Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tenerifėje esantys lietuviai kol kas nemato pagrindo nerimauti dėl įvykusių nedidelių žemės drebėjimų

Panika Tenerifėje – populiarioje atostogų saloje įvyko 100 nedidelių žemės drebėjimų, dėl kurių baiminamasi Teidės ugnikalnio išsiveržimo. Tokią informaciją antradienį pateikęs bulvarinis portalas „The Sun“ sukėlė nerimo daugeliui turistų ir draugų ar artimųjų Kanaruose turinčių lietuvių. Tačiau šiuo metu ten esantys tautiečiai ramina, jog realaus pavojaus nėra.
Teidės ugnikalnis Tenerifėje
Teidės ugnikalnis Tenerifėje / 123rf.com
Temos: 1 Lietuviai

Savaitgalį vienoje lankomiausių Kanarų salų Tenerifėje, kurioje yra „miegantis“ Teidės ugnikalnis, užfiksuota daugybė žemės drebėjimų. Tačiau teigiama, jog jie buvo vos juntami. Vis dėlto užsienio žiniasklaidoje antradienį pasirodė keletas pranešimų apie tai, jog salai gresia ugnikalnio išsiveržimas.

Involcan nuotr./Savaitgalį Tenerifėje užfiksuota daugybė nedidelių žemės drebėjimų
Involcan nuotr./Savaitgalį Tenerifėje užfiksuota daugybė nedidelių žemės drebėjimų

„Melas. Seismologai jau paneigė lavos judėjimą. Tačiau mes dar ilgai girdėsime, kad sala sprogsta. Bulvarinė spauda ir tiek“, – taip informaciją, kurią paskelbė „Sun“ ir kiti Didžiosios Britanijos portalai, įvertino Tenerifėje gyvenantys lietuviai, susibūrę į „Facebook“ grupę.

Kai kurie atkreipė dėmesį, kad gyvenant saloje, kurioje yra „snaudžiantis“ ugnikalnis, visada esi padidinto pavojaus zonoje. Vis dėlto šįkart bent kol kas realaus pavojaus niekas nejaučia. Vietinė žiniasklaida apie tai informacijos taip pat beveik nepateikia.

Nei vietiniai, nei turistai, esantys Tenerifėje nepanikuoja

Šiuo metu Tenerifėje atostogaujanti 15min socialinių tinklų redaktorė Reda Rutkauskienė sakė, jog saloje dėl įvykusių nedidelių žemės drebėjimų niekas galvos nesuka: tiek jie, tiek kiti turistai gyvena įprastą šiai kurortinei salai būdingą gyvenimą paplūdimiuose ir kitose lankomose vietose.

Pasak jos, apskritai apie tai visi pradėjo kalbėti tik šiandien (antradienį – aut. past.), nors drebėjimai užfiksuoti prieš kelias dienas.

„Savaitgalį mes su vyru nieko nežinodami kopėme į Teidę. Kai mes lipome, niekas apie naktį buvusius smūgius nežinojo ir niekas neperspėjo. Bet, kai užlipom į patį viršų, buvo jaučiamas toks stiprus sieros dioksido kvapas. Tarpusavyje pakalbėjome, kad keista – ar turi taip būti? Bet kartu lipo daug žmonių. Nė vienas iš jų nieko (apie žemės drebėjimus – aut. past.) nežinojo“, – pasakojo R.Rutkauskienė.​

Vaizdą ir reakciją, kurią išvydo užkopę į Teidę, lietuviai įamžino trumpame video filmuke.

VIDEO: Išvyka į Teidės nacionalinė parką

Tenerifėje gyvenantis ir dirbantis, vienas iš bendrovės „Kanarėlės“ komandos narių Povilas Mėdžius sakė, jog turistų pamėgtas Teidės ugnikalnis šiuo metu tikrai saugus – priešingu atveju į jį niekas neleistų kopti.

„Kopimai į Teidę labai rimtai prižiūrimi. Yra užtikrinamas žmonių saugumas, todėl, jei būtų bent menkiausia grėsmė, būtų uždaryti keltuvai, o žmonės – perspėti ir nė vienas neįleistas. Net esant blogam orui uždaromi įvažiavimai į parką (Teidės nacionalinį parką – aut. past.)“, – sakė P.Mėdžius.

Jam pritaria ir Tenerifėje gyvenantis Martynas Mikelėnas. „Čia yra labai daug stebėjimo stočių ir, jei grėsmė reali, – stebėjimo tarnybos paskelbs pavojų. Kol kas harmonija ir ramybė“, – sakė M.Mikelėnas. Paprastai tokiais atvejais naujausią informaciją pateikia Tenerifės salos valdyba. Savaitės pradžioje išplatintas jos pranešimas ramina, jog tikro pavojaus nėra, taip pat oficialiai paneigia britų žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie paniką ir galimą Teidės išsiveržimą.

Paskutinį kartą Teidės ugnikalnis išsiveržė 1909 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius