Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karibuose gyvenanti Beatričė Paškevičiūtė apie artėjantį uraganą Irma: „Žmonės perka maisto atsargas, keliasi į saugesnes vietas“

Karibuose, Šv.Bartolomėjaus salos sostinėje Gustavijoje, gyvenanti Beatričė Paškevičiūtė jau kuris laikas draugus erzina rojų primenančiomis nuotraukomis. Prieš keletą mėnesių idiliškoje saloje apsigyvenusi mergina ir pati nesiskundė gyvenimu amžinos vasaros saloje. Vis dėlto kiekvienas rojus turi ir gabalėlį pragaro. Ir tas pragaras pasirodė esantis sunkiai prognozuojamas uraganas Irma, kuris, anot prognozių, šiai Karibų jūros salai smogs jau šį trečiadienį.
Nors jūra rami ir dangus giedras, vietiniai šluoja salos parduotuvių lentynas
Nors jūra rami ir dangus giedras, vietiniai šluoja salos parduotuvių lentynas / Asmeninė nuotr.

„Einu iš proto“, – apie dabartinę būseną, kai žinai, jog tuoj tavo namus nusiaubs didžiulis uraganas, apibūdino lietuvė.

Asmeninė nuotr./Beatričė Paškevičiūtė šiuo metu gyvena Šv. Bartolomėjaus saloje Karibuose
Asmeninė nuotr./Beatričė Paškevičiūtė šiuo metu gyvena Šv. Bartolomėjaus saloje Karibuose

Pasak jos, jau naktis iš sekmadienio į pirmadienį buvo bemiegė. Nors, pagal prognozes, uraganas Irma Karibų neturėtų pasiekti be trečiadienio. Taigi, dar liko dvi dienos iki uragano šturmo.

„Niekada nesu patyrusi, kas yra galinga audra. Todėl iš tikrųjų labai neramu: nežinai, ko tikėtis, ką daryti ir kaip save raminti“, – neslėpė lietuvė.

Pasak jos, vietiniai jau prieš penkias dienas pradėjo kalbėti apie uraganą Irma ir stebėti jo judėjimą.

„Visi tikėjomės, kad uraganas pakeis kryptį ar susilpnės (prieš porą savaičių Atlanto vandenyne jau buvo susidaręs uraganas, bet jis dingo). Bet šįkart kuo toliau, tuo mažiau prognozės džiugina. Tiesiai į mus lekia 3–4-os kategorijos uraganas (iš viso yra 5 kategorijos). Uraganas Irma mus turi pasiekti antradienio vakare, o stipriausiai jį pajusime trečiadienį“, – pasakojo Beatričė.

Pasak jos, salos gyventojai stichijos siautėjimui ruošiasi iš anksto. „Jau sekmadienį parduotuvių lentynos pradėjo tuštėti. Žmonės perka maisto ir vandens atsargų savaitei į priekį. Nes, nors uraganas gali būti tik 1–3 dienas, greičiausiai dings elektra. O tada neaišku, kada viskas vėl grįš į senas vėžes. Gyvename saloje, todėl čia viskas sudėtingiau. Tikėtina, kad liksime be ryšio (ir mobiliojo, ir interneto) mažiausiai kelioms dienoms“, – pasakojo lietuvė.

Asmeninės nuotr./Apie tai, kad vietiniai ruošiasi stichijai, liudija tuštėjančios lentynos
Asmeninės nuotr./Apie tai, kad vietiniai ruošiasi stichijai, liudija tuštėjančios lentynos
Asmeninės nuotr./Tuštėjančios lentynos net nepatyrusiems turistams rodo, jog artėja pavojus
Asmeninės nuotr./Tuštėjančios lentynos net nepatyrusiems turistams rodo, jog artėja pavojus

Uraganui ruošiasi ne tik gyventojai, bet ir parduotuvės, kavinės, viešbučiai – visi uždaro langines. Valtys ir jachtos iškeliamos į sausumą.

Jau sekmadienį parduotuvių lentynos pradėjo tuštėti. Žmonės perka maisto ir vandens atsargų savaitei į priekį. Nes, nors uraganas gali būti tik 1–3 dienas, greičiausiai dings elektra. O tada neaišku, kada viskas vėl grįš į senas vėžes.

„Mūsų jachta, pavyzdžiui, apskritai išgabenta į kitą salą, į įlanką, kur turėtų būti ramesnės bangos. Beje, degalinės, kaip ir parduotuvės, taip pat pilnos žmonių – jie rūpinasi ir degalų atsargomis“, – pasakojo Šv.Bartolomėjaus salos sostinėje Gustavijoje gyvenanti mergina.

Anot jos, skirtingai nei JAV, čia namai pastatyti taip, kad nuo uraganų ir panašių stichijų siautėjimo nukentėtų kuo mažiau.

„Man pasakojo, kad baisiausia būna su automobiliais, medžiais – vėjas viską išvarto, išnešioja“, – kalbėjo Beatričė ir pridūrė, jog šeima, pas kurią persikėlė uragano metui, kieme nukirto pavojingus medžius – vis tiek uraganas juos greičiausiai nuverstų ir tai, ko gero, pridarytų daugiau žalos...

Pirmadienio vakarą atsiųstose jos nuotraukose – rami jūra ir jokių pastebimų būsimo uragano Irma ženklų. Apie jį išduoda tik jau minėtos tuštėjančios parduotuvių lentynos.

Asmeninės nuotr./Kol kas saloje ramu
Asmeninės nuotr./Kol kas saloje ramu

„Kol kas oras labai ramus: matyt, tyla prieš audrą. Nėra bangų jūroje, dangus skaidrus“, – sakė Beatričė, tačiau iškart prisipažino, kad ramiai laukti uragano vis tiek neišeina.

„Nežinau, ar čia adrenalinas, kurio labai norisi... Aišku, man įdomu pamatyti audrą savo akimis. Bet kartu ir baisu – koks bus jos mastas. Tikėkimės geriausio varianto. Tiesa, čia uraganų sezonas tęsiasi iki spalio vidurio. Tai čia dar gali būti pirmas ir ne paskutinis mano uraganas. Štai tokia ta „gražioji“ gyvenimo Karibuose pusė“, – juokavo lietuvė.

Kadangi jos laikinieji namai – jachta – išplukdyti, uraganą ji praleis pas pažįstamus viloje ant kalno. Ten turėtų būti saugu.

„Tačiau net ir vietinių nuotaika nėra geriausia – visi susirūpinę“, – pasakojo mergina.

Priminsime, kad uraganas Irma nuo savaitgalio sukasi Atlanto vandenyne, ir kol kas labai sunku nuspėti, kur jis gali pasukti, rašo CNN.

Tačiau būtent Karibų jūroje esančios salos patenka į didžiausios rizikos zoną.

Pasak Beatričės, žiniasklaidoje, taip pat ir internete, pasirodantys pranešimai nurodo, kad jei uraganas nepakeis krypties, Karibams gresia blogiausias scenarijus.

Uraganas Irma artėja prie Karibų
Uraganas Irma artėja prie Karibų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius