Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstančiams lietuvių „labas“ Alanijoje sakantis turkas įsitikinęs – jie čia atranda atostogų rojų

Visada besišypsantis, „liukso“ ženklą visose nuotraukose rodantis Mustafa Erkutas yra tas žmogus, į kurį planuodami keliones į Turkijos kurortus kreipiasi tūkstančiai lietuvių. Jo siūlomos turizmo paslaugos įtinka ir ypatingų pageidavimų neturintiems, ir kelionių išlepintiems tautiečiams. Kaip atsitiko, kad Pamukalėje gimęs, o dabar Alanijoje gyvenantis ir savo agentūrą „LABAS“ turintis turkas tapo savotišku nuostabių atostogų Turkijoje garantu?
Alanijoje veikiančios agentūros „LABAS“ pavadinimas ir jos įkūrėjo vardas lietuviams puikiai žinomas
Alanijoje veikiančios agentūros pavadinimas ir jos įkūrėjo (nuotr. dešinėje) vardas lietuviams puikiai žinomas / Asmeninės nuotr.

Iš futbolo pasaulio – stačia galva į turizmą

Asmeninės nuotr./Prieš pradėdamas dirbti turizmo srityje M.Erkut buvo profesionalus futbolo žaidėjas
Asmeninės nuotr./Prieš pradėdamas dirbti turizmo srityje M.Erkut buvo profesionalus futbolo žaidėjas

„Gimiau ir užaugau Pamukalėje, bet jau 15 metų gyvenu Alanijoje. Daug metų buvau profesionalus futbolo žaidėjas. Tačiau galiausiai supratau, kad visą gyvenimą kamuolio nespardysiu. Nutariau studijuoti ir dirbti turizmo srityje. Juk Turkija ir turizmas – neatsiejami dalykai“, – 15min sakė M.Erkutas.

Karjeros pradžia buvo kaip ir daugelio – jis pradėjo dirbti kelionių vadovu. Tai buvo 2005-ieji. Tais pačiais metais išvaizdus turkas sutiko dar žavesnę lietuvaitę – Indrę. Užbėgant įvykiams už akių pasakysime, kad po penkerių metų ji tapo M.Erkuto žmona. Šiuo metu pora augina trejų metų sūnų.

„Pabuvęs kelionių vadovu, lydinčių turistų grupes ekskursijose po Turkiją, aš pradėjau dirbti 5 žvaigždučių viešbutyje rinkodaros vadovu. Šį viešbutį, kaip ir daug kitų, dažnai rinkdavosi lietuviai. Netrukus supratau, kad esu vienintelis turkas, kuris ne tik šiame viešbutyje, bet ir visoje Alanijoje supranta ir kalba lietuviškai. Taip gimė verslo planas, kuris galiausiai virto turizmo agentūra „LABAS“, – pasakojo turizmo srityje dirbantis turkas.

Asmeninės nuotr./Pažintis su lietuvaite Indre turkui Mustafa baigėsi laimingai – pora susituokė
Asmeninės nuotr./Pažintis su lietuvaite Indre turkui Mustafa baigėsi laimingai – pora susituokė

Idėja nerti į nuosavą verslą pasiteisino – agentūra klientų stygiaus nejaučia. 2016 m. „LABAS“ aptarnavo 4500 lietuvių poilsiautojų. 2017 m., kurie dar nesibaigė (nesibaigė net aktyvusis atostogų sezonas), agentūra jau yra aptarnavusi 3000 klientų.

Asmeninės nuotr./Tarp „LABAS“ klientų nemažas procentas yra lietuvių šeimų
Asmeninės nuotr./Tarp „LABAS“ klientų nemažas procentas yra lietuvių šeimų

„Ir visi jie lietuviai!“ – juokiasi M.Erkutas. Norėdami pailsėti, pramogauti ir išvysti tai, kas Alanijoje geriausia, į jį kreipiasi atostogautojai iš įvairiausių Lietuvos vietų – tiek didmiesčių, tiek ir provincijos. Ypatingai reklamuotis, pasak turizmo agentūros vadovo, jam nereikia – rekomendacijos sklinda iš lūpų į lūpas.

Daugiausia įtakos, žinoma, turi tai, kad dalį reikalų aptarti galima lietuviškai (jei pritrūksta žinių, M.Erkutui visada gali padėti lietuvė žmona). Tačiau nemažesnį pliusą jo įmonei prideda ir pats vadovo požiūris į lietuvius. Į juos jis žiūri kaip į... gimines!

Asmeninės nuotr./Laimingi turistai iš Lietuvos
Asmeninės nuotr./Laimingi turistai iš Lietuvos

„Jie tokie šilti ir gražūs žmonės, kad dažnai kviečia mane į Lietuvą pas save. Iš tiesų, nors keliauju labai daug, visada apsilankęs Lietuvoje jaučiuosi kaip namuose. Lietuva maža šalis, todėl, jei dirbame gerai, garsas apie mūsų agentūrą Alanijoje, greitai pasklinda“, – sakė pašnekovas.

Jūs, lietuviai, mėgstate sakyti, kad gera reklama eina iš lūpų į lūpas, – sako M.Erkutas.

Iš feisbuko puslapio, kuriame jis dalinasi daugeliu lietuvių grupių viešnagės Alanijoje akimirkų, matyti, kad atostogas Turkijoje su „LABAS“ planuoja ir kai kurios Lietuvos žvaigždės – dainininkai, sportininkai.

M.Erkut tai patvirtina: „Tarp mūsų klientų yra dainininkė Asta Pilypaitė ir krepšinio treneris Antanas Sireika. Jiems patiko mūsų ekskursijos“.

Asmeninės nuotr./Tarp charizmatiškojo M.Erkuto klientų – ir žinomi lietuviai
Asmeninės nuotr./Tarp charizmatiškojo M.Erkuto klientų – ir žinomi lietuviai

Alanija lietuviams – gerų atostogų sinonimas

Atostogauti Turkijoje lietuviai mėgsta jau gerą dešimtmetį. Ir, nepaisant to, kad šiuo metu sunku būtų rasti žmones, ten nesiilsėjusius nė karto, susidomėjimas šios šalies kurortais nemažėja.

Asmeninės nuotr./Grupinės fotosesijos – vizitinė agentūros „LABAS“ kortelė
Asmeninės nuotr./Grupinės fotosesijos – vizitinė agentūros „LABAS“ kortelė

M.Erkutas įsitikinęs, kad Turkijoje ir konkrečiai Alanijos regione, kur jis dirba, lietuviai atrado tikrą atostogų rojų. Todėl čia sugrįžta.

Galėčiau sakyti, kad pas mus lietuvius atveda nedidelės paslaugų kainos ir tai, kad vengiame vesti grupes į suvenyrų parduotuves. Tačiau svarbiausias dalykas – lietuvių kalba. Aš pats vedu ekskursijas lietuviškai. Ir tai man labai patinka! – sakė M.Erkutas.

„Alanija yra labai gerai žinoma lietuviams. Per metus čia atvyksta maždaug 70 tūkst. turistų iš Lietuvos. Mano žiniomis, daugiau nei 400 šeimų yra įsigijusios nekilnojamo turto (apartamentus) Alanijoje ir taip pat čia atvažiuoja praleisti dalį atostogų. Regiono populiarumo paslapties nėra – tai malonus oras. Žiemos čia šiltos. Pavyzdžiui, sausio mėnesį dažniausiai laikosi 18-20 laipsnių šiluma. Žemiausiai ji nukrenta iki 8-10 laipsnių. Tačiau taip būna retai“, – sakė 15 metų Alanijoje gyvenantis pašnekovas.

Paklaustas apie ateities planus, jis juokavo, kad visi jie susiję su Lietuva – tiek šeimos, tiek verslo.

„Neveltui pavadinau agentūrą lietuvišku žodžiu „LABAS“. Šis pavadinimas – mano sumanymas. Tačiau šeima tam pritarė. Jau žinome, kad kitų metų sausio 26-28 dienomis Vilniuje, „Litexpo“ dalyvausime tarptautinėje turizmo parodoje „Adventur“, kur pristatysime turizmą Alanijoje ir savo paslaugas. O didžiausias tikslas – 2018-2019 m. turėti tiesioginius užsakomuosius skrydžius iš Vilniaus į Alaniją. Tada mus galėtų aplankyti dar daugiau lietuvių!“, – pasakojo M.Erkutas.

Beje, daugybei lietuvių atostogas Alanijoje susiplanuoti padedantis turkas sako, kad mes, lietuviai, atostogauti mėgstame aktyviai.

„Lietuvos turistams patinka gamta ir kalnai: žygiai, ekskursijos į juos. Savo klientams siūlome ir dviračius – jie irgi mėgstami lietuvių“, – sakė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius