Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 06 15 /18:20

Latvija atsiveria nuo COVID-19 paskiepytiems ir persirgusiems keliautojams

Antradienį Latvijos vyriausybė nusprendė atlaisvinti atvykimo į šalį taisykles. Nuo trečiadienio į šalį bus galima atvykti ir neturint svarios priežasties, nereikės nei COVID-19 testo, nei saviizoliacijos. Tiesa – tik tiems, kurie turi imunitetą nuo koronaviruso.
Ryga, Latvija
Ryga, Latvija / 123rf.com nuotr.

Latvija nusprendė kitas šalis suskirstyti į tris kategorijas: žemos rizikos, aukštos ir itin aukštos. Žemos rizikos šalimis bus laikomos tos, kuriose naujų COVID-19 atvejų skaičius per 14 d. 100-ui tūkst. gyventojų bus žemesnis nei 75 (iki šiol buvo 50).

Apribojimai keliauti net ir paskiepytiems ar persirgusiems koronavirusu asmenims bus taikomi, jeigu jie atvyks iš itin aukštos rizikos šalių, tokių kaip Indija.

Kitais atvejais pilnai vakcinuoti nuo COVID-19 ir koronavirusu persirgę žmonės galės atvykti į Latviją be apribojimų. Jiems nereikės nei testų, nei saviizoliacijos.

Nauja tvarka įsigalioja nuo birželio 16 d.

Taip pat priimtas ir sprendimas dėl saviizoliacijos tvarkos pokyčių. Dabar ją bus galima susitrumpinti septintą dieną pasidarius PGR testą ir gavus neigiamą atsakymą.

Latvijoje, kaip ir Lietuvoje bei Estijoje, jau galioja ES skaitmeninis COVID pažymėjimas, kuris supaprastins pasienio procedūras keliaujant. Kaip jį gauti, skaitykite čia.

Visgi Latvijos valdžia pabrėžė, kad jai lieka teisė įvesti papildomus apribojimus, jeigu to pareikalaus epidemiologinė situacija. Derybose Europos Parlamente nariams pavyko pasiekti, kad ES šalys negalėtų pažymėjimą turintiems asmenims taikyti papildomų kelionių apribojimų, pvz., izoliavimosi ar testavimo reikalavimų, „išskyrus atvejus, kai tai būtina ir proporcinga siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą“.

Tokiu atveju, pavyzdžiui, reaguojant į naujas susirūpinimą keliančias atmainas, ta valstybė narė turėtų apie tai pranešti Komisijai ir visoms kitoms valstybėms narėms bei pagrįsti tokį sprendimą.

Latvijos vyriausybė taip pat paskelbė, kad vaikai iki 12 metų amžiaus neprivalės turėti neigiamo COVID-19 testo rezultato, tačiau jiems galios tokios pat taisyklės, kaip ir jį lydintiems asmenims – jeigu suaugusiajam nereikia izoliuotis, tuomet ir vaikui ne.

Keliautojams, kurie nėra pilnai paskiepyti arba persirgę, leidžiama atvykti iš ES, EEE šalių, Šveicarijos ir Jungtinės Karalystės, žemos rizikos trečiųjų šalių, tačiau jiems bus privalu prieš kelionę atlikti COVID-19 testą, o atvykus – izoliuotis.

„Epidemiologinė situaciją Europos Sąjungoje gerėja, ir tai leidžia mums peržiūrėti iki šiol taikytus ribojimus, – vyriausybės pranešime spaudai cituojamas transporto ministras Tālis Linkaitis. – Koordinuoti ES veiksmai dėl atlaisvintų kelionių leis tiek piliečiams planuoti vasaros atostogas, tiek tarptautinių keleivių transporto verslui grįžti į vėžes.“

Iš ES, EEE, Šveicarijos, JK, žemos rizikos trečiųjų šalių

Iš aukštos rizikos trečiųjų šalių

Iš šalies su ypač aukšta rizika

Paskiepyti/persirgę asmenys

Nebūtinos kelionės: LEIDŽIAMOS

Testas prieš kelionę: NEREIKALINGAS

Testas atvykus į Latviją: NEREIKALINGAS

Saviizoliacija: NEREIKALINGA

Nebūtinos kelionės: LEIDŽIAMOS

Testas prieš kelionę: NEREIKALINGAS

Testas atvykus į Latviją: NEREIKALINGAS

Saviizoliacija: NEREIKALINGA

Nebūtinos kelionės: NELEIDŽIAMOS

Testas prieš kelionę: REIKALINGAS

Testas atvykus į Latviją: REIKALINGAS

Saviizoliacija: REIKALINGA

Kiti

Nebūtinos kelionės: LEIDŽIAMOS

Testas prieš kelionę: REIKALINGAS

Testas atvykus į Latviją: NEREIKALINGAS

Saviizoliacija: REIKALINGA

Nebūtinos kelionės: NELEIDŽIAMOS

Testas prieš kelionę: REIKALINGAS

Testas atvykus į Latviją: REIKALINGAS

Saviizoliacija: REIKALINGA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius