-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujosios Zelandijos ledynai iš baltų virto rudais

Ledynai ir sniegas Naujosios Zelandijos kalnuose iš baltų virto rusvais – juos nudažė Australijoje siaučiantys krūmynų gaisrai. Vienas ekspertas perspėja, kad tai gali padaryti didelę žalą – ledynų tirpimas šį sezoną gali paspartėti net iki 30 proc., rašo „The Guardian“.
Ledynai Naujojoje Zelandijoje
Ledynai Naujojoje Zelandijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmieji dūmai iš Naujosios Zelandijos pietinę salą pasiekė gruodžio 31 dieną – čia dangus apsitraukė gelsva migla. Nuo to laiko žymieji ledynai pradingo iš horizonto, dangus apniuko net šiaurinėje Naujosios Zelandijos dalyje.

Ketvirtadienį buvo paviešintos nuotraukos iš Pietinių Alpių, kuriose – dulkėmis nuklotas Franzo Josefo ledynas. Sniegu padengti kalnai buvo nuspalvinti rusva karamelės spalva.

Beje, Franzo Josefo ledynas jau kelerius metus itin saugomas. Palyginus su kitais ledynais, šis buvo pakankamai lengvai pasiekiamas keliautojams. O ką tai reiškė? Kad čia ėmė plūsti tiek turistų, jog reikėjo šį gamtos kampelį nuo žmonių apsaugoti.

2016 m. buvo nuspręsta, kad toks neribojamas turistų laipiojimas ant ledyno daro jam didelę žalą, ir žmonėms uždrausta lipti ant ledo. Dabar šiuos didingus vaizdus galima pamatyti tik nuskridus sraigtasparniu, o tuomet einant kartu su gidu.

Šis ledynas – vienas iš pavyzdžių, kur per pastarąjį dešimtmetį turistams patekti tapo arba neįmanoma, arba labai sunku. Daugiau skaitykite čia: 15 pasaulio vietų, į kurias dar galėjote patekti 2010 m., bet dabar – ne

Štai kaip atrodo ledynas, kai jo nedengia dulkės:

Naujojoje Zelandijoje yra daugiau nei 3 tūkst. ledynų, o nuo aštuntojo dešimtmečio jie susitraukę beveik trečdaliu. Perspėjama, kad jeigu šis procesas ir toliau vyks tokiu pat tempu, iki amžiaus pabaigos šalyje išvis neliks ledynų.

Profesorius Andrew Mackintochas iš Monash universiteto Žemės, atmosferos ir aplinkos mokyklos teigė, kad per beveik du dešimtmečius šalies ledynų stebėjimo jis niekada nėra matęs tokio kiekio dulkių, patekusių į Tasmaną. Jo teigimu, tai gali 20-30 proc. paskatinti ledynų tirpsmą.

„Dulkių patekimas į Naujosios Zelandijos ledynus yra gana dažnas, bet sakyčiau, kad kiekis, patekęs dabar, yra fenomenalus – nemanau, kad kada nors esu kažką panašaus matęs“, – sakė jis.

Profesorius aiškino, kad sniego baltumas ir ledas atspindi saulės šilumą, tad tirpsmas vyksta lėčiau. Tačiau kai baltumas yra uždengiamas dulkėmis, ledynai gali tirpti greičiau.

Aukščiau esantys ledynai netrukus gali sulaukti sniego, tačiau žemiau esantys jo, tikėtina, nepamatys iki kovo. Iki tol iš Australijos atskridusios dulkės dengs kalnus.

Oficialiais duomenimis, krūmynų gaisrai, siaučiantys keliose Australijos valstijose, pražudė mažiausiai 18 žmonių, buvo sunaikinta daugiau nei 1000 namų. Nuo gaisrų itin kenčia ir gyvūnai. Skaičiuojama, kad liepsnos pražudė apie trečdalį koalų.

Pasak CNN, iš viso išdegintas daugiau nei 5,9 mln. hektarų plotas. Naujienų agentūra AFP nurodo, kad liepsnos prarijo apie 5,5 mln. hektarų teritorijos. Palyginimui – Kroatijos plotas apima 5,6 mln. hektarų, Lietuvos – 6,53 mln. hektarų.

VIDEO: Dienai virtus naktimi, žmonės skubėjo slėptis valtyse: šėlstantys gaisrai paplūdimiuose įkalino tūkstančius
VIDEO: Dviratininkai nematė nieko panašaus: ištroškusi koala sustabdė juos prašydama atsigerti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius