Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karas Ukrainoje paveikė skrydžius: pailgėjo trukmė, sudėtingiau – keliaujantiems savarankiškai

Dėl karo Ukrainoje Vakarai paskelbė sankcijas Rusijai, o kartu dalis šalių užvėrė savo oro erdvę. Skrydžiai nevyksta ir per Ukrainą. Nors dauguma Lietuvos kelionių organizatorių skrydžių per Rusiją nevykdė ir anksčiau, šiek tiek keičiasi situacija į tolimąsias Azijos šalis keliaujantiems savarankiškai ir tiems, kurie skrenda į Egiptą.
Skrydis
Skrydis / 123RF.com nuotr.

Poveikį pajuto savarankiški keliautojai

Kaip teigia kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius, jo įmonės organizuojamos kelionės dėl karo Ukrainoje niekuo nepasikeitė. Pagrindinė to priežastis – jau daug metų jų klientai neskrenda per Rusiją.

„Skrydžius egzotinėmis kryptimis, pavyzdžiui, į Tailandą, Maldyvus, Šri Lanką, organizuojame su turkų oro linijomis, todėl skrydžiai vykdomi per Stambulą. Jie bet kokiu atveju aplenkia Rusijos oro erdvę. Kelionės vyksta įprastai, tvarkaraščiai nesikeičia“, – tikina R.Širvinskas-Makalius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius

Vis dėlto kelionių organizatorius atkreipia dėmesį, kad prasidėjęs karas galėjo šiek tiek paliesti įmones, kurios vykdo užsakomuosius reisus ir organizuoja skrydžius į Egiptą.

„Tai turbūt vienintelė kryptis, kuri buvo truputį paveikta. Skrydžio trukmė pailgėjo maždaug 15 minučių tam, kad būtų aplenkta Ukrainos oro erdvė, tačiau tvarkaraščiai nesikeičia, – aiškina R.Širvinskas-Makalius. – Pavyzdžiui, Baltarusijos oro erdvę lėktuvai jau ganėtinai seniai aplenkia.“

Anot kelionių organizatoriaus, didesnį poveikį gali pajausti keliaujantys savarankiškai. Jo teigimu, į Aziją tokie žmonės neretai skrenda, pavyzdžiui, per Helsinkį.

„Mano žiniomis, šių skrydžių trukmė yra pailgėjusi, nes reikia padaryti ganėtinai didelį lankstą. Tačiau skrydžiai vis tiek vykdomi, niekas nėra atšaukta“, – sako R.Širvinskas-Makalius.

Kai kuriems lėktuvams tenkant daryti lankstą, žmonės ėmė svarstyti, ar dėl to gali kilti kelionių kainos. Visgi R.Širvinskas-Makalius skuba nuraminti – jokių pokyčių kol kas nepastebima, o ir ateityje jų neturėtų būti.

„Daugelis kelionių organizatorių kainas visam sezonui yra suderinę iš anksto. Nemanau, kad dabar staiga ims brangti, tuo labiau, kai Lietuvą tai ne itin liečia. Daug priklauso nuo aviakompanijos – net jei kuri nors bendrovė pakeltų kainą dėl to, jog pailgėjo trukmė, lietuviai turi pakankamai daug alternatyvų. Galima skristi per Vokietiją, Stambulą“, – teigia R.Širvinskas-Makalius.

Pailgėjo skrydis į Egiptą

Kelionių organizatoriaus „Itaka“ pardavimų vadovė Daiva Strumskienė aiškina, kad jų vykdomuose skrydžiuose į Madeirą neįvyko jokių pasikeitimų, o kelias į Egipto kurortą Marsa Alamą pailgėjo apie 15 minučių.

„Kadangi jau kurį laiką buvo apskrendama Baltarusijos oro erdvė, Ukrainos aplenkimas saugiu atstumu Egipto krypčiai padarė gana nežymias korekcijas“, – komentuoja D.Strumskienė.

Jau kurį laiką buvo apskrendama Baltarusijos oro erdvė.

Pardavimų vadovė kol kas daugiau galimų pokyčių ateityje neįžvelgia. Anot jos, pakisti gali nebent kainos, tačiau tam įtaką padarys ne padidėjęs atstumas, o kitos aplinkybės: pavyzdžiui, aviacinių degalų pabrangimas.

„Šiuo metu kainos dar nėra perskaičiuojamos, o kaip tai paveiks ilgalaikėje perspektyvoje, sunku tiksliai atsakyti. Dedame visas pastangas, kad keliautojai jaustų kuo mažesnį kainų pokytį“, – tikina D.Strumskienė.

Ragina keliautojus nepanikuoti

„Novaturo“ grupės rinkodaros direktorės Baltijos šalims Olgos Belovos teigimu, Ukrainos oro erdvę uždarius civiliniams reisams, tam tikri skrydžiai vykdomi apskrendant šalį bei laikantis Europos aviacijos saugumo agentūros rekomenduojamo saugaus 200 km atstumo.

„Dėl šių priežasčių skrydžiai, pavyzdžiui, į Egiptą nežymiai pailgėjo – apie 15 minučių skrendant į vieną pusę, tačiau jie nėra atšaukiami. Vasaros sezono metu Ukrainos oro erdvė įprastai būdavo kertama skrendant į Turkiją, Bulgariją ir Graikiją, bet skrydžiai bus vykdomi pagal visas rekomendacijas ir saugiai.

Nors šiomis dienomis būsimų kelionių pardavimai žymiai sulėtėję, žmonės yra emociškai sukrėsti ir bando susiorientuoti situacijoje, mūsų keliautojai žino, kad skrendame į saugias šalis, patikimais maršrutais, tad numatytų kelionių neatšaukia. Veiklą vykdome įprastai, o skrydžiai vyksta pagal suplanuotą grafiką“, – tikina O.Belova.

Novaturo nuotr./Olga Belova
Novaturo nuotr./Olga Belova

Rinkodaros direktorė pabrėžia nenorinti, kad tarp keliautojų kiltų panika dėl vienam iš kelionių organizatorių („TUI Baltics“) pritaikytų sankcijų.

„Tiek „Novaturo“ grupė, tiek pagrindiniai mūsų partneriai, kelionių agentūros tęsia savo veiklą įprastai. Kaip sakė grupės generalinis direktorius Vitalijus Rakovskis, mes nevykdome veiklos Rusijos ir Baltarusijos valstybėse.

Bendrovės klientų lėšos, gautos už suplanuotas keliones, yra saugios bei apdraustos ES finansinių institucijų draudimo sutartimis ir garantijomis“, – aiškina O.Belova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius