Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Policija Anglijoje populiaraus ežero vandenį nudažė juodai, kad atbaidytų lankytojus

Ne tik Lietuvos valdžia turi nuolat priminti žmonėms, kad karantinas yra karantinas – reikia vengti žmonių susibūrimų, pamiršti apie populiarias lankytinas vietas. Policija Bakstone, Anglijoje, ėmėsi net neįprastų priemonių – vieną dažnai lankomą ežerą net nudažė juodai.
Policija Anglijoje populiaraus ežero vandenį nudažė juodai, kad atbaidytų lankytojus
Policija Anglijoje populiaraus ežero vandenį nudažė juodai, kad atbaidytų lankytojus / Bakstono policijos nuotr.

Jungtinėje Karalystėje, kaip ir kitose šalyse, pareigūnai ragina žmones likti namuose. Visgi tokie prašymai pasiekia ne visų ausis. Rekomendacijas ignoruoja dalis žmonių, kurie laisvą laiką išnaudoja važinėjimui po gražias vietas šalyje. Viena tokių – skaidrus mėlynas ežerėlis Derbišyre, Harpur Hill kaime.

Ši vieta – labai populiari tarp turistų. Čia ištisus metus plūsta žmonės, kad pamatytų neįprastai skaidraus mėlyno vandens telkinį, kurie vietiniai net vadina savo „Žydrąja lagūna“.

Lankytojų nestabdė ir raginimai likti namuose, todėl policija originaliai sugalvojo atbaidyti žmones – iš lankytinos vietos tiesiog atėmė jos išskirtinį bruožą. Pareigūnai žydrąjį vandenį nudažė juodai.

„Mes sulaukėme pranešimų, kad žmonės būriuojasi prie “Žydrosios lagūnos„ Harpur Hill. Neabejotinai, tai jie daro dėl vaizdingos vietovės ir gražaus oro. Tačiau ši vieta yra pavojinga, ir susibūrimai pažeidžia vyriausybės rekomendacijas. Todėl mes aplankėme šią vietą ir panaudojome dažus, kad vanduo atrodytų mažiau patrauklus“, – paskelbė policija feisbuke.

CNN rašo, kad tai ne pirmas kartas, kai šio ežero vanduo nudažomas. Nors ežeras atrodo gražiai, jo vaizdas klaidina. Skaidrus vanduo vilioja maudytis, tačiau iš tiesų vandenyje yra toksiškų chemikalų, o jo pH yra panašus į baliklio. Todėl vietos policija ne kartą jau yra nudažiusi mėlyną vandenį tamsiai, kad žmonės tiesiog čia liautųsi važiuoti. Taip pat prie šios vietos stovi ženklai, perspėjantys, kad maudytis čia negalima.

Nuo „Sibiro Maldyvų“ vaiko apsauga

Stulbinančiai mėlynas vanduo vilioja turistus ir kitose vietose – nepaisant to, kad vanduo yra toksiškas. Pavyzdžiui, toks yra „Sibiro Maldyvais“ pramintas labai toksiškas žmogaus suformuotas tvenkinys, naudojamas pelenams iš netoliese esančios Novosibirsko elektrinės supilti. Neįtikėtina, bet instagramerius reikia įspėti nelipti į toksišką ežerą. Šią vietą net pradėjo saugoti apsauga.

Ežero vanduo dangiško mėlynumo spalvą įgavo dėl savo gylio bei čia ištirpusių įvairių metalo oksidų. Ryškią vandens spalvą lemia kalcio hidroksidas – medžiaga, susidaranti negesintoms kalkėms reaguojant su vandeniu.

Šios atliekos, pasak kompanijos, nėra nuodingos, bet pasižymi stipria šarmine reakcija ir gali sudirginti odą. Ežero vandens pH yra didesnis nei 8.

Bet tūkstančiai Novosibirsko gyventojų, pradedant menkai kūną prisidengusiomis gražuolėmis ir baigiant tobulą kadrą vestuvinėms nuotraukoms gaudančiais jaunavedžiais, neatsispiria pagundai įsiamžinti prie šio Maldyvus primenančio vandens telkinio.

Daugiau apie šį tvenkinį skaitykite čia: Gražius, bet pavojingus „Sibiro Maldyvus“ nuo instagramerių jau saugo ir apsauga

Lietuvoje turistams už lankymąsi gresia ir baudos

Lietuvoje, beje, irgi rekomenduojama vengti populiarių lankytinų vietų, kai kurios jų net yra uždaromos, o už lankymą žadamos baudos.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba skelbia, kad šiuo metu uždaryti visi lankytojų centrai. Keliautojai negalės patekti į Medžių lajų tako ir Nemuno kilpų regioninio parko apžvalgos bokštus. Tarnybos atstovų teigimu, daugelio kitų gamtos objektų ir apžvalgos bokštų uždaryti nėra techninių galimybių, tačiau keliautojai įspėjami, kad šiuo metu lankytis juose pavojinga.

Kai kurios savivaldybės savo iniciatyva uždarė atvirose erdvėse esančius lankytinus objektus. Klaipėdos rajone neleidžiama atvykti prie turistų pamėgto skardžio pajūryje – Olando kepurės. Teritorijoje nuolat patruliuos policijos pareigūnai ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai. Už neleistiną apsilankymą šioje vietovėje numatomos baudos iki 90 eurų. Birštone uždaryti tokie turizmo ir sveikatinimo objektai kaip mineralinio vandens paviljonas „Birutės vila“ ir Geltonoji biuvetė. Molėtų rajone uždraustas patekimas į Mindūnų apžvalgos bokštą, o Alytuje nuspręsta uždaryti įvažiavimus į Dainų slėnį ir Alytaus piliakalnį.

Plačiau apie tai skaitykite čia: Vis daugiau lankytinų objektų Lietuvoje uždaromi dėl COVID-19 rizikos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius