Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kelionių bendrovė kviečia atvykti į Ukrainą: rengia ekskursijas po apgriautus miestus

Dabar apsilankyti Ukrainoje ir patirti, ką reiškia gyventi pačiame karo įkarštyje, pamatyti bombarduojamus miestus, pajusti pavojų ir susitikti su kovotojais, vargu, ar bus įtraukta į kieno nors kelionių pageidavimų sąrašą, rašoma CNN.
Viena kelionių bendrovė kviečia būtent dabar atvykti į Ukrainą
Viena kelionių bendrovė kviečia būtent dabar atvykti į Ukrainą / 123RF.com nuotr.

Tačiau praėjus 6 mėnesiams po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą ir sukėlė mirties bei destrukcijos bangą, viena organizacija kviečia turistus atvykti.

Internetinė platforma „Visit Ukraine.Today“ praėjusį mėnesį pradėjo rengti vienos dienos ekskursijas po vadinamuosius „drąsius miestus“, kurie pasipriešino ir tebesipriešina Rusijos užpuolikams, siūlydama keliautojams pažvelgti, kaip šalis gyvena konflikto sąlygomis.

„Leiskitės į kelionę po nuostabiąją Ukrainą jau dabar“, – raginama kelionių bendrovės interneto svetainėje.

Nepaisant tarptautinių perspėjimų, įspėjančių nekeliauti į Ukrainą, bendrovė teigia, kad iki šiol pardavė 150 bilietų, o jos interneto svetainėje, kurioje pateikiama informacija apie saugias keliones į Ukrainą ir iš jos, per mėnesį apsilanko 1,5 mln. lankytojų, t. y. 50 proc. daugiau nei prieš invaziją.

Ji teigia, kad užsiregistravusieji į ekskursijas gali tikėtis pasivaikščiojimų tarp bombų nuolaužų, sugriautų pastatų, katedrų ir stadionų, taip pat sudegusios karinės technikos ir nuolatinio oro pavojaus sirenų kauksmo. Taip pat gresia pavojus dėl minų.

Nors tai gali atrodyti šiurpus atostogų praleidimo būdas, „Visit Ukraine“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Antonas Taranenko „CNN Travel“ sako, kad tai nėra tas pats, kas „tamsusis turizmas“, dėl kurio lankytojai plūsta į kitas mirties, nelaimių ir sunaikinimo vietas visame pasaulyje.

123RF.com nuotr. / Viena kelionių bendrovė kviečia būtent dabar atvykti į Ukrainą
123RF.com nuotr. / Viena kelionių bendrovė kviečia būtent dabar atvykti į Ukrainą

A.Taranenko teigia, kad šios ekskursijos – tai galimybė Ukrainai pabrėžti savo piliečių pasipriešinimo dvasią ir parodyti išoriniam pasauliui, kad gyvenimas tęsiasi net ir karo metu.

„Gyvenimas, nepaisant visko“

„Tai ne tik bombos, bet ir tai, kas šiandien vyksta Ukrainoje, rodo, kaip žmonės mokosi gyventi kartu su karu ir padėti vieni kitiems, – sako jis. – Tai tikri pokyčiai, nauja gatvės dvasia.“

„Galbūt kitoje gatvės pusėje nuo tos vietos, kur neseniai nukrito bomba, pamatysite draugus, kurie vėl atidarytame bistro valgo tradicinį maistą.“

„Kai kuriomis akimirkomis džiaugiamės, nėra vien tik blogų ir liūdnų dalykų, kuriuos matome per televiziją. Gyvenimas tęsiasi, be to, yra vilties, kad netrukus visa tai baigsis. Vaikai auga, stengiamės gyventi, kad ir kas nutiktų.“

123RF.com nuotr. / Viena kelionių bendrovė kviečia būtent dabar atvykti į Ukrainą
123RF.com nuotr. / Viena kelionių bendrovė kviečia būtent dabar atvykti į Ukrainą

Šiuo metu JAV Valstybės departamentas dėl Rusijos invazijos į Ukrainą yra paskelbęs įspėjimą „4 lygis: nekeliauti“. Jis ragina visus JAV piliečius nedelsiant išvykti iš šalies ir įspėja, kad, sustabdžius ambasados Kyjive veiklą, konsulinė pagalba negali būti teikiama.

Panašius perspėjimus paskelbė ir kitos šalys. Jungtinės Karalystės Užsienio reikalų ir sandraugos bei plėtros biuras įspėja, kad dėl išpuolių prieš miestus ir regionus kyla „reali grėsmė gyvybei“.

Nepaisant to, A.Taranenko ragina žmones apsilankyti. „Jei norite pamatyti mūsų sugriautus miestus ir kovojančius drąsius žmones, atvykite dabar“, – sako jis.

Tačiau jis priduria, kad lankytojai turi žinoti, jog Ukrainoje niekur nėra 100 proc. saugu, nors gido paslaugos padės sumažinti pavojų.

Ukrainoje niekur nėra 100 proc. saugu, nors gido paslaugos padės sumažinti pavojų.

„Reguliariai tikriname situaciją, kad galėtume stebėti skirtingus saugumo lygius“, – sako jis ir pabrėžia, kad daug ukrainiečių dėl invazijos grįžo į vietoves, iš kurių iš pradžių bėgo, ypač į sostinę Kyjivą.

„Ukraina vėl kyla, žmonės grįžta į miestus, savivaldybės pradeda atsikurti, miestai atsigauna po siaubo, o šalyje gyvena milijonas užsieniečių. Kyjivas dabar yra lankomiausia ir saugiausia vieta“, – teigia A.Taranenko.

Jis priduria, kad atrasti šalį reiškia pažvelgti į akis ukrainiečiams, kurių gyvenimai pasikeitė visiems laikams, bet kurie gyvena laukdami pergalės.

Vyriausybė įvertino „Visit Ukraine“ veiklą remiant nuo karo nukentėjusios šalies turizmo pramonę ir teikiant informaciją, padedančią atvykstantiems ir išvykstantiems piliečiams. Tačiau oficialaus pritarimo dabartiniam jos siekiui skatinti lankymą nėra.

„Dabar nėra tinkamas laikas lankytis, bet kai laimėsime ir karas baigsis, pakviesime žmones aplankyti Ukrainą“, – CNN sakė Ukrainos valstybinės turizmo plėtros agentūros pirmininkė Mariana Oleskiv.

Dabar nėra tinkamas laikas lankytis, bet kai laimėsime ir karas baigsis, pakviesime žmones aplankyti Ukrainą.

„Valstybės lygmeniu norime, kad Ukraina būtų atvira turizmui, bet tam reikia daugiau ginklų, reikia laimėti ir nutraukti karą. Mūsų oficiali pozicija – aplankyti Ukrainą, kai bus saugu, tikiuosi, tai bus įmanoma padaryti kitais metais.“

M.Oleskiv pabrėžė, kad vidaus turizmas Ukrainoje iš tikrųjų atsinaujino ir, nepaisant kovų, pasiekė iki 50 proc. prieškarinio lygio, tačiau užsieniečiams atvykti dar per anksti ir per daug rizikinga. Ji pasiūlė pirkti ekskursijas kaip būdą paremti turizmo industriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius