-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 31 /23:01

Pasaulis triukšmingai atsisveikina su 2018-aisiais

Per pasaulį ritasi Naujųjų metų sutiktuvės. Šis šventinis maratonas prasidėjo Ramiajame vandenyne ir, perslinkęs per visą Žemės rutulį, po paros pasibaigs ten pat.
Australija pasitinka naujuosius 2019-uosius metus
Australija pasitinka naujuosius 2019-uosius metus / „Scanpix“/AP nuotr.

Didžiausias Australijos miestas Sidnėjus Naujuosius metus pasitiko didžiausiu per visą istoriją fejerverkų šou. Sidnėjaus nakties dangus įvairiaspalvėmis šviesomis sužibo 15 val. Lietuvos laiku.

Miesto dangų 12-ai minučių nušvietė rekordinis pirotechnikos kiekis ir nauji efektai bei spalvos. Kaip skelbia news.com.au, šį kartą Sidnėjuje buvo panaudota per pusdevintos tonos fejerverkų, kurie sukūrė apie 100 tūkstančių atskirų efektų.

VIDEO: Naujametiniai fejerverkai Sidnėjuje

Maždaug milijonas žmonių susirinko Sidnėjaus prieplaukoje, didžiausiam Australijos miestui pasitinkant dar vienus metus įspūdingais fejerverkais.

Per vieną sudėtingiausių ugnies šou Australijos istorijoje žiūrovai galėjo grožėtis auksiniais, purpuriniais ir sidabriniais liepsnų fontanais, pulsuojančiais pagal šiemet mirusios Arethos Franklin melodiją "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman“.

Kiek anksčiau pati gamta surengė žaibų šou, kai atėjęs lietus su perkūnija permerkė dešimtis tūkstančių žmonių, susirinkusių į tradicinį naujametinį renginį.

Pažymint 2019-uosius kaip Tarptautinius vietinių kalbų metus, uoste taip pat surengta aborigenų kultūros pagerbimo ceremonija su vaizdais, projektuojamais ant Sidnėjaus uosto tilto atramų.

Policijos pareigūnai ėmėsi teroristinių išpuolių prevencijos priemonių, tačiau patikino, kad informacijos apie konkrečias grėsmes nėra.

Melburne į dangų buvo paleista 14 tonų fejerverkų, kurie kilo nuo žemės ir 22 pastatų stogų, kurdami specialius efektus, piešdami danguje net skraidančius drakonus.

16 val. Lietuvos laiku Brisbane fejerverkai kilo iš penkių Brisbano upėje stovinčių baržų. Pažiūrėti šio reginio susirinko maždaug 85 tūkst. žmonių.

Sidnėjus nebuvo pirmasis pasaulio miestas, kuriame dangų Naujųjų metų proga raižė fejerverkai. 13 val. Lietuvos laiku Naujieji sutikti Naujojoje Zelandijoje, tačiau didžiausio šios šalies miesto Oklando fejerverkai buvo nepalyginamai kuklesni.

Oklande, didžiausiame Naujosios Zelandijos mieste, dešimtys tūkstančių žmonių susirinko prie 328 metrų aukščio Dangaus bokšto (Sky Tower) pasižiūrėti nuo jo kylančių fejerverkų. Daugybė Naujosios Zelandijos gyventojų gatvėse ir paplūdimiuose vieni pirmųjų sutiko naujuosius 2019 metus.

VIDEO: Pasaulis sutinka 2019-uosius: pasigrožėkite fejerverkais Naujojoje Zelandijoje

Pirmieji pasaulyje

Absoliučiai pirmieji pasaulyje Naujuosius metus Ramiajame vandenyne, 12 val. Lietuvos laiku, sutiko Samoa, Kiribačio ir Kalėdų salos gyventojai.

Vis dėlto linksmybes Kiribatyje temdė didelės išlaidos, skirtos 2018-aisiais kovoti su klimato kaitos padariniais.

Kiribatį sudaro daugybė žemų atolų, išsidėsčiusių per tris laiko juostas palei pusiaują. Šios 110 tūkst. gyventojų turinčios valstybės sausumos teritorijai grėsmę kelia kylantis, pakrančių gyvenvietes semiantis vanduo.

Dėl kylančio jūros lygio gėlo vandens šaltiniai darosi sūrūs. Tai kelia pavojų ištisoms bendruomenėms ir verčia susirūpinti, ar Kiribatis sutiks ir kitus Naujuosius metus. Buvęs šalies prezidentas Anote Tongas sakė, kad vienintelė Kiribačio laukianti ateitis – masinė migracija.

Minint Naujų metų atėjimą šalies sostinėje Taravoje vyko bažnytinės pamaldos, buvo rengiamos privačios dažniausiai ramios metų sutiktuvės.

Šiaurės Korėja pasistengė nustebinti

Po to šventė nusirito per didelius miestus Azijos žemyne.

17 val. Lietuvos laiku įspūdingi šventiniai saliutai nušvietė Šiaurės Korėjos sostinę Pchenjaną. Šios šalies lyderis Kim Jong Unas puikiai supranta, kad Šiaurės Korėja ir Naujųjų metų naktį bus pasaulio dėmesio centre, tad šventinėms iliuminacijoms nepagailėta nei lėšų, nei išmonės.

VIDEO: Naujųjų metų sutiktuvės Pchenjane

Kim Jong Uno stebėtojai pirmąją Naujųjų metų dieną turės daug darbo – jis ketina paskelbti kasmetinį kreipimąsi ir išdėstyti šalies prioritetus 2019-iesiems. Ši kalba daugelio laikoma vienu geriausiu barometrų, į ką yra sutelkusi dėmesį Pchenjano vadovybė ir koks bus jos tonas palaikant ryšius su aplinkiniu pasauliu.

Kim Jong Uno kalboje bus įdėmiai ieškoma užuominų apie jo poziciją dėl denuklearizacijos derybų su Vašingtonu ir antrojo susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, santykių su Pietų Korėja ir Pchenjano pastangų atsikratyti tarptautinių sankcijų, Šiaurės Korėjai mėginant atkurti savo nustekentą ekonomiką.

Prasidedant 2018-iesiems Kim Jong Unas pasiūlė surengti derybas su Pietų Korėja, kad sumažėtų įtampa, ir sakė, kad Šiaurės Korėja nori dalyvauti pietinės kaimynės organizuotose žiemos olimpinėse žaidynėse. Tai buvo įžanga į virtinę susitikimų su Pietų Korėjos ir JAV lyderiais.

Naujuosius sutiko su viltimi

Tuo pačiu metu, 17 val. Lietuvos laiku, Naujuosius metus sutiko ir Pietų Korėjos bei Japonijos gyventojai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pietų Korėja pasitinka naujuosius 2019-uosius metus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pietų Korėja pasitinka naujuosius 2019-uosius metus

Po įvykių kupinų metų, per kuriuos įvyko trys abiejų Korėjų lyderių susitikimai ir sumažėjo įtampa dėl Pchanjano branduolinės programos, pietų korėjiečiai 2019-uosius sutiko su viltimi, kad sunkiai iškovotas atšilimas ilgainiui virs stabilia taika.

Per tradicinę skambinimo varpu ceremoniją netoli Seulo rotušės, skelbiančią Naujųjų metų pradžią, tūkstančiai Pietų Korėjos gyventojų, kaip ir kasmet, užplūdo sostinės gatves. Tarp asmenų, kuriems buvo patikėta garbė vidurnaktį skambinti senuoju Bosingako varpu, buvo garsus chirurgas Lee Guk-jongas, sėkmingai operavęs vieną Šiaurės Korėjos karį, 2017 metais pabėgusį per sieną iš savo šalies, žyrant jo tarnybos draugų kulkoms.

Dar apie 10 tūkst. žmonių dalyvavo ceremonijoje, per kurią skambinama „taikos varpu“ Imdžingake – Korėjos karo memoriale netoli sienos su šiaurine kaimyne.

Tokijuje žmonės pasitikti Naujųjų irgi plūdo į šventyklas, o netoli sostinės JAV boksininkas Floydas Mayweatheris jaunesnysis susikovė su vietos kikboksininku Tenshinu Nasukawa ir jį nugalėjo jau pirmame raunde.

Daugiau policijos pajėgų

18 val. Lietuvos laiku šventė atsirito į Kiniją, Singapūrą ir Filipinus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Singapūras pasitinka naujuosius 2019-uosius metus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Singapūras pasitinka naujuosius 2019-uosius metus

Honkongo uoste, kaip ir kiekvienais metais, buvo surengtas itin spalvingas fejerverkų šou. Čia pirotechnikos priemonės 10 minučių buvo šaudomos nuo penkių baržų Viktorijos uoste, o nuo kranto fejerverką stebėjo 300 tūkst. žmonių.

„Scanpix“/AP nuotr./Fejerverkai Honkongo Viktorijos uoste
„Scanpix“/AP nuotr./Fejerverkai Honkongo Viktorijos uoste

Žemyninėje Kinijoje Naujųjų metų sutiktuvės nėra itin populiari šventė – už jas daug svarbesnė yra Naujųjų metų pagal mėnulio kalendorių pradžia, švenčiama vasarį. Tačiau didžiuosiuose miestuose buvo surengti paskutiniųjų 2018-ųjų minučių skaičiavimo renginiai, o kai kurie tikintieji patraukė į budistų šventyklas skambinti varpais ir melstis.

VIDEO: Naujųjų metų fejerverkai Honkonge

Pekino miestas surengė šventinį koncertą 2008 metų vasaros olimpiados komplekse, kur susirinko svarbių svečių. Ši ceremonija – tai savotiška įžanga į 2022 metų žiemos olimpiadą, taip pat vyksiančią Kinijos sostinėje.

Kai kuriuose Šanchajaus rajonuose buvo sutelkta daugiau policijos pajėgų. Šiame mieste 2014-aisiais per Naujųjų metų sutiktuves kilus panikai minioje žuvo 36 žmonės.

Tuo metu Pekine lauke šventę žmonės turėjo būti pasiruošę, kad temperatūra nukris gerokai žemiau nulio pagal Celsijų.

Prezidentas Xi Jingpingas savo naujametinėje kalboje pabrėžė prabėgusių metų šalies pasiekimus ir sakė, kad per virtinę Kinijos organizuotų daugiašalių susitikimų „iškėlėme į priekį Kinijos pasiūlymus ir paskleidėme Kinijos balsą“.

Indonezija pasitiko 2019-uosius masinėmis vestuvėmis Džakartoje

Indonezijoje daugiau nei 500 porų davė santuokos įžadus Naujųjų metų išvakarėse per masinę tuoktuvių ceremoniją, pliaupiant lietui įvykusią palapinėse sostinėje Džakartoje.

Miesto valdžia surengė šias masines tuoktuves neturtingoms šeimoms, dažnai neturinčioms oficialių dokumentų, tokių kaip santuokos ar gimimo liudijimai.

Oficialiai įteisintoje santuokoje gyvenantys sutuoktiniai ir jų vaikai gali naudotis valstybės teikiamomis paslaugomis, įskaitant sveikatos priežiūrą ar švietimą, sakė vietos gubernatorius Anies Baswedanas.

„Jeigu jie švęs savo vestuves, jas švęs visi. Visas pasaulis“, – sakė pareigūnas, aiškindamas, kodėl vestuves nuspręsta rengti Naujųjų metų išvakarėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jaunavedžių pora Džakartoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jaunavedžių pora Džakartoje

Rohilah, kaip ir daugelis kitų Indonezijos gyventojų turinti tik vardą, naujienų agentūrai AFP sakė, kad labai džiaugiasi oficialiai ištekėjusi už savo ketverių metų dukters tėvo Dahruno Hakimo.

Prieš penkerius metus dėl finansinių sunkumų pora negalėjo oficialiai registruoti santuokos. Juos sutuokė tik imamas, tačiau tokia santuoka Indonezijoje nėra oficialiai pripažįstama.

„Esu laiminga. Esu labai laiminga“, – sakė Rohilah naujienų agentūrai AFP.

„Dabar galiu gauti gimimo liudijimą savo dukrai, kad valstybė ją pripažintų“, – pridūrė moteris.

Vyriausiam masinių vestuvių ceremonijoje dalyvavusiam jaunikiui buvo 76 metai, nuotakai – 65, o jauniausiems jaunavedžiams – po 19 metų.

Tokias masines vestuves Naujųjų metų išvakarėse Džakartos valdžia rengia jau antrą kartą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujametiniai saliutai Džakartoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujametiniai saliutai Džakartoje

Naujųjų metų paminėjimas atšauktas Banteno provincijoje, kur gegužės 22 dieną smogęs cunamis nusinešė daugiau nei 400 žmonių gyvybes.

Naujieji metai Džakartoje atėjo 19 val. Lietuvos laiku.

Tuo pačiu metu Naujuosius sutiko ir Tailando gyventojai.

VIDEO: Naujųjų metų sutikimas Bankoke, Tailande

22 val. Lietuvos laiku Naujieji metai sutikti Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Kaip įprastai, pagrindiniu vizualiniu objektu šiame mieste tapo aukščiausias pasaulio pastatas, garsusis dangoraižis „Burj Khalifa“.

Renginio organizatoriai šiemet pažadėjo „kerintį spektaklį“, kuris bus „didesnis, geresnis ir ryškesnis“, nei kada nors anksčiau, ir, panašu, kad jiems pavyko.

VIDEO: Naujieji metai Dubajuje

Sustiprintas saugumas

Esminis švenčių elementas jau tapo gausios policijos pajėgos, turinčios apsaugoti minias nuo galimų teroristinių atakų ir išpuolių panaudojant transporto priemones.

Maskvos parkuose vyks koncertai ir šviesų šou, švenčiantiems žmonėms bus atidaryta daugiau kaip tūkstantis čiuožyklų.

Paryžiaus Eliziejaus laukuose planuojami fejerverkai ir garsų bei šviesų šou brolybės tema, nors „geltonosios liemenės“ įžymiojoje gatvėje planuoja tolesnius antivyriausybinius protestus.

Berlyne muzikos mylėtojai linksminsis koncerte prie Brandenburgo vartų, bet kai kuriuose kituose Vokietijos miestuose saugumo sumetimais buvo uždrausta populiari vokiečių tradicija leisti pirotechnikos priemones.

Londonas Naujuosius metus pasitiks pagerbdamas savo santykius su Europa, Didžiajai Britanijai išgyvenant sąmyšį dėl „Brexit“. Fejerverką prie apžvalgos rato „Londono akis“ lydės žemyno artistų muzika.

Edinburge tradicinė škotų metų pabaigos šventė taip pat vyks proeuropietiška tema, nors Britanija jau kovo mėnesį turi išstoti iš Europos Sąjungos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius