Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

14 nuostabių salų Europoje, kurios nepelnytai pražiūrimos

Europoje tiek daug nuostabaus grožio salų, bet dauguma turistų vis tiek traukia į tas pačias – kur gal stabteli kruiziniai laivai, kur skraidina pigios oro linijos. Tačiau kam trintis su minia turistų, jeigu galima verčiau pasirinkti ne tokias populiarias, bet fantastiško grožio kitas salas?
San Migelis
San Migelis / 123rf.com nuotr.

„The Thrillist“ vardija 14 salų, kurios dažnai būna pražiūrimos.

Cíes (Sieso) salos, Ispanija

Europos Seišeliai

123rf.com nuotr./Sieso salos
123rf.com nuotr./Sieso salos

Į Vakarus nuo Galicijos krantų pasijusite tarsi Karibuose. Akinamo baltumo smėlis, skaidrutėlė jūra ir dramatiškos uolos pašonėje – ko dar reikia? Pats nuostabiausias – per dvi salas išsirietęs Rodo paplūdimys, kurį skalauja seklus turkio spalvos vanduo, o užuovėja neleidžia siautėti Atlanto vėjams.

Jeigu ieškote 5 žvaigždučių prabangos, geriau rinkitės kitą vietą – šis salynas yra saugomas nacionalinis parkas. Tai reiškia – jokių automobilių, jokių viešbučių, o nuošalioje stovyklavietėje galite apsistoti daugiausiai savaitei. Turistų skaičius taip pat ribojamas, tad jeigu nuvyksite čia, galėsite mėgautis nuostabia gamtos ramybe.

TAIP PAT SKAITYKITE: Europos Seišeliai: Sieso salos – be turistų ir su vienu gražiausių pasaulio paplūdimių

São Miguel (San Migelis), Portugalija, Azorų salos

Išsižioti priverčiantys vulkaniniai peizažai

123rf.com nuotr./San Migelis
123rf.com nuotr./San Migelis

Azorų salos jau pradeda sparčiai populiarėti, tad paskubėkite. Pagrindinėje saloje – San Migelyje – įsikūrusi sostinė Ponta Delgada seniai praturtėjo iš prekybos apelsinais, ir tą rodo išlikę XIX a. nuostabios architektūros namai.

Gražu, tačiau neužsilikite ten – į Azorus važiuoti reikia ne pastatų, o gamtos. Čia laukia žaliuojančių slėnių, ugnikalnių krateriuose teliūskuojančių ežerų panoramos. Be to, galima tikėtis pamatyti banginių Atlanto vandenyne arba pamirkti natūraliose karštosiose versmėse.

Texel (Tekselis), Nyderlandai

Nuostabi gamta ir šviežias sūris

123rf.com nuotr./Tekselis
123rf.com nuotr./Tekselis

Kai galvojate apie kokios nors salos aplankymą, vargu ar Nyderlandai šauna į galvą. Tačiau Tekselyje rasite balto smėlio paplūdimius, vilnijančias kopas ir žalios žolės laukus.

Žinoma, galėsite pasigėrėti ir tulpėmis bei malūnais, tačiau labiausiai sužavės laukinė gamta. Kalnų čia nerasite – dėl to bus vienas malonumas visą salą apvažinėti dviračiu. Neišvažiuokite iki soties nepriragavę aukščiausios kokybės vietinio sūrio.

Gozo (Gocas), Malta

Nepastebėta mažoji sesė

123rf.com nuotr./Gocas
123rf.com nuotr./Gocas

Dažnas gal galvoja, kad Malta – tai viena sala. Iš tiesų ji dar turi mažytėlę Camino ir kiek didesnę Gozo, kurioje – urvai ir olos, statūs skardžiai ir vienos geriausių nardymo vietų visoje Viduržemio jūroje.

Senovinės šventyklos čia – daugiau nei 5 tūkst. metų senumo, o gražiame Viktorijos mieste rasite ir katedrą bei pilį. Keista, kad šios salos dar neatradę turistai – nuo Maltos ją pasiekti kainuoja vos kelis eurus ir 20 minučių keltu.

Vis (Visas), Kroatija

Izoliuotas rojus Adrijos jūroje

123rf.com nuotr./Visas
123rf.com nuotr./Visas

Visas iki 1989 m. buvo atskirtas nuo išorinio pasaulio ir buvo Jugoslavijos kariuomenės bazė. Net ir dabar, kai turistai pamažu atranda šią vietą, sala vis dar nesulaukia minių turistų – ji pakankamai nutolusi nuo Dubrovniko, kad sugundytų atostogautojus tik vienai dienai.

Tačiau kas čia atvyksta, nenusivilia – aštrūs skardžiai, skaidrus vanduo, nuostabios jūrų gėrybės, ką tik ištrauktos iš Adrijos jūros. Salos gyventojai netgi augina savo vynuoges – vugava, iš kurių gamina baltą vyną.

Lofoten (Lofotenas), Norvegija

Didingi vaizdai ir žvejų kaimeliai

Tai ne viena sala, o visas salynas, kuriame smailios kalnų viršūnės šauna į dangų, o įlankose pasislėpę nedideli žvejų kaimeliai, kurie, atrodo, sustingę laike. Nerealūs vaizdai čia slypi už kiekvieno kampo. Jeigu vykstate su mašina, važiuosite vienu įspūdingiausių Europos kelių – E10.

Kastellorizo, Graikija

Filmų žvaigždė ir užburianti Žydroji grota

123rf.com nuotr./Kastellorizo
123rf.com nuotr./Kastellorizo

Atrodytų, „Oskarą“ laimėjęs filmas turėtų nukreipti begales keliautojų į vietą, kur jis buvo filmuotas. Ypač, kai ji – nuostabaus grožio. Tačiau su Kastellorizo taip neatsitiko.

Galbūt todėl, kad saloje filmuotas „Mediterraneo“ jau užmirštas (jis išleistas 1991 m.), galbūt todėl, kad filmas buvo italų kalba, tad didelio populiarumo taip ir nesulaukė. Gal ir gerai – netrukdomi galėsite mėgautis šiltu vandeniu, į kurį galima šokti nuo uolėtų krantų. Jeigu norite smėlio – vietos žvejys būtinai nuplukdys ir į tokį paplūdimį. Nepraleiskite progos pamatyti Žydrąją grotą – kuri niekuo nenusileidžia grotai Kaprio saloje, tačiau čia nėra prie jos nutįsusių eilių.

Porquerolles (Porkerolio sala), Prancūzija

Išskirtinė žvaigždžių dievinama vieta, į kurią galite nuplaukti ir jūs

123rf.com nuotr./Porkerolio sala
123rf.com nuotr./Porkerolio sala

Šios salos minusas – jeigu norite pasijusti nesiskiriantis nuo vietinių, reikėtų būti turtingu ar įžymiu.

Bet kam rūpi, kad nepritapsite prie kitų žmonių, jeigu aplink – idealūs išpuoselėti paplūdimiai ir skaidri Viduržemio jūra? Aplankyti galima ir žavų žvejų uostą ar pasileisti eukaliptais kvepiančiais takais per mišką.

Tresco (Treskas), Silio salos, Jungtinė Karalystė

Botanikos sodai ir baltas smėlis

123rf.com nuotr./Treskas
123rf.com nuotr./Treskas

Iki Tresko nukeliauti ne taip ir paprasta – čia arba atskrisite mažu lėktuvėliu ar sraigtasparniu, arba atplauksite senu keltu. Tačiau atkeliauti į šią salą dar ir kaip verta!

Ištisi kilometrai balto smėlio paplūdimių priklausys beveik tik jums vieniems, o saloje ir begalė kitų užsiėmimų – žvejyba, žygiai po kalnus, buriavimas ir t.t. Didžiausias traukos objektas – „Abbey Garden“, kur tarp tūkstančio metų senumo vienuolyno griuvėsių žaliuoja subtropiniai augalai iš viso pasaulio.

Isola La Maddalena (Madalenos sala), Italija

Slaptos įlankos ir įstabūs paplūdimiai

„Wikimedia Commons“ nuotr./Madalenos sala
„Wikimedia Commons“ nuotr./Madalenos sala

Sardinijos mylėtojai šią salą jau žino daug metų – atburiuoja čia, kad galėtų pasidžiaugti tuščiais paplūdimiais ir pasinerti į krištolo tyrumo vandenį.

Tačiau dauguma turistų net nebūna girdėję apie šią salą ir apsistoja nuo turistų net tirštame Costa Smeralda šiaurinėje Sardinijoje. Be reikalo!

Graciosa (Grasjosa), Kanarų salos, Ispanija

Idealus oras visus metus

123rf.com nuotr./Grasjosa
123rf.com nuotr./Grasjosa

Kai atvykstate Lanzarotę, galite pasijusti tarsi kitoje planetoje pamatę juodos lavos laukus ir kraterius, sukuriančius siurrealų peizažą. Tačiau tuomet pamatote tuntus turistų ir suvokiate, kad norint ramybės reikia bėgti kažkur dar toliau.

Grasjosa yra vos už pusvalandžio kelio keltu – o tiek ir pakanka, kad dauguma turistų čia jau nebevyktų. Tai rami sala su vos vienu žvejų kaimeliu, tačiau čia galėsite mėgautis minkštu paplūdimių smėliu ir nardyti jūriniame rezervate.

Bozcaada (Bozdžaada), Turkija

Privatumas ir vynas

123rf.com nuotr./Bozdžaada
123rf.com nuotr./Bozdžaada

Bozdžaada per istoriją atkentėjo daug įsiveržimų – šios salos buvo užsigeidę ir finikiečiai, ir atėnai, ir persai, ir venecijiečiai. Apsilankę joje suprasite, kodėl.

Puikiai tinkanti poros dienų pabėgimui iš Stambulo ši sala turi daug jaukių įlankėlių, kuriose galėsite mėgautis nuošalumu. O jeigu norisi triukšmingesnio pabuvimo paplūdimyje – vykite į Ayazma. Salos kalvos nusėtos mažais vynuogynais – juose galite pamatyti, kaip iki šiol naudojamos tradicinės technikos. Arba tiesiog pasimėgaukite galutiniu produktu.

Grinda, Švedija

Gamtos idilė prie Baltijos jūros

„Wikimedia Commons“ nuotr./Grinda
„Wikimedia Commons“ nuotr./Grinda

Kai galvojame apie Švediją, dažniausiai iškart į galvą lenda apsnigtų spygliuočių miškų, spalvingų namų miestelių ar IKEA vaizdai. Dažnai pamirštame, kad visai netoli Stokholmo yra 24 tūkst. idiliškų salų.

Viena žaviausių – Grinda. Iš dalies dėl to, kad iki jos – tik dvi valandos keltu, bet daugiausiai dėl to, kad visa ji yra gamtos rezervatas be automobilių. Išbandykite čia baidares, šokinėjimą nuo uolų ar tiesiog pasimėgaukite smėlėtais paplūdimiais.

Mainland (Meinlandas), Škotija, Jungtinė Karalystė

Priešistoriniais takais ir pažiūrėti mormonų!

123rf.com nuotr./Meinlandas
123rf.com nuotr./Meinlandas

Didžiojoje dalyje Škotijos gausite puikios kokybės viskio ir avimis nusėtas kalvas, bet ši Orknio sala yra ypatinga. Istorijos fanatikams čia bus be galo įdomi 5 tūkst. metų senumo gyvenvietė Skara Brae, kuri yra stebėtinai gerai išsilaikiusi

Tuomet yra Scapa Flow uostas – paskutinė septynių per Pirmąjį pasaulinį karą nuskendusių vokiečių laivų stotelė. Iki jų galima panerti ir pačiam savo akimis pamatyti šią istoriją. Jei dar negana – saloje pilna itin žavios išvaizdos paukščių mormonų (angl. puffins).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius