-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimėtos atostogos Turkijoje su apgaulės kvapeliu: dovanoja nemokamą poilsį, bet ne kelionę

Nemokamą kelionę į Turkiją laimėjusi Edita džiūgavo kaip vaikas. Tačiau perskaičius visą kelionės aprašymą, atostogos Turkijoje pasirodė tokios pat tolimos, kaip ir skrydis į Mėnulį. Paaiškėjo, jog Edita už savo pinigus turės pasirūpinti ne tik medicininiu draudimu, bet ir kelione iki Rygos oro uosto bei skrydžio bilietais.
Viliojantis pasiūlymas – nemokama kelionė į Turkiją
Viliojantis pasiūlymas – nemokama kelionė į Turkiją / Bendrovės „Eastcon“ lankstinukas
Laiškas, pranešęs apie laimėjimą
Laiškas, pranešęs apie laimėtą kelionę (ne poilsį) į Turkiją.

„Už tokią sumą galiu nusipirkti kelionę į Turkiją pati“, – sakė į portalą kreipusis moteris. Pasak Editos, viešinti šią istoriją ji nusprendė norėdama perspėti kitus žmones – gražūs pasiūlymai paprastai turi paslėptų „žvaigždučių“, t.y. papildomų sąlygų. 

Atostogas dovanojusios įmonės atstovai aiškina, kad nemokamas yra poilsis, o ne kelionė. Tačiau jų žodžius paneigia laimėtų atostogų aprašymas, kuriame juodu ant balto užrašyta, jog laimėta nemokama kelionė į Turkiją.

Fantastiškas pasiūlymas, kuriame yra ir „žvaigždučių“

Viliojantį pasiūlymą nemokamai atostogauti Turkijoje Edita laimėjo bendrovės „Eastcon AG LT“ surengtoje loterijoje. Įmonės produkcijos pristatyme dalyvavusi pašnekovė, kaip ir kiti ten buvusieji, užpildė anketą, o prieš kelias dienas sužinojo, kad yra viena iš laimingųjų, kuriai atiteko „asmeninis kvietimas į nemokamą kelionę po saulėtą Turkiją“.

„Tik Jums mūsų įmonė kartu su Turkijos turizmo ministerija ir turizmo įmone „Baltic Travel Service“ paruošė ypatingą pasiūlymą: 8 nemokamas nepamirštamo poilsio dienas geriausiuose Turkijos viešbučiuose“, – skelbiama Editai įteikdame kelionės aprašyme.

Jame taip pat pranešama, jog atostogaudama ji galės mėgautis prabanga 5 žvaigdučių viešbutyje ant Viduržemio jūros kranto, Pamukalės terminiais šaltiniais, vykti į ekskursijas. 

„Ir visa tai visiškai nemokamai“, – tikinama laiške. Tačiau netrukus priduriama, kad už skrydį vis dėlto teks susimokėti. Kaina prasideda nuo 259 eurų žmogui. 

Įsigilinusi į kelionės aprašymą Edita suprato, kad mokėti teks ne tik už skrydį, kurio kaina iš esmės fiksuota – 359 eurai (jei skrendi kelionės organizatorių numatytu metu, užsakytu lėktuvu).

Patuštinti kišenę „nemokamos“ kelionės laimėtojas turės ir mokėdamas už medicininį draudimą, taip pat už kelionę į Rygos oro uostą. 

Paskaičiavau, kad išlaidos bus panašios į tas, kurias turėčiau, jei kelionę į Turkiją būčiau pirkusi pati, pavyzdžiui, iš agentūros.

„Paskaičiavau, kad išlaidos bus panašios į tas, kurias turėčiau, jei kelionę į Turkiją būčiau pirkusi pati, pavyzdžiui, iš agentūros. Jei pirkčiau iš grupinių apsipirkimų portalų, kaina būtų dar mažesnė“, – teigė pašnekovė.

Moteris neslėpė nusivylimo: į kelionę ji iš tiesų norėtų vykti. Tačiau, ar keliaus į Turkiją savaitei „nemokamo“ poilsio, dar nežino. 

„Tai priklausys nuo to, ar jie man pasiūlys patogią kelionės datą – iki balandžio pabaigos numatyti skrydžiai man netinka. Jei pasiūlys kitą datą, bandysiu ieškoti pigesnių bilietų – tokią galimybę jie suteikia, tik tuomet jau man pačiai reikės pasirūpinti ir transportu, kuris nuveš iki viešbučio“, – pasakojo Edita.

Pasiūlymas, subalansuotas nepatyrusiems turistams?

Kiek anksčiau į tokią „nemokamą“ kelionę išvykęs kaunietis Leonas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut. past.) supranta, kad kaltinti gali tik save patį: gavęs „dovaną“ per vėlai įsigilino į pasiūlymo sąlygas. 

„Susimokėjau kaip už antrą žmogų. Manau, kad ši apgaulė labiausiai skirta vyresniems žmonėms, kurie nelabai supranta, ko reikalauti iš kelionės organizatorių. Be to, jie nemėgsta skųstis. Tačiau draugus perspėjau, kad tokios loterijos – savotiška apgaulė“, – teigė vyras. 

Pavadinimai įnešė painiavos

Dovanojamų atostogų aprašyme nurodoma, kad kelionę į Turkiją organizuoja UAB „Baltic Travel Service“. Daugeliui šis pavadinimas puikiai žinomas kaip Lietuvoje registruoto kelionių operatoriaus „Baltijos kelionių agentūra“ prekinis ženklas. Tačiau 15min.lt susisiekus su šios įmonės atstovais, paaiškėjo, kad lietuviai su „Eastcon“ neturi nieko bendro. 

Skambina žmonės, norintys atsiimti apdovanojimus, t.y. keliones į Turkiją. Tačiau su „Eastcon“ loterija mes neturime nieko bendro.

„Jau antrą savaitę mums skambina žmonės, norintys atsiimti apdovanojimus, t.y. keliones į Turkiją. Net agentai, su kuriais dirbame, pradėjo klausinėti, ar tokios kelionės nepardavinėjame.

Tačiau mes su „Eastcon“ klientų laimėtomis atostogomis nesame susiję“, – tikino bendrovės „Baltijos kelionių agentūra“ administratorė Eglė Lapkaitė.

Įmonės atstovė spėjo, kad greičiausiai kelionę į Turkiją organizuoja Latvijoje registruota bendrovės „Baltic Travel Services“. Jos pavadinimas – beveik toks pat, kaip ir bendrovės „Baltijos kelionių agentūra“ valdomo prekinio ženklo „Baltic Travel Service“.  

Atostogų aprašyme buvo nurodyta, kad kelionės organizatorius – „Baltic Travel Service“. Nors iš tiesų paslaugą teikia „Baltic Travel Services“.  

Dovanoja nemokamą poilsį, bet ne kelionę

Kelionės aprašymas
Dovanojamo poilsio aprašymas

„Savo klientams mes dovanojame NE kelionę, o POILSĮ Turkijoje. Kelionę jie gali įsigyti geromis sąlygomis per mūsų partnerį UAB „Baltic Travel Services“ arba keliauti patys savo pasirinktu būdu.

Abiem atvejais poilsis Turkijoje, programa, viešbutis ir eksursijos jiems bus nemokamos“, – teigė bendrovės „Eastcon AG LT“ atstovė Ugnė Butkutė. 

Pašnekovė nesutiko, kad laimėjimo aprašyme klientams suteikiama klaidinanti informacija, nes visur nurodomas ne „nemokamas poilsis“, bet „nemokama kelionė“.

Vartotojai klaidinami

Kitokios nuomonės yra Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) specialistai. 

Nesąžiningos komercinės veiklos ir reklamos skyriaus vedėjos Mildos Deimantės teigimu, įvertinus visą pateiktą medžiagą, matyti, kad klientai tinkamai informuoti apie tai, jog skrydis į Turkiją neįeina į bendrovės siūlomos dovanos paketą. 

Apie tai nurodyta ir asmeniniame laiške vartotojui, taip pat skrajutėje išvardinta, kas sudaro nemokamą pasiūlymą. 

Bendrovė neturėtų nemokamo pasiūlymo-dovanos įvardinti kaip „Nemokama kelionė“, kadangi žodis „kelionė“ pirmiausia siejamas su nuvykimu, o ne tik apgyvendinimu.

„Vartotojas, susidomėjęs ir perskaitęs pasiūlymą, turėtų suprasti, kad už lėktuvo bilietus reikės susimokėti pačiam.

Tačiau bendrovė neturėtų nemokamo pasiūlymo-dovanos įvardinti kaip „Nemokama kelionė“ bei klientams adresuoto laiško pavadinime naudoti formuluotę „Asmeninis kvietimas į nemokamą kelionę po saulėtą Turkiją“, kadangi žodis „kelionė“ pirmiausia siejamas su nuvykimu, o ne tik apgyvendinimu. Tai gali klaidinti vartotojus dėl nemokamo pasiūlymo turinio“, – sakė VVTAT Nesąžiningos komercinės veiklos ir reklamos skyriaus vedėja.

Lietuvos Respublikos nesąžiningos komercinės veiklos įstatyme nesąžiningu laikomas ir apgaulingo įspūdžio sudarymas, kad vartotojas jau gavo, gaus arba atlikęs nustatytą veiksmą gaus dovanų, kai iš tiesų nėra jokios dovanos, arba vartotojas gali reikalauti dovanų tik sumokėjęs pinigų arba patyręs išlaidų.  

Už Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo pažeidimus juridiniams asmenims gali būti skiriamos baudos nuo 289 eurų iki 8688 eurų, o esant sunkinančioms aplinkybėms – iki 34 754 eurų. 

Iki šiol skundų dėl „Eastcon AG LT“ veiklos VVTAT nėra sulaukusi. 

„Vartotojams manantiems, kad „Eastcon AG LT“ veikla gali atitikti nesąžiningos komercinės veiklos įstatyme numatytus draudimus, patartume kreiptis į VVTAT bei pridėti turimus įrodymus“, – teigė M.Deimantė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius