-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunietės idėja – nemokamas bičiulis turistui – projektas „Kaunas Buddy“

Kaunietė Kamilė Stepankevičiūtė puikiai atsimena, kada jai į galvą šovė idėja į Kauną atvykstantiems turistams pasiūlyti bičiulį – gidą, draugą ir patarėją, padedantį atrasti įdomiausias miesto vietas ir istorijas. Pernai rudenį ji dirbo Tarptautiniame Kauno oro uoste įsikūrusiame banke, į kurį užsukę užsieniečiai labai dažnai klausdavo ir visiškai su jos darbu nesusijusių klausimų.
Kamilė Stepankevičiūtė
Kamilė Stepankevičiūtė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kartą vyrukai iš Danijos paklausė, kaip nuvažiuoti į miestą. Ir kai aš paaiškinau, jog reikėtų neimti taksi, bet sėsti į 29 autobusą, kuriame bilieto kaina kainuoja vos keliasdešimt euro centų, jis man puolė dėkoti. Esu sulaukusi ir kitokių klausimų iš turistų – nuo susisiekimo iki lankomų vietų. Taip pamažu mano galvoje ir gimė idėja, jog reikėtų pasiūlyti užsieniečiams paslaugą, kurią užsisakę jie gautų visą juos dominančią informaciją apie Kauną iš savanorių – bičiulių“, – pasakojo mergina.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kamilė Stepankevičiūtė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kamilė Stepankevičiūtė

Ji prisipažino, kad kai savo idėja pasidalijo su šeimos nariais, didelio palaikymo nesulaukė. Tad kurį laiką mintį „ką nors daryti“ buvo „padėjusi į stalčių“. Vis dėlto galiausiai noras sugrįžo, ir ji pradėjo gryninti projekto idėją bei ieškoti jam pavadinimo.

„Kadangi pati daug keliavau, žinojau, kad užsienyje miestuose yra siūloma paslauga „Rent a local“. T.y. galima už tam tikrą sumą užsisakyti vietinį gidą. Tai ir aš galvojau kažką panašaus su „rent“ (nuoma), bet būtinai norėjau, kad pavadinime būtų Kaunas. Vis dėlto, kadangi mūsų paslauga nekainuos – tai savanoriškas dalykas – nusprendėme, jog geriausias pavadinimas – susijęs su draugyste. Taip ir atsirado „Kaunas buddy“, o tai reikštų – bičiulį, esantį Kaune ir galintį turistui padėti įdomiai čia praleisti laiką“, – apie pavadinimo atsiradimą pasakojo K.Stepankevičiūtė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kamilė Stepankevičiūtė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kamilė Stepankevičiūtė

„Visa komunikacija su turistais vyks per feisbuką – radę informacijos apie „Kaunas buddy“, jie galės mums parašyti. Tuomet jiems bus skirtas konkretus savanoris, kuris vėliau tiesiogiai bendraus ir išsiaiškins visus turisto poreikius. Jei jie atras kontaktą, pamatys, kad „limpa vienas prie kito“, susitars dėl susitikimo kažkur mieste atvykus užsieniečiui.

Mes rekomenduojame susitikti Laisvės alėjoje – yra numatyta trasa nuo Laisvės alėjos iki Senamiesčio, Rotušės, Kauno pilies, kuria turistas ir „Kaunas buddy“ savanoris galėtų pasivaikščioti. Bet, aišku, gali tas susitikimas įvykti bet kur. Kad ir oro uoste, jei to pageidaus svečias“, – sakė K.Stepankevičiūtė.

Projekto autorių nuotr./„Kaunas buddy“ savanoriai užsieniečiams stengsis parodyti Kauną vietinio akimis
Projekto autorių nuotr./„Kaunas buddy“ savanoriai užsieniečiams stengsis parodyti Kauną vietinio akimis

Suteiks galimybę pamatyti miestą vietinio akimis

Per tas trumpas „ekskursijas“ po Kauno centrą turistas iš savanorio sužinos pagrindinę informaciją apie miestą. Pasak projekto idėjos autorės, tai nebus standartinė faktų pilna informacija – kadangi savanoris jau anksčiau bus bendravęs su turistu, greičiausiai žinos, kuo jis domisi ir kokia informacija jam aktualiausia. Taigi, iš anksto pasiruoš ją.

„Orientuojamės į jaunimą, tad viską stengsimės pateikti žaismingai. Todėl vienas iš dalykų, kuriuos savanoris su užsieniečiu nuveiks – užeis į vietinę kavinę, barą, kur neformalioje aplinkoje prie kavos galės pasikalbėti. Savanoriai – smalsūs žmonės. Todėl jiems tikrai bus įdomu pažinti patį turistą, sužinoti apie jo šalį. Galų gale bus galima pasikalbėti kokia tik norėsis tema – nuo politikos iki pragyvenimo lygio“, – savanorio bendravimo su turistu viziją pasakojo K.Stepankevičiūtė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kamilė Stepankevičiūtė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kamilė Stepankevičiūtė

Šiuo metu jau veikia projekto puslapis socialiniame tinkle „Facebook“ – „Kaunas buddy“, o į projektą įsijungė trys savanoriai. Jų tikrai per mažai, tad visi norintys prisidėti labai kviečiami parašyti K.Stepankevičiūtei per feisbuką.

Ypatingi kriterijai kandidatams nekeliami. Vis dėlto tam tikromis savybėmis jie turi pasižymėti: būti smalsūs, visapusiški, daug kuo besidomintys. Pagrindinis reikalavimas, be abejo, būtų anglų kalba – ja patogiausia bendrauti su dauguma užsieniečių. Kita vertus, didelis privalumas būtų ir kitokia užsienio kalba, pavyzdžiui, vokiečių, rusų, italų ar prancūzų – juk į Kauną atvyksta ir šių šalių turistai. Jiems būtų smagu su Kaunu susipažinti bendraujant gimtąja kalba. O lietuviams-savanoriams – proga pasitobulinti.

„Oficialaus starto nėra. Bet mes daug domimės, bendraujame su turistais, ar jiems aktuali tokia paslauga. Visi atsakė, kad taip – ši idėja jiems patinka. Dabar daug kas keliauja po vieną, todėl vietinis, galintis pristatyti miestą, jiems labai naudingas. Ir ne tik iš turizmo pusės – tiesiog dėl to, kad nesijaustų vienišas“, – sakė pašnekovė.

Visur mokama, Kaune – ne

Apie bičiulišką bendravimą su vietiniu K.Stepankevičiūtė sakė jau anksčiau galvojusi keliaudama. Mat į keliones ji dažnai leidžiasi viena. Deja, daug kur tokia „rent a local friend“ paslauga kainuoja nemažus pinigus.

„Barselonoje labai norėjau užsisakyti ten egzistuojančią paslaugą – ekskursiją su vietiniu. Tačiau, kai sužinojau, kad už dieną su gidu tektų sumokėti 200 JAV dolerių, atsisakiau tos minties. Kiek žinau, visur „rent a local friend“ paslauga yra mokama. Pas mus – kitaip. Tai bus savanoriška bičiulystė. Žinoma, jei užsienietis norės pavaišinti savanorį, niekas nedraus to daryti. Bet gali būti, kad būtent savanoris pavaišins svečią kava ar gėrimu. Taisyklių tikrai nėra“, – sakė mergina.

„Kaunas buddy“ logotipe – gėrimai, prie kurių mezgasi draugystė
„Kaunas buddy“ logotipe – gėrimai, prie kurių mezgasi draugystė

Kol kas mažais žingsneliais projektą į dienos šviesą traukianti jo sumanytoja tikisi, kad didžiausio susidomėjimo „Kaunas buddy“ sulauks šios vasaros viduryje, kada vienam mėnesiui į Kauno oro uostą suplauks visi oru į/per Lietuvą keliaujantys turistai.

Iki to laiko ji norėtų į projektą pritraukti ir daugiau savanorių ir galbūt prisidėti norinčių įmonių. Pavyzdžiui, kavinių, į kurias užsukę „Kaunas buddy“ savanoriai kartu su turistais gautų, tarkime, nemokamą arbatos/kavos puodelį ir išgirstų autentišką istoriją.

Didelė pagalba projekto sumanytojams būtų ir reklama – kad ir iš lūpų į lūpas. Arba pasidalijimas „Kaunas buddy“ feisbuko puslapiu socialiniuose tinkluose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius