-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimingiausias laivas pasaulyje: kruizo keleiviai 15 savaičių leido kelionėje be viruso

Ispanas Carlosas Paya ką tik grįžo iš siurrealios kelionės. Jis laiką leido prabangiame aplink pasaulį plaukiančiame laive, kol likusi planetos dalis kovojo su naujojo koronaviruso COVID-19 pandemija. „Tai buvo laimingas atsitiktinumas“, – naujienų agentūrai AP sakė keliautojas.
„Costa Deliziosa“ laivas Barselonoje
„Costa Deliziosa“ laivas Barselonoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Costa Deliziosa“ laivas vadintas „bevirusiniu burbulu“. 15 savaičių tęsusis kelionė šią savaitę pagaliau baigėsi – laivas atplaukė į Barseloną. Tai pirmasis įplaukimo uostas (port-of-call) per 35 dienas, kuriame laivas sustojo. Laivas su daugiau nei 1,8 tūkst. keleivių ir beveik 900 žmonių įgula daugiau nei mėnesį plaukė be jokio fizinio kontakto su žmonėmis iš likusio pasaulio.

„Tai buvo siurrealu. Tai buvo neįtikėtina“, – C.Paya savaitgalį rašė AP. – Turime šeimas savo gimtinėse. Iš namų ateinančios žinios mums kėlė labai didelį nerimą. Tai buvo tiesiog laimingas atsitiktinumas, kad mes buvome ten, kur buvome.“

58-erių ispanas pasakojo, kad kai jį pasiekė žinios apie spartų koronaviruso plitimą jo gimtojoje Ispanijoje, jo pirmas noras kartu su žmona buvo grįžti į namus Valensijoje, kur gyvena du suaugę poros vaikai. Tačiau uostai vienas po kito atsisakė priimti laivą.

Kruizinio laivo savininkė, Italijos kruizų kompanija „Costa Crociere“ teigia, kad priešingai nei kitose istorijose apie nepriimamus laivus, „Costa Deliziosa“ neturi nė vieno COVID-19 atvejo. Tad daugiau nei 1,8 tūkst. keleivių galėjo netrukdomai naudotis laivo patogumais ir pramogomis, nors ir ne visomis.

Laivas iš Venecijos išplaukė sausio pradžioje. Paskutinį kartą prieš grįžimą į Europą jis sustojo Vakarų Australijoje praėjusį mėnesį. C.Paya gyrė kapitoną ir įgulą, kaip ši rūpinasi keleiviais.

Vyras pasakojo, kad paskutinį kartą keleiviai žemę galėjo paliesti Perte, kur jie sustojo po 70-ies dienų kelionės per Atlanto ir Ramųjį vandenynus. Jiems būnant Australijoje Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė pandemiją. Nuo to laiko laivas sustojo tik degalų pasipildymui ir dėl techninės pagalbos.

„Scanpix“/AP nuotr./„Costa Deliziosa“ laivas Barselonoje
„Scanpix“/AP nuotr./„Costa Deliziosa“ laivas Barselonoje

„Žinoma, mes, kurie turi vaikų Ispanijoje, norėjome grįžti, – sakė C.Paya. – Kita vertus, kiti keleiviai, atsižvelgdami į savo amžių, norėjo kuo ilgiau likti laive, nes jis buvo saugus.“

Praėjusią savaitę vienas keleivis buvo išlaipintas Sicilijoje dėl sveikatos priežasčių. Jam atliktas COVID-19 testas, jis buvo neigiamas. Tik tuomet, kol buvo laukiama testo rezultatų, keleiviams kurį laiką buvo nurodyta likti savo kajutėse.

„Costa Deliziosa“ yra beveik 300 metrų ilgio laivas. Pirmadienį jis Barselonos uoste išlaipino 168 ispanus keleivius. Savo galutinį tašką – Genują Italijoje – jis planuoja pasiekti trečiadienį. Ten bus išlaipinti likę keleiviai. Pagal planą „Costa Deliziosa“ kelionę turėjo baigti Venecijoje balandžio 26 dieną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Costa Deliziosa“ laivas Barselonoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Costa Deliziosa“ laivas Barselonoje

Prancūzija neleido laivui sustoti Marselyje, kad būtų galima išlaipinti prancūzus ir aplinkinių šalių gyventojus. Tai padaryta dėl draudimo priimti kitų valstybių kruizinius laivus, nors pastarosiomis savaitėmis išimtys buvo padarytos šešiems laivas. Šįkart valdžia aiškino, kad ankstesni leidimai išnaudojo policijos ir medicinos darbuotojų pajėgumus.

Anksčiau leidimo nesuteikė ir Omanas, Seišelių bei Indijos vandenyno uostai. „Costa Crociere“ pabrėžė, kad laivo keleiviai ir įgula nekelia jokios grėsmės visuomenės sveikatai ir neturi nė vieno COVID-19 atvejo laive.

Keleivis iš Marselio Jeanas-Pierre'as Escarras'as nufilmuotame vaizdo siužete rodė savo kajutę ir sakė, kad jų šeimai pasisekė – jie turi langą. Jis pasakojo, kad po sustojimo Australijoje veiklos laive buvo praretintos arba išvis atšauktos. „Negalėjome pastatyti kojos ant žemės nuo kovo 14 d. – iš viso 34 dienas“, – sakė jis.

Kompanijos teigimu, kadangi laivas plaukioja su Italijos vėliava, buvo sekama Italijos valdžios rekomendacijomis dėl pandemijos. Buvo laikomasi socialinio atstumo, apribotas žmonių kiekis, kiek vienu metu gali lankytis restoranuose, o pramogas per televizorius transliavo į kajutes.

„Grįžimas namo bus radikalus pokytis, netgi brutalus, – prisipažino C.Paya. – Baimė daug keleivių privertė norėti likti laive, tačiau mes privalome susidurti su dabartine situacija – taip, kaip privalėjo ir mūsų šeimos, draugai bei kaimynai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius