-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sutkai leidžiasi į gyvenimo kelionę – per 4 metus suras 1000 įspūdingiausių pasaulio vietų

Ką galima spėti nuveikti per kelerius metus? Pastatyti namą, pakilti karjeros laiptais, išvažiuoti į kelias įsimintinas keliones... O jeigu į vieną, bet kuri tęstųsi 4 metus? Panevėžiečių Sutkų šeima jau visai netrukus pajuda į gyvenimo kelionę – 4 metai, 250 tūkst. kilometrų, 2 namai ant ratų ir 1000 įspūdingiausių pasaulio vietų.
Projekto „1000 WOW“ pristatymas
Projekto „1000 WOW“ pristatymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Panevėžiečiai Audrius ir Alma Sutkai ketina per ketverius metus apkeliauti visus septynis žemynus ir iš ten parsivežti tūkstančio įspūdingiausio pasaulio objektų nuotraukas (iš čia ir pavadinimas „1000WOW“ – „1000 wonders of the world“). Nuotraukos su trumpais aprašymais suguls į tūkstančio puslapių knygą, kuri turėtų pasirodyti 2023 m. „Mes ne atostogautojai – išvažiuojam ne poilsiauti, o vykdyti projektą“, – 15min tikino Audrius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Projekto „1000 WOW“ pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Projekto „1000 WOW“ pristatymas

Keleri metai kruopštaus planavimo – objektų paieškos, maršrutų dėliojimai, begalė dokumentų tvarkymo, dvejų namų ant ratų, meiliai vadinamų „Troba“ ir „Gryčia“ (plačiau apie juos skaitykite čia), įsirengimas, net parduoti namai – ir pora netrukus išvyksta į gyvenimo kelionę.

Laikas kelionei buvo pasirinktas ne atsitiktinai – šiemet mokyklą baigė jaunėlė Sutkų dukra ir išvyko studijuoti į Jungtinę Karalystę. Kad nesėdėtų tuščiuose namuose, panevėžiečiai juos pardavė, ir geriau sėdės visureigyje, važiuojančiame aplink pasaulį.

Viskas per dėdę Martyną

Audriui mintis apkeliauti pasaulį ir iš padarytų nuotraukų sukurti knygą kirbėjo jau seniai, ir prieš kokius 4-5 metus jis apie tai jau garsiai pradėjo kalbėti. Vieni žavėjosi, bet buvo ir be galo daug skeptikų, kurie tokias kalbas laikė tik svaičiojimais.

„Niekas rimtai į mūsų pezalus nežiūrėjo. Daug netikėjo, kad mes iš tiesų važiuosim. Netikėjo, kad iš tikrųjų parduosim namus. Skeptikų sumažėjo, kai įsigijom pirmą automobilį. Nors ir dabar yra tikinčių, kad visgi tuoj grįšim“, – pasakojo Alma.

Dabar Audrius juokiasi, kad į ketverių metų kelionę išvyksta per dėdę. „Taip ir parašykit. Per vieną Sutkų giminės susitikimą dėdė Martynas sakė – „Niekur jis neišvažiuos, ką jis čia peza“, ir numojo ranka. Ir mane tai taip užgavo, taip panorau įrodyti, kad tą padarysiu, kad aš beveik per jį ir išvažiuoju – čia dėdė Martynas kaltas“, – šypsodamasis pasakojo Audrius.

O ar reikėjo pačią Almą įkalbinėti? „Ne, – tikino ji. – Yra pasitikėjimas vienas kitu, keliavimas mums niekad nebuvo svetimas – kaip juokiamės, su vaikais ir šikpuodžiais keliaudavom.“

Tūkstantis įspūdingiausių objektų pasaulyje

Tūkstantis įspūdingiausių objektų – daug ar mažai? Gal iš pradžių atrodo daug, bet tik kol nepradedi ištempus ausis ir akis gaudyti informaciją. Atsispyręs nuo internete rasto 500 pasaulio stebuklų sąrašo, Audrius pradėjo palaipsniui jį pildyti – tyrinėdamas kiekvieną planuojamą aplankyti šalį.

„Nepraslydo pro ausis ir nė vienas draugų pasakojimas apie aplankytas vietas. Tik nugirsti ką įdomaus – ir tikrini, ar yra mano sąraše, ar ne“, – pasakojo keliautojas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Projekto „1000 WOW“ pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Projekto „1000 WOW“ pristatymas

Tas tūkstantis vietų sąraše greitai pildėsi, ir jame tikrai nėra daug įdomių vietų, kurias kiti galbūt rekomenduotų. „Draugui iš Islandijos parodžiau sąrašą, ką planuojame aplankyti ten, tai jis nusijuokė – Akropolis čia pas mus planuose“, – prisiminė Audrius.

Sutkai neketina aklai laikytis plano – daug erdvės bus sekti, pavyzdžiui, vietinių žmonių patarimais apie kažkokį objektą, kuris gal ir nėra toks lankomas, bet ne mažiau įspūdingas. Bus jų ir po vandeniu, bus ir ne tik materialių objektų – Audrius nori įamžinti ir kultūrinius, sportinius reiškinius.

VIDEO: Pasaulio stebuklų tyrinėtojai iš projekto „1000wow“ Audrius ir Alma Sutkai

Jis suvokia ir tai, kad ne visas aplankytas vietas gali pavykti nufotografuoti. Gal kalnas bus pasislėpęs debesyse, gal sukliudys kitos aplinkybės. „Yra ir pavėluotų objektų, kai jausi, kad per vėlai ten atsidūrei. Ką jau žinau – tai esam pavėlavę į Malį, kur subombarduotas senovinis Timbuktu. Bet kuriasi nauji dalykai, žmonės progresuoja“, – pasakojo Audrius.

Bus ir tokių objektų, kurie gal pačių keliautojų nelabai vilioja, bet reikės juos aplankyti vien dėl to, kad, na, privalu tokias vietas užfiksuoti – įspūdingiausios katedros, muziejai ir pan.

Pora ne visas pasaulio šalis aplankys. Pora dešimčių šalių atkrito dėl ten vykstančių karinių veiksmų, nesaugios situacijos.

Keliaus ne vieni

Sutkai keliaus ne vieni – yra dveji „Nissan“ namai ant ratų. Vienu visureigiu vyks jie, o kitą pora nuomoms kitiems keliautojams. Išdalinę kelionę etapais, jie prie savo kelionės pasiūlė prisijungti žmonėms, trokštantiems geriau pažinti pasaulį.

Pakeleivių mintis atsirado dėl dviejų priežasčių. Viena vertus, tai bus proga Sutkams daugiau pabūti su keliais draugais, kuriems, prisipažino, ne visada turi pakankamai laiko. Tokiai kelionei pasiryžti negali nuobodūs žmonės, tad jos metu bus galima vieniems iš kitų mokytis, geriau pažinti, daugiau sužinoti.

Kitas aspektas – ir finansinis. „Tai bus šioks toks pragyvenimo šaltinis – nuomodami automobilį gausim pajamų. Pelno tikrai nebus, bet bus papildomi pinigai“, – aiškino Audrius.

Parduoti namai

Dokumentų vertimai į keliasdešimt kalbų, išankstinis deklaracijų pildymas, nes nežinia kaip kelyje bus su patikimu interneto ryšiu, eilė skiepų, net specialus įdėklas pasui su prierašu, kad vizas pareigūnai dėtų gražiai vieną prie kitos – reikia juk taupyti vietą dokumentuose. Pasiruošimas tokiai, kelerius metus truksiančiai kelionei yra visai kitoks.

Pora nusprendė išvykstant parduoti ir namus. „Su sąlyga – kad leistų dar mums juose iki išvykimo pagyventi“, – pasakojo Audrius. Automobilio pirkėjas gal irgi šiek tiek nustebo išgirdęs prašymą – nuvežti Sutkus lapkričio 2 d. į oro uostą, ir tada automobilis – jau jo.

„Neįmanoma viskam pasiruošti“, – apie šiokį tokį nerimą prieš kelionę kalbėjo Alma. Bet šeima kiek galėjo, tiek atlikinėjo namų darbus – ne tik kruopščiai atsirinko lankytinas vietas, statėsi naujus namus ant ratų, pildė krūvas popierių dėl „trobų“, bet ir ėmėsi kalbų mokslų.

VIDEO: Projektas 1000WOW: Audrius Sutkus su žmona Alma 4 metus keliaus aplink pasaulį

Alma prisiminė vokiečių kalbą, o abu sėdo ir į ispanų kalbos mokyklos suolą. „Be ispanų kalbos po Pietų Ameriką keliauti nesąmonė“, – įsitikinęs Audrius. Jis prisipažino kol kas „dar tik sapaliojantis ispaniškai“, ir nors Alma išmoko daugiau, pora apsidraudė – įsigijo elektroninį vertėją, kuris tariamus žodžius verčia į daugiau nei 30 kalbų.

Sutkai prisiminė ir pirmosios pagalbos žinias. „Reikėjo ir atnaujinti žinias, ir juk yra pasikeitusių dalykų“, – aiškino Audrius. Pora vienas ant kito mokėsi ir leisti vaistus į raumenį – maža ko gali prireikti tokio ilgio kelionėje.

„Aš galvoju taip – jeigu sakai „nemoku, nežinau“, tai reiškia – „nenoriu“. Kai prispaudžia situacija, viską išmoksti. Pastaruosius dešimt metų aš visada gyvenau tokia logika – reikia save įsprausti į kampą. Reikia pasakyti, kad darysi, tada nebegali nedaryti“, – savo filosofiją dėstė jis.

Vien pasiruošimas šeimai jau davė labai daug. Išmokta daug naujų įgūdžių, į kai kuriuos dalykus pradėta žvelgti kitaip. „Ir labai daug visko išaiškėjo – kas yra kas, kas tave palaiko. Gyvenime būčiau to nesužinojęs, plaukęs ramiai savo vaga. O dabar buvo daug ir šilumos, bet nemažai ir šalčio“, – prisipažino Audrius.

Sutkai į kelionę leidžiasi lapkričio 2 d. 15min feisbuko paskyroje bus galima stebėti tiesioginę transliaciją iš oro uosto.

Kelionės startas bus piečiausias Pietų Amerikos taškas, iš kurio Sutkai nuvyks į Antarktidą. Pirmaisiais kelionės metais keliautojai važiuos nuo Pietų iki Šiaurės Amerikos, vėliau kelsis į Australiją ir važiuos dalimi Azijos, trečiaisiais metais jie keliaus Afrikos valstybėmis ir užsuks į Europą, o paskutiniais metais vėl sugrįš į Aziją kita jos dalimi ir apsukę ratą šiuo žemynu finišuos Lietuvoje.

Poros nuotykius galėsite sekti 15min kelionių rubrikoje „Pasaulis kišenėje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius