Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveika Amerika! Paskutinė stotelė – sumuštinių miestas Filadelfija

Mūsų kelionė šiaurės rytinio JAV regiono Naujosios Anglijos keliais visiškai priartėjo prie pabaigos. Pakankamai iškylavę atokioje Meino valstijoje, turime skubėti atgal į Niujorką, iš kurio ukrainietiškomis avialinijomis skrisime namo. Kelionė buvo įdomi, sklandi. Šis tas pamatyta, šis tas nuveikta, tačiau neapleidžia neužbaigtumo jausmas.
Filadelfijos panorama
Filadelfijos panorama / Vaido Mikaičio nuotr.

Įdėmiau pasigilinus į save, radau atsakymą. Viešnagę Amerikoje norisi užbaigti miestu. Dideliu ir tikru, šįkart visiškai amerikietišku ir nepanašiu į Europą, miestu. Ir net ne Niujorku, nes jis yra viso pasaulio miestas. Kitu, kuris leistų pasijusti tikroje Amerikoje.

Pabaksnoję žemėlapį pamatome, kad mums prieš nosį yra idealus variantas – broliškos meilės, kreminio sūrio, sumuštinio ir torto miestas. Laikinoji JAV sostinė. Miestas, kuriame gimė puiki, nuostabi, galinga ir mano antraisiais namais tapusi pasaulio valstybė. Kas begali būti simboliškiau. Ir dar ji beveik pakeliui.

Dėl Filadelfijos mums išpuola pusdienis papildomo vairavimo, tačiau po to kiek mylių prasukome, čia jau yra smulkmena. Tad išvažiuojame iš Meino diena anksčiau, kad ją skirtume laikinajai JAV sostinei.

XVII amžiuje vienas anglų kvakeris, savo šalyje persekiojamas dėl savo religijos, vardu Williamas Pennas sumanė įkurti demokratijos, brolybės ir lygybės salą.

Vaido Mikaičio nuotr./Filadelfijos traukinių stotyje
Vaido Mikaičio nuotr./Filadelfijos traukinių stotyje

Visi iš jo tada juokėsi, bet, jei šiandien jie būtų matę, kokia ši vieta tapo, jų šypsenos būtų dingę tarsi vėjui nupūtus. O ši vieta ir yra rytinėje JAV dalyje stovintis Filadelfijos miestas.

Pasirodo, W.Penno kuriama lygybės salos idėja patraukė daugelį, ir Filadelfija greitai tapo viena patraukliausių vietų gyventi besikuriančioje Naujojo Pasaulio valstybėje.

Vaido Mikaičio nuotr./Seniausia gyvenama gatvė JAV,Filadelfijoje
Vaido Mikaičio nuotr./Seniausia gyvenama gatvė JAV,Filadelfijoje

W.Penno garbei rytinėje JAV pakrantėje esanti valstija pavadinta Pensilvanija. Juokingai skamba: Filadelfija yra JAV laikinoji sostinė, bet ji nėra net Pensilvanijos sostinė.  

Kadangi besikuriant JAV valstybei Filadelfija buvo pačiam pakilime, ji ir pasirinkta, kaip JAV nepriklausomybės deklaracijos akto pasirašymo vieta. Dabar pastate, kuriame jis buvo pasirašytas, yra muziejus.

Vaido Mikaičio nuotr./Čia buvo pasirašyta JAV nepriklausomybės deklaracija
Vaido Mikaičio nuotr./Čia buvo pasirašyta JAV nepriklausomybės deklaracija

Ten galima susipažinti su visa šio akto atsiradimo chronologija, vaizdo reportažais, pasėdėti salėje. Į akto organizatoriaus Benjamino Franklino kėdę tik neleidžia sėsti – per daug jau būtų. Čia pat, parkelyje, stovi ir JAV nepriklausomybės simbolis – Laisvės varpas.

Mieste turime tik vieną dieną, todėl neužsiimame muziejais ir kitomis istorinėmis vertybėmis. Norime greičiau patekti į naktiniu gyvenimu garsėjančią Pietų gatvę (South street).

Tiesa, vieną kultūrinę pramogą išbandome. Liftu pakylame į pagrindinėje miesto gatvėje Brodstrite esančią rotušę ir pažvelgiame į miestą iš aukštai. Tai viena mėgstamiausių mano pramogų, tyrinėjant miestus.

Nors pastatas stovi verslo kvartale ir yra apsuptas dangoraižių, įspūdžio tai negadina.

Vairuoti Filadelfijoje gal kiek ramiau nei Niujorke ar Bostone, tačiau irgi nesakyčiau, kad išskirtinai malonu. Aš be sąžinės graužimo palikau automobilį centro prieigose ir naudojau viešąjį transportą.

Jis patogus: važinėja autobusai, metro ir net troleibusai. Tai – unikalus reikalas JAV. Tik jie daugiau primena mūsų tramvajus, nes rieda bėgiais.

Vietiniai labai pučiasi dėl to. Mieste net rengiami miesto pažinimo turai troleibusu. Nors centrą gana neskausmingai galima tyrinėti ir pėsčiomis.

Vaido Mikaičio nuotr./Pietų gatvė (South street)
Vaido Mikaičio nuotr./Pietų gatvė (South street)

Filadelfija buvo pripažinta penktuoju pagal patogumą pėstiesiems miestu visoje Amerikoje. JAV tai – labai didelis įvertinimas, juo labiau žinant šios šalies piliečių prisirišimą prie automobilių.

Beje, jei paliekate automobilį priemiestyje, pasidomėkite ar rajonas saugus. Filadelfija neturi geriausios reputacijos saugumo atžvilgiu. Žinoma, aš nekalbu apie centrinę miesto dalį.

Ji, senamiestis, pietinė dalis ir kitos vietos, kuriose tikimasi sulaukti turistų, yra visiškai saugios ir saugomos. Čia nusikaltimų beveik nepasitaiko. Nerekomenduojama vaikščioti šiaurinėse ar vakarinėse miesto dalyse, kur gyvena žemesnių socialinių sluoksnių, neturtingi miestiečiai.

Vaido Mikaičio nuotr./Broad gatvės pabaigoje stovi Filadelfijos rotušė
Vaido Mikaičio nuotr./Broad gatvės pabaigoje stovi Filadelfijos rotušė

Ten nusikalstamumas tebėra didelė problema. Vis dėlto pagal nusikaltimų skaičių Filadelfija gerokai atsilieka nuo tokių miestų kaip Čikaga, Vašingtonas ar Naujasis Orleanas.

Beje, nesumanykite palikti automobilio kitąpus Delavaro upės esančiame Naujojo Džersio Kamdeno mieste. Jis yra labai nesaugus juodaodžių miestas.

Iš tiesų visoje Filadelfijoje daugiausia yra juodaodžių gyventojų – beveik pusė. Baltieji sudaro tik 37 proc. miesto gyventojų. Kiti yra Lotynų amerikiečiai ir azijiečiai.

Lyginant, pavyzdžiui, su Bostonu, Filadelfija yra visiškai spalvotas miestas. Dėl rasių pasiskirstymo miestas ir susiduria su saugumo problemomis.

Vaido Mikaičio nuotr./Filadelfijos Laisvės dangoraižis
Vaido Mikaičio nuotr./Filadelfijos Laisvės dangoraižis

Vietinė alaus gėrimo kultūra

Nors vengiu „būtina pamatyti“ ar „privaloma patirti“ rekomendacijų, tačiau patarsiu apsilankyti Pietų gatvėje. Tai žymiausia miesto pasilinksminimo vieta pietų Filadelfijoje. Čia daugiausia vienoje vietoje sutelkta pigių barų, restoranų, smulkių parduotuvėlių ir kitų smagių vietelių.

Ši gatvė tikrai turi pukią aurą. Sakoma, kad vietiniai propaguoja savitą alaus gėrimo kultūrą. Ir, nors barų Filadelfijoje pridygę prie kiekvieno kampo, susipažinti su ta alaus gėrimo kultūra geriausia būtent Pietų gatvėje.

Visgi pramogas joje mums teko gerokai sutrumpinti, nes tą dieną Filadelfijoje vyko krepšinis. Mes juk lietuviai – negalėjome praleisti progos nuvykti į NBA rungtynes ir čia. Įspūdis, kaip visada, puikus, nors bilietai gal ir brangoki.

Nekeliaujantieji Filadelfijos vardą turbūt žino iš du „Oskarus“ ir daugybę kitų apdovanojimų pelniusio filmo „Filadelfija“ ir specialiai jam sukurtos dainos „Filadelfijos gatvės“.

Ar žinote kas yra neoficialus Filadelfijos simbolis? Tai – karštas sumuštinis vadinamas „Philly cheesesteak“.

Tai skaudus pasakojimas apie tai, koks žiaurus šis broliškos meilės miestas gali būti savo vaikams. Galvojau apie tai vaikščiodamas miesto gatvėmis.

Ar žinote kas yra neoficialus Filadelfijos simbolis? Tai – karštas sumuštinis vadinamas „Philly cheesesteak“. Jis gaminamas į pusiau perpjautą ir atverstą amerikietišką ilgą baltą batoną patogiai įtaisant dvi plonos paskrudintos plokštelės jautienos, o tarp jų – išlydytas geltonasis amerikietiškas sūris.

Ant viršaus sukraunami pakepinti grybai, svogūnai ir paprikos. Šis daiktas man padarė vieną didžiausių įspūdžių kelionėje, kartu su Meino omarais.

Todėl nesutinku su tais, kurie sako, kad amerikietiškas maistas prastas. Man jis vienas geriausių. Jei norite apsilankyti šio sumuštinio gimtinėje, užeikite į restoraną „Pat's King of Steaks“, esantį Pietų Filadelfijoje. Ten jie iki šiol gaminami pagal senąjį receptą.

O mes keliaujame namo. Ketiname atskristi ir vėl. Dar daug neaplankytos Amerikos laukia mūsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius