Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl lietuvius išgąsdinusio Koksaki viruso kelionių į Turkiją nežadama riboti

Lietuvos valstybinis turizmo departamentas (VTD) bei Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centas (ULAC) informuoja, kad šiuo metu nėra jokio realaus pagrindo atsisakyti suplanuotų atostogų ir kelionių į Turkijos kurortus. Taip nuspręsta remiantis naujausiomis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELKPC) išvadomis.
Antalija
Antalija / 123rf.com nuotr.

Kaip ketvirtadienį informavo ULAC specialistai, yra gauta duomenų apie Turkijos Antalijos regione registruojamus enterovirusinės infekcijos (Koksaki virusas yra iš šios grupės virusų) atvejus. Daugiausia jų – tarp Rusijos turistų. Tačiau apie konkrečius viešbučius, kuriuos atostogaujantys poilsiautojai būtų užsikrėtę Koksaki virusu, nepranešama.

Tiesa, Turkijoje galiojanti tvarka neįpareigoja gydymo įstaigų rinkti duomenų ir viešai informuoti apie Koksaki viruso atvejus (tokia tvarka galioja ES šalyse).

„ELPKC taip pat praneša, kad šiuo metu stebima Turkijoje situacija niekuo ypatinga nuo kiekvienais metais stebimos. Pasaulio sveikatos organizacija kelionių į Turkiją neriboja. Šios rekomendacijos laikomės ir mes“, – sakė Valstybinio turizmo departamento laikinoji vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Naujausia ELPKC informacija tokia, kad dėl šio viruso į Turkiją jokios kelionės neribojamos

Pasak ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjos Galinos Zagrebnevienės, iki ketvirtadienio darbo dienos pabaigos laboratoriškai patvirtintų atvejų apie Koksaki virusu Turkijoje užsikrėtusius lietuvius nebuvo. Taigi, tvirtinti, kad žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie Koksaki virusu užsikrėtusius lietuvius teisinga, kol kas negalima.

„Naujausia ELPKC informacija tokia, kad dėl šio viruso į Turkiją jokios kelionės neribojamos. Tokią informaciją gavome mes, ja pasidalinome ir su Turizmo departamentu, ir savo interneto puslapyje www.ulac.lt“, – sakė G.Zagrebnevienė.

Tiek ji, tiek I.Trakimaitė-Šeškuvienė nerimaujančius poilsiautojus ragino sekti informaciją – jos ieškoti VDT ir ULAC feisbuko bei interneto puslapiuose.

Siūlo informacijos ieškoti tik patikikuose šaltiniuose

Šią savaitę žiniasklaidoje ir keliautojų forumuose pasklidusios žinios apie Koksaki virusą ir juo neva masiškai susirgusius žmones, sukėlė nerimo poilsiautojams – nemažai jų skambučiais atakuoja kelionių organizatorius. Pastarieji tikino ne visada ir laiku sulaukę konkrečių atsakymų iš atsakingų institucijų, pavyzdžiui, Turizmo departamento.

Jo laikinoji vadovė I.Trakimaitė-Šeškuvienė įsitikinusi, jog šiuo atveju komunikuojama buvo laiku ir tinkamai.

„Kai kyla pavojus dėl galimų ir vykstančių politinių neramumų, terorizmo atvejų, remiamės Užsienio reikalų ministerijos (URM) rekomendacijomis. Kai dėl epidemijų ir kitų su ligomis susijusių dalykų – paisome ULAC rekomendacijų (o ši institucija – PSO ir ELPKC). Ji, kaip jau buvo minėta, viešai prieinama mūsų ir ULAC interneto šaltiniuose.

Žinoma, visada galima tiesiogiai kreiptis ir į Turizmo departamentą. Tačiau aš patarčiau sekti informaciją socialiniuose tinkluose ir institucijų interneto puslapiuose – paprastai čia pasirodo visa naujausia ir aktualiausia informacija su rekomendacijomis, ką daryti ir ko ne. Jeigu pavojaus grėsmė ypač didelė, ta informacija nedelsiant platinama per žiniasklaidą“, – tikino I.Trakimaitė-Šeškuvienė, prisiminusi Ebolos viruso atvejį. Tuo metu buvo aiškiai komunikuojama žinutė, kur siaučiant šiam virusui vykti turistams (arba tik tam tikroms jų grupėms, pavyzdžiui, nėščiosioms ir vaikams) nėra saugu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius