Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po „Oktoberfest“, alaus ir futbolo: kokios Kalėdos slypi Miunchene

„Oktoberfest“, alus, dešrelės ir odiniai bavariški šortai lederhosen. Miuncheno „Bayern“, BMW ir 1972-ųjų Olimpiados prisiminimai. Miunchenas yra visa tai, bet ir žymiai daugiau – miestas didžiuojasi įspūdinga architektūra, istorija ir kultūra. Bet gruodį visa kita nublanksta – Bavarijos sostinė virsta viena geriausių krypčių Kalėdų mugėms.
Kalėdų mugė Miunchene
Kalėdų mugė Miunchene / Indrės Bungardaitės/15min nuotr.

Vokietijos mugėse žavu tai, kad jos akivaizdžiai skirtos ne turistams, kaip gali pasirodyti, pavyzdžiui, Vienoje ar Prahoje. Didelė dalys lankytojų čia – patys vietiniai vokiečiai, kurie gruodį po darbo vietoj baro renkasi Kalėdų mugę. Tradicija yra tradicija – net jeigu ir spaudžia šaltukas, net jei ir sninga.

Vokiečiai turi kelias strategijas, kaip nesušalti šnekučiuojantis lauke. Viena mėgstamiausių – glühwein (karštas vynas), kuris kelioms savaitėms nukarūnuoja Bavarijos karalių alų. Galima siurbčioti baltą, galima raudoną, paskanintą prieskoniais. Miunchene paragavau ir karšto midaus, kuris ypatingai saldus, bet bemat sušildo.

Vyną Vokietijos mugėse galima gerti su Schuss arba be – tai yra, su šlakeliu šnapso. Gal bent pradžioje vertėtų rinktis be – karštas vynas ir taip greičiau įlinksmina nei paprastas, tad dar papildomi alkoholio laipsniai gali kelionę po Kalėdų muges jums pabaigti anksčiau nei norėtumėte.

Tikrai sušildys ir tradiciški bavariški skanėstai mugėse, tokie kaip bratwurst (dešrelės), kartoffelpuffer (bulviniai blynai), pretzel (riestainis), lebkuchen (imbieriniai meduoliai), stollen (kalėdinis pyragas), šokoladu dengti vaisiai, saldūs riešutai ir begalė kitų.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Kalėdų mugė Marienplatz
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Kalėdų mugė Marienplatz

Dar viena strategija – nesustoti pirmoje Kalėdų mugėje, o keliauti iš vienos į kitą. Miunchenas – konservatyvios ir daugiausiai katalikiškos Bavarijos sostinė, tad ir atitinkamai Kalėdos čia būna gausios ir tradicinės. Visame mieste išsibarstę pora dešimčių Kalėdų mugių.

Viena jaukiausių – barokinė mugė Residenz rūmų kieme. Čia vaikams įrengtas kalbančių lėlių kampelis, o suaugusieji gali išbandyti ne tik karštą vyną, bet ir karštą caipirinha.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Kalėdų mugė Residenz rūmų kieme
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Kalėdų mugė Residenz rūmų kieme

Per kelias gatves nuo rūmų įkurta ir viduramžiška mugė Wittelsbachplatz, kurioje išskirtiniais dirbiniais prekiauja autentiškais kostiumais vilkintys prekeiviai, o čia pat vyksta ir viduramžių amatų bei pramogų pasirodymai.

VIDEO: Miuncheno Kalėdų mugėje – dainuojančios lėlės

Be abejonės įspūdingiausia ir priviliojanti daugiausiai žmonių – Marienplatz esanti ir prie Rotušės prisiglaudusi. Artėjant prie jos pasitinka dideli betoniniai kubai – saugumo priemonės po to, kai Berlyne per išpuolį teroristas su sunkvežimiu įvažiavo į žmonių pilną mugę. Tačiau tai vienintelis dalykas, kas gali atitraukti nuo šventinio džiugesio ir priminti apie saugumo situaciją Europoje.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Kalėdų mugė Marienplatz
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Kalėdų mugė Marienplatz

Čia nei krenta į akis patruliuojantys policininkai, nei buvo galima išgirsti apie kokius nors neramumus alkoholiu kvepiančiose mugėse. Šalia Alpių įsikūrusiame trečiame pagal dydį Vokietijos mieste – vokiška tvarka ir ramybė. Miunchenas yra ir vienas saugiausių miestų visoje šalyje.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Miunchenas gruodį
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Miunchenas gruodį

Prasivaikšant po dar ir gretimas muges būtina nueiti iki Viktualienmarkt – visus metus kasdien veikiančio maisto turgaus, kuris yra viena mėgstamiausių miesto gurmanų vietų. Sūriai iš Prancūzijos, egzotiniai vaisiai, alaus sodas (žiemą virtęs karšto vyno sodu) ir įdomiausi saldumynai. Jo centre – Vokietijoje įprastas aikštės stulpas, ant kurio iškabinami to miesto amatininkų simboliai.

Kasmet šie stulpai virsta pramoga keliems miestams – gyventojai vieni iš kitų mėgina juos pavogti. Jie būna paslepiami, saugomi visą parą, bet jei netyčia sargai paryčiais užsnūs – kito miesto gyventojai jį nukniaukia. Net policija daugiau nei 30 metrų stulpą padės jiems išsigabenti uždarydama gatves.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Viktualienmarkt – gurmanų turgus
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Viktualienmarkt – gurmanų turgus

Vegetarui Miunchene gyvenimas sunkesnis, bet net ir vietos lietuvių rekomenduotame tikros bavariškos virtuvės pavyzdyje – „Zum Augustiner“ restorane – buvo iš ko rinktis. Nors tik iš trijų patiekalų. Ši vieta mylima pačių vietos gyventojų, ir greitai matai, dėl ko. Tipiškas bavariškas interjeras, gausus maistas, daug alaus, bet iš kitų panašių vietų jį išskiria aptarnavimas.

Padavėjai čia – ne laikinai uždarbiaujantys studentai, o ne vieną dešimtmetį su alaus bokalais ir raugintų kopūstų lėkštėmis rankose besisukantys profesionalai. Gal todėl ir nėra dirbtinio mandagumo. Kiečiausia mano sutikta kada nors sutikta padavėja net kolegos rūkyti neišleido, nes „dūmas skanesnis po valgio“.

15min nuotr./„Zum Augustiner“ restorane
15min nuotr./„Zum Augustiner“ restorane

Kad ir kur gruodžio mėnesį vaikščiotumėte Miunchene, visur jus lydės Kalėdų dvasia. Jos namo neparsivešite, bet patarimas – įsigykite burbulinės plevelės, nes Kalėdų mugėse negalėsite praeiti pro šalį po neįtikėtino grožio Kalėdų eglių žaisliukus.

Tiesa, jau net ir išskrendant iš Miuncheno Kalėdos taip lengvai nepaleis – oro uoste yra įrengtas visas Kalėdų miestelis su karštu vynu, muzika, eglėmis ir net čiuožykla. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Kalėdų mugė Miunchene
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Kalėdų mugė Miunchene

Vokietijoje 15min lankėsi kelionių agentūros Superkelionės.lt kvietimu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius