Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tikroji vienišo namo nuošalioje Islandijos saloje istorija

Islandija nėra tankiai apgyvendinta. 2019 m. visoje šalyje buvo 350 tūkst. žmonių – tik šiek tiek daugiau nei Kaune. Turint tiek erdvės visoje šalyje, nieko keisto, kad kai kurie mėgaujasi visiška vienatve.
Elliðaey sala Islandijoje
Elliðaey sala Islandijoje / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Islandija Kelionės

Tikriausiai esate matę Elliðaey salos nuotrauką internete, nors ir nežinojote, kad ji yra Islandijoje. Vienišas namas neįprastos formos saloje vadintas ir introvertų rojumi, ir geriausia vieta kilus zombių apokalipsei.

Išskirtinė namo vieta davė peno ir įvairioms teorijoms, kam jis priklauso. Itin populiarus pastaraisiais metais buvo gandas, esą Islandijos valdžia šį namą padovanojo dainininkei Bjork. Tą net rašė britų leidinys „The Independent“. Neva Bjork nuošalioje saloje norėjo pasistatyti sau namus ir įrašų studiją.

Tačiau realybėje namas nėra susijęs su Bjork, ir gandas buvo greitai paneigtas. Iš tiesų, kaip rašo news.com.au, dainininkė yra kalbėjusis su Islandijos valdžia dėl kitos salos, tačiau planai greitai buvo atšaukti, kai buvo susilaukta neigiamos žiniasklaidos reakcijos.

Kita populiari teorija teigė, kad keistas namas priklauso ekscentriškam milijardieriui, dar viena – kad čia gyvena fanatiškas religinis atsiskyrėlis. Kiti išvis aiškino, kad namas neegzistuoja – kad tai netikra nuotrauka.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Elliðaey sala Islandijoje
„Wikimedia Commons“ nuotr./Elliðaey sala Islandijoje

Bet namas tikrai stovi Elliðaey saloje, tik jo istorija gal nėra tokia įdomi kaip gandai.

Nors yra žinoma, kad nuo XVIII a. šioje saloje gyveno keletas šeimų, ji liko visiškai negyvenama nuo ketvirto praėjusio amžiaus dešimtmečio. Čia XVIII–XIX a. dienas leidusių žmonių kasdienybė buvo sunki ir vieniša. Galiausiai XX a. likę penki gyventojai nusprendė salą apleisti. Nuo to laiko joje niekas negyvena.

Iš kur tada šis namas? Nors gyvenimas Elliðaey saloje buvo sunkus, ši vieta turi didelį pliusą – ją itin pamėgę mormonai (pufinai). Buvę gyventojai ir jų artimieji reguliariai grįždavo į salą medžioti šių paukščių. Jie įkūrė Elliðaey medžioklės asociaciją ir šeštajame dešimtmetyje nusprendė pasistatyti namą, kad jų kelionės į salą taptų patogesnės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atlantiniai mormonai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atlantiniai mormonai

Asociacija iki šiol prižiūri namą, kuriame apsistoja medžiotojai. Nors jame nėra elektros, tekančio vandens ar net tualeto, yra sauna, kuriai naudojamas lietaus vanduo.

Saloje gyvena ne tik mormonai, bet ir daugiau kitų jūros paukščių, kurie čia peri mažylius, todėl Elliðaey yra paskelbta gamtos rezervatu ir saugoma teritorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius