-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodoji pajūrio tvirtovė: 80 metų mininti baterija kviečia paklaidžioti istoriniais labirintais

Giruliuose ant jūros kranto stūksanti juodoji tvirtovė šį savaitgalį kviečia paminėti 80 metų sukaktį. Objektas, pastatytas 1939 metais, savyje slepia Antrojo pasaulinio karo sumaištį. Šeštadienį čia rengiama atvirų durų diena. Norintys galės paklaidžioti koridoriais, virš kurių kadaise griaudėjo keturių patrankų salvės, o viduje plušėjo kariai, gynę Klaipėdą.
Memel Nord baterija pajūryje stūkso jau 80 metų.
Memel Nord baterija pajūryje stūkso jau 80 metų. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

1939 metais, aneksavusi Klaipėdos kraštą, Vokietija ėmėsi stiprinti pajūrio juostą. Čia netrukus atsirado karinės baterijos. Pajūryje jų buvo aštuonios, suformavusios tam tikrą gynybinį žiedą. Viena tokių karinių baterijų iškilo Giruliuose. Šiaurinėje pajūrio pusėje iškilęs fortifikacinis pastatas buvo pavadintas „Memel-Nord“ pakrantės baterija.

Pasak Pajūrio regioninio parko vadovo Dariaus Niciaus, šis kompleksas susideda iš trijų pastatų. Viename veikia ekspozicija. Kitas pastatas yra matomas keliaujantiems pajūriu – tai juodoji tvirtovė, kur veikė ugnies postas. Ši erdvė retkarčiais naudojama įvairiems renginiams, filmų peržiūroms. Trečioji baterijos dalis buvo nukentėjusi nuo sprogimo, pusė jo išliko geros būklės. Šioje dalyje jau kitąmet turėtų pradėti veikti dar viena ekspozicija, kurią ruošia pasieniečiai, norėdami pristatyti savo veiklą, istoriją.

Šeštadienį 13 val. Girulių baterijoje rengiama atvirų durų diena. Gidai supažindins su baterija, jos istorija, vyks pašnekesiai su istorikais apie tokio karinio paveldo svarbą, jo panaudojimo galimybes. Prisistatymus ketina surengti ir kariškiai, pasieniečiai, įvairių karinių klubų atstovai, atsivešiantys savo įrangą. Ties baterija garuos ir kareiviška košė.

Pasak D.Niciaus, baterijoje šiuo metu galima išvysti dvi ekspozicijas. Viena susijusi su pastato funkcine paskirtimi. Demonstruojami radiniai – karių daiktai, šaudmenų skeveldros, ginklų dalys. Antroji ekspozicija skirta supažindinti su karių buitimi – nuo dantų šepetėlio, kvepalų buteliuko iki indų. Gidai pasakoja ir apie karo metus, tuomet naudotą karinę įrangą.

Ši baterija, anot parko vadovo, karo metais buvo aktyviai naudojama. Kariai gyveno senosios „Žuvėdros“ stovyklavietės teritorijoje ir į bateriją atkeliaudavo savo tarnybos laiku, tarsi į darbą.

„Ji aktyviai buvo naudojama, buvo Memelio arba Klaipėdos fortifikacinė dalis, buvo svarbus taškas Vokietijos karinėje struktūroje. Vokiečiai buvo stipriai įrengę fortifikacinius objektus, buvo pasiruošę stipriai gynybai. Frontas, kai tarybinė armija puolė ir norėjo Klaipėdą užimti, tęsėsi tris mėnesius. Berlyną armija užėmė per dvi dienas, o ties Klaipėda veiksmai tęsėsi tris mėnesius. Pasipriešinimui ir padėjo įvairūs fortifikaciniai objektai. Buvo keturios patrankos ant „Memel-Nord“ baterijos, jos šaudydavo 15-20 km atstumu. Buvo suformuotas baterijų žiedas, tankiai pristatyta. Ši baterija buvo aktyviai naudojama“, – pasakojo D.Nicius.

„Memel-Nord“ baterijoje buvo sumontuoti priešlėktuviniai pabūklai, naudoti oro, sausumos ir jūros gynybai. Manoma, jog vienos pamainos metu baterijoje tarnavo apie šimtas karių.

Klaipėdoje buvo pastatyta ir daugiau karinių baterijų. Be minėtos priskaičiuojamos dar septynios – Kopgalyje, Melnragėje, Tauralaukyje, Lioliuose, Smiltynėje, Klaipėdoje ties Šilutės pl. ir Statybininkų pr. sankryža. Ne visos baterijos yra išlikusios. Puikiai išsilaikęs kompleksas yra ir ties Kiaulės nugara, Alksnynėje. Ten, anot D.Niciaus, kol kas neatsirado entuziastų, norinčių plėtoti veiklą ir pristatyti šią bateriją visuomenei.

Giruliuose esanti baterija yra atvira savaitgaliais. Čia 12 ir 15 valandomis vedamos ekskursijos. Darbo dienomis taip pat galima patekti iš anksto susisiekus su Pajūrio regioniniu parku. Vasaros sezono metu baterija veikia kasdien.

Apsilankę baterijoje nuo šiol lankytojai galės išbandyti ir naujai atidaromus pasivaikščiojimo takus po Pajūrio regioninį parką. Trijų skirtingų trasų ilgis maždaug po 3,5–4,5 km. Norintys gali įveikti ir visus tris. Jų ilgis siekia apie 12 km. Trasa driekiasi nuo Karklės iki Olandų kepurės, Girulių baterijos bei Kalotės ežero. Startuoti galima bet kurioje iš pasirinktų vietų. Pakeliui įrengti stendai, pasakojantys apie sveikatingumo naudą ir pažymintis, kiek kalorijų sueikvojama nuėjus vieną ar kitą atstumą. Štai suvalgius porciją ledų kalorijoms sudeginti reikia nupėdinti kilometrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius