marias, taip pat skardžių, mažų paplūdimių ir miško tiesiog ant jūros kranto. Atšiauresnis, kitoks, bet tuo ir įdomus vaizdas lietuvio akiai.

Nakvynių įvairovė

Trys paskutinės mūsų kelionės naktys Estijoje atrodė kaip trumpas vienos tautos istorijos kursas: nakvynė buvusioje dūminėje pirtyje, paverstoje į mažą jaukų nuomojamą namuką → nakvynė stalinistiniame bute aukštomis lubomis su visa išlikusia sovietine virtuvės įranga → nakvynė didžiulėje ištaigingoje pilyje.

Įdomūs nauji muziejai

Čia net neslėpsiu balto ar pilko pavydo estams – kiek jie naujų įdomių muziejų pasistatė pastaruoju metu! Taline stogą nukėlė jūrų lėktuvų muziejus (tikslus jo pavadinimas – Hidrolėktuvų uosto muziejus) su tikru povandeniniu laivu, kurį galima apžiūrėti iš vidaus.

K.Žukausko nuotr./Hidrolėktuvų uosto muziejus
K.Žukausko nuotr./Hidrolėktuvų uosto muziejus

Į kompozitoriaus Arvo Pärt muziejų miške nepatekome, nes nedirbo savaitės pradžioje, bet vien jo išorė (ir vidus, kiek įmanoma pamatyti per langus) padarė įspūdį. Taline įspūdį paliko meno muziejus KUMU su didžiule estiško meno kolekcija. Nors ir nespėjome, bet girdėjome gerų atsiliepimų apie nuostabios architektūros naują Estijos nacionalinį muziejų Tartu mieste. Panašu, kad didelių ir patrauklių lankytojams muziejų kūrimo galėtume pasimokyti iš estų.

Šiuolaikinis menas

Meno gerbėjams Estijoje bus ką veikti – be minėto KUMU muziejaus, patiko gerokai mažesnis, bet irgi estišką kolekciją demonstruojanti galerija mažame Viinistu pakrantės miestelyje. Taline taip pat gausu daugybė mažesnių galerijų, o regionuose – mažų teminių parodų.

Dvarai ir pilys

Skirtingai nei pas mus Lietuvoje, estai daugelį dvarų pavertė viešbučiais, ir labai įvairiais – nuo vidutinių iki prabangiausių su SPA ar vandens atrakcionais. Jei norite bent nakčiai pasijusti dvarininku – čia gera proga išbandyti nakvynę dvaruose, kur dviviečius kambarius galima rasti nuo 50 eurų. Apskritai, atrodo, kad Estijoje daugybė dvarų nepatyrė tokio didelio sovietinio suniokojimo kaip pas mus, arba jie tiesiog sparčiau prisikėlė. Smagu, kad pas mus šis procesas įsibėgėja, tačiau Estijoje apleistų dvarų matėme gerokai mažiau.

K.Žukausko nuotr./Estijos dvarai ir pilys
K.Žukausko nuotr./Estijos dvarai ir pilys

Priešingai, dauguma jų paversti jei ne viešbučiais, tai bent muziejais su kokybiška atkurtais dvarų interjerais. Atskiro dėmesio vertos pilys – Estijos istorija ir priklausymas švedams arba vokiečiams lėmė, kad dabar jie turi nemažai įspūdingų pilių (arba jų griuvėsių, kokius galima rasti Haapsalu arba Rakverėje). Rekomendacija apsilankymui: vis dar atgimimo laukiantis didžiulis Kolga dvaras, išpuoštu puikiu sodu besididžiuojantis Palmse dvaras, balta ištaiginga Alatskivi pilis ir įspūdingi raudonų plytų Sangastės rūmai.

Gamta

K.Žukausko nuotr./Gamta Estijoje
K.Žukausko nuotr./Gamta Estijoje

Estai didžiuojasi savo pelkėmis – žinoma, turėdami panašią gamtą, mes dažnai ieškome kitokių dalykų nei galime rasti savo kieme, todėl kelionės metu labiau viliojo Baltijos jūros įlankėlės ir skardžiai, tačiau turint daugiau laiko neabejotinai verta pasivaikščioti bent keliuose iš gausybės pažintinių takų Estijos pelkėse. Stebino dar vienas dalykas, kurio nesitikėtum atrasti tokioje šiaurės šalyje kaip Estija – kriokliai. Kai kurie maži kaskadiniai, bet buvo ir tokių, kurių vaizdas priminė tropikų šalis. Didžiausią įspūdį paliko Keila krioklys greta tokio paties pavadinimo grakštaus dvariūkščio.

Moderni architektūra

K.Žukausko nuotr./Architektūra Estijoje
K.Žukausko nuotr./Architektūra Estijoje

Talinas stebina išraiškinga modernia architektūra, ypač ja išsiskiria Rotermann kvartalas. Ir kartu labai ryškūs naujieji muziejai, kurių kiekvienas dominuoja savo architektūra – KUMU, Arvo Pärt muziejus, Estijos nacionalinis muziejus Tartu mieste. Norite alternatyvios architektūros ir alternatyvių vietų pramogoms? Išbandykite Talino Telliskivi kvartalą, kuris buvo pramoninė zona, o dabar atgimė į jaunimo mėgstamą restoranų, parduotuvių, rankdarbių ir panašių vietų rajonėlį.

Sendaikčiai

K.Žukausko nuotr./Sendaikčiai Estijoje
K.Žukausko nuotr./Sendaikčiai Estijoje

Tie, kas vertina senus daiktus – baldus, interjero detales, indus – Estijoje tikrai ras puikių antikvariatų. Didžiausias pasirinkimas – Talino Telliskivi kvartale esančiame turguje, kurioje visas antras aukštas paverstas į didžiulę sendaikčių parduotuvę.

Antrą kvėpavimą įgavę pramoniniai ar sovietiniai objektai

Tokie muziejai arba vietos mane visada labai traukia – kai kokios nors gamyklos, pramoniniai monstrai ar sovietinės slaptos vietos šiais laikais tampa turistiniais traukos objektais. Estijoje iš lankytų išskirčiau keletą tokių – Rummu karjerą, buvusią sovietinę povandeninių laivų statyklą Hara įlankoje, taip pat ir švyturius, kurių dauguma atviri lankytojams. Įkopkite į Pakri švyturį!

K.Žukausko nuotr./Antrą kvėpavimą įgavę pramoniniai ar sovietiniai objektai
K.Žukausko nuotr./Antrą kvėpavimą įgavę pramoniniai ar sovietiniai objektai

Turint daugiau laiko dėmesio vertas ir kasyklų muziejus tarp Rakverės ir Narvos. Tiesa, dar vienas patrauklus objektas laukia atgimimo, kaip ir mūsų Lukiškių kalėjimas – ant uosto kranto Taline stovintis carinis kalėjimas, įspūdingas pastatas.

Buvusios praeities griuvėsiai

K.Žukausko nuotr./Ungru dvarvietė netoli Haapsalu
K.Žukausko nuotr./Ungru dvarvietė netoli Haapsalu

Tiems, kam patinka įspūdingi statinių griuvėsiai (kokių turime ir Lietuvoje, pavyzdžiui, visada žaviuosi, kaip išlikę Bartnininkų bažnyčios griuvėsiai), Estijoje siūlau užsukti į Ungru dvarvietę netoli Haapsalu, pamatyti Tartu katedros sienas, taip pat ir Rakverės pilį.

K.Žukausko nuotr./Tartu katedra
K.Žukausko nuotr./Tartu katedra

5 dienos šiek tiek mažoka apvažiuoti ratą aplink visą Estiją, tačiau pakako laiko naujiems atradimams. O kiek dar liko kitiems kartams – net ir pasibaigus pandemijos grėsmei, Estiją verta traukti į šiltojo sezono atostogų kryptis. Visas aplankytas vietas sudėjau į 5-7 dienų savaitės trukmės maršrutą, kurį gali gauti visi Lietuvon.lt maršrutų prenumeratoriai: www.patreon.com/lietuvon.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius