Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žuvusio alpinisto A.Bazio atminimui filmo „Eigeris“ kompaktinį diską išleidę kolegos: „Gamta yra faktorius, kurio negalime valdyti“

Pernai sausį Lietuvos alpinistų bendruomenę pasiekė liūdna žinia – per sniego griūtį Alpėse žuvo alpinistai Milda Jasaitytė ir Artūras Bazys. Šiemet minėdami jų žūties metines kalnų bičiuliai pristatė dokumentinio filmo „Eigeris“ kompaktinį diską. Šio filmo sumanytojas – A.Bazys.
Kopimas į Eigerį
Kopimas į Eigerį / Artūro Bazio ir Ričardo Čerbulėno nuotr.

Sekmadienį kino teatre „Pasaka“ visi kalnų mylėtojai turėjo progą dar kartą peržiūrėti patį filmą „Eigeris“. Pirmą kartą žiūrovams jis buvo pristatytas pernai vasarą. Tai – pirmasis lietuviškas dokumentinis pasakojimas apie lietuvius alpinistus ir jų „Šiaurinių Alpių sienų“ iššūkį – įkopti į šešias didžiąsias Alpių šiaurines sienas.

Šįkart jis rodytas ypatinga proga – nuo šiol visi norintys gali įsigyti kompaktinį diską „Eigeris“.

Filme, kurio režisierius yra Valdas Babaliauskas, operatorius Vytas Jankevičius ir jo kūrybinė filmų studija „Gamtoje“, atskleidžiama, kaip 2015 metų kovą-balandį keletą savaičių kartu keliavo ir gyveno su alpinistais, filmavo jų pasiruošimus Prancūzijos Alpėse – alpinizmo Mekoje Šamoni miestelyje, Monblano papėdėje. Svarbiausias filmo akcentas – tai užfiksuotas įkopimas į pirmąją, vieną sudėtingiausių ir legenda tapusią Eigerio šiaurinę sieną.

Artūro Bazio ir Ričardo Čerbulėno nuotr./Kopimas į Eigerį
Artūro Bazio ir Ričardo Čerbulėno nuotr./Kopimas į Eigerį

Priminsime, kad Šveicarijoje, Grindelvalde, esantis Eigeris nesiekia 4 kilometrų, tačiau šiaurinis jo šlaitas yra tai, kas masina viso pasaulio alpinistus. Tai beveik 2 kilometrų aukščio vertikali siena, kurią dažnai daužo Alpes užgriūvančios audros ir gero oro „langai“ būna itin reti.

Iš šio filmavimo visa grupė grįžo saugiai. Deja, kitas kopimas Alpėse filmo kūrėjui A.Baziui baigėsi tragiškai. 2016 m. sausio pirmomis dienomis per sniego griūtį Alpėse jis ir M.Jasaitytė žuvo. Dar vienam kartu buvusiam alpinistui Žygintui Minelgai pavyko išsigelbėti.

„Filmas nėra apie „išprotėjusius“ alpinistus. Jis kaip tik sako, kad „išprotėjęs“ žmogus niekada nebus geru alpinistu. Jis turi būti kitoks, nes būtent ten, kalnuose, smegenys turi veikti daug geriau. Turi būti visiška ramybė“, – pasakojo alpinistas Ričardas Čerbulėnas, kurio kopimas į Eigerį ir įamžintas to paties pavadinimo filme.

Kalbėdamas apie Lietuvos alpinistus, kurių žygiai ir ekspedicijos pastaraisiais metais darosi vis rimtesni – pasiekiamos pavojingiausios pasaulio viršukalnės, pašnekovas pabrėžė, jog tai – bendra tendencija. Tai lemia ir tobulėjanti bei lietuvių jau naudojama įranga, ir alpinistų įgytos žinios, sukaupta patirtis.

„Visi siekia aukščiau. Kyla visos bendruomenės lygis. Nors iki prancūzų dar yra kur tobulėti lietuviams, visgi mes – ne kalnų, bet lygumų kraštas. Nelabai turime kur treniruotis: nėra tiek sienelių, kiek reikėtų. Pas mus statomos tik krepšinio salės ir arenos“, – juokavo alpinistas.

Artūro Bazio ir Ričardo Čerbulėno nuotr./Kopimas į Eigerį
Artūro Bazio ir Ričardo Čerbulėno nuotr./Kopimas į Eigerį

Nepaisant to, kad bendras Lietuvos alpinizmo lygis kasmet auga, skaudžių nelaimių taip pat pasitaiko. Kodėl?

Pasak alpinisto, yra faktorius, kurio žmogus negali valdyti, kad ir kokias žinias ar įrangą turi.

„Tai gamta. Kad ir kiek bendraujame, skaitome literatūrą, atrodo, žinių ir įrangos, kuri dabar pakankamai tobula – ir lengva, ir saugi, yra, nelaimių pasitaiko. Nors ir kaip stengiamės išvengti visų klaidų, ką žmogus gali padaryti, vis tiek lieka gamta. Tarkime, tos griūtys. Yra skalės: gali matyti gylį, neiti, kai yra didesnis pavojus. Bet viskam nepasiruoši iš anksto. Yra tokių vietų, kaip kad ta, kur pernai žuvo Artūras (A.Bazys – aut. past.), kurios sunkiai nuspėjamos“, – sakė alpinistas.

Minint šios alpinistų žūties metines Lietuvos alpinizmo asociacija pristatė filmo „Eigeris“ kompaktinį diską.

„Jam (kompaktiniam diskui išleisti – aut. past.) poreikis buvo. Tuo pačiu ir premjera filmo antrą kartą buvo. Idėją išleisti diską turėjome nuo praėjusių metų. Salėje buvo daug alpinistų bendruomenės, taip pat medikų. Bet filmas skirtas ne tik mums patiems. Jo idėja – šviesti žmones, populiarinti alpinizmą“, – pasakojo R.Čerbulėnas.

„Tai filmas apie kalnus, apie meilę kalnams, apie įspūdingą visiškai lietuviškos komandos kopimą Eigerio Šiaurine siena, pasiruošimą kopimui“, – kalbėdama apie filmą sakė Lietuvos alpinizmo asociacijos vadovė Vilma Tūbutytė.

Už šį kopimą 2015 m. A.Bazys ir R.Čerbulėnas įvertinti ir apdovanoti Lietuvos alpinizmo ir kalnų turizmo čempionate.

Įsigyti filmo „Eigeris“ DVD galima JAK būstinėje žvėryno odontologijos klinikoje (www.zok.lt mob. 869853070). Jį taip pat galėsite rasti kovo 17-19 d. Vilniuje, „Litexpo“ vyksiančiose „Montis magia Taurė“ alpinizmo technikos varžybose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius