Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atradimas kelionėms su vaikais – Jonava: net nepagalvotumėte, kiek čia įdomybių

Ar išgirdę Jonavos miesto pavadinimą pagalvotumėte, kad šio miestelio apylinkės yra vienos tinkamiausių leisti laiką šeimoms su vaikais Lietuvoje dėl pramogų gausos? Aš pati niekada taip negalvojau, kol tuo neįsitikinau keliaudama su dukrytėmis! Tad siūlau ir jums susipažinti, ką smagaus galima nuveikti šiame krašte.
Atradimas kelionėms su vaikais – Jonava: net nepagalvotumėte, kiek čia įdomybių
Atradimas kelionėms su vaikais – Jonava: net nepagalvotumėte, kiek čia įdomybių

Taigi viešnagę su šeima Jonavos raj. siūlau pradėti Basakojų take, kuris nuo Jonavos nutolęs 7,5 kilometro. Man tai turbūt vienas įsimintinesnių potyrių ir viena iš šauniausių vietų Lietuvoje vasarą laikui su šeima. Šis takas - tai 2 kilometrai išbandymų basoms pėdutėms gryname ore. Pėdinsite per pjuvenas, kankorėžius, smėlį, medį, akmenis, šieną, medžių žieves, molio vonias... per pievas, mišką ir pelkę.

Nėra blogo oro nuotr./Basakojų takas
Nėra blogo oro nuotr./Basakojų takas

Labai patinka, kad šis takas itin natūraliai įlietas į kraštovaizdį ir kad juo keliaujant netikėtai vis sutinki kokį įdomesnį eksponatą: tai paraginimą paskanauti kiškio kopūstų, tai langą į gamtą ar medinį drakoną. Einant basų kojų taku gryname ore gerinama sveikata ir puikiai atsipalaiduojama. O kartu išbandoma ir kantrybė, nes pereiti visus paviršius nesukčiaujant yra ką veikti.

Atvykę į parką lankytojai batus palieka specialiose lentynose, o grįžę nusiplauna kojas po tekančiu vandeniu. Taip pat pradžios ir pabaigos taške yra žaidimų aikštelė, jei dar bus turinčių jėgų pažaisti.

Po Basakojų tako siūlau patraukti žemyninės kopos Dumsių girioje link, kurioje pasijusite lyg būtumėte atvykę į pajūrį, nes nuo pat pažintinio tako pradžios lydi jausmas, kad jau tuoj tuoj, pasibaigus miškeliui, išvysime jūrą ir išgirsime krykštaujančias žuvėdras.

Nėra blogo oro nuotr./Jonavos krašte su vaikais
Nėra blogo oro nuotr./Jonavos krašte su vaikais

Takas neilgas – 1,3 kilometro, vedantis smėlėtu keliuku tarp ošiančių ir kvepiančių pušų. Gausu informacinių stendų apie take ir aplink augančius augalus bei gyvenančius gyvūnus. Žinoma, pažintinio tako „vinis“ – jo pabaigoje esanti smėlio kopa, nuo kurios atsiveria miškingų ir smėlėtų Dumsių girios plotų vaizdai, o vaikams labai smagu pabėgioti nuo jos. Takas praeinamas ir su vežimėliu.

Toliau nuotykius siūlau pratęsti Lokės pėdos“ nuotykių parke. Tai aktyvaus poilsio mėgėjams skirtas parkas. Čia galėsite laipioti medžiuose, kuriuose įrengtos septynios skirtingo sudėtingumo kliūčių trasos ir keturi laisvieji skrydžiai. Nuotykių parke išmėginsite savo jėgas, būsite skatinami nugalėti vidines baimes, ugdyti atsakomybę ir susikaupimą.

Šalia „Lokės pėdos“ nuotykių parko įsikūrusi dar viena nuostabi vieta – Pepės vilaitė. Tiesa, joje pavieniai lankytojai gali apsilankyti tik sekmadieniais (būtina išankstinė registracija), o jei susirenka dešimties ir didesnė žmonių grupė, ir kitu laiku.

Nėra blogo oro nuotr./Jonavos krašte su vaikais
Nėra blogo oro nuotr./Jonavos krašte su vaikais

Ši vilaitė apima ne tik dviejų aukštų Pepės vilą, kurioje įrengta virtuvėlė, žaidimai, miegamasis su pepišku televizoriumi ir lova, spinta ir kitais namų apyvokos daiktais, bet ir kiemas, kuriame gausu pramogų, nes Pepė augina vištas, ožkytes, balandžius! Vairuoja ne tik automobilį, bet moka valdyti ir ekskavatorių, kuriuos mielai duoda išbandyti savo draugams! Supasi ant sūpynių, gamina lauko virtuvėlėje, skalbia skalbinius, skanauja skanėstus!

Ši vilaitė taip jaukiai, interaktyviai, įdomiai įrengta, kad net nepajutome, kaip pačios pasinėrėme į pepiškus nuotykius: lipome per tvorą, iš antro aukšto leidomės ne laiptais o penkių metrų aukščio čiuožykla, stebėjomės, kaip vaikštoma ant lubų, matavomės oranžines kasytes, skalbėme kojines ir dar daug daug dalykų darėme.

Pepės vilaitė
Pepės vilaitė

Na, ar dar nepavargote? Tuomet dienos pabaigai siūlau aplankyti labai gražioje miesto vietoje, šalia antrojo Jonavos tvenkinio, įsikūrusį alpakų ūkį, kuris nors ir mažytis, bet labai jaukus ir draugiškas. Jame suteikiama galimybė iš arčiau pažinti šiuos nuostabius gyvūnus, juos paglostyti bei pamaitinti. Apsilankymams būtina registracija.

Nėra blogo oro nuotr./Jonavos krašte su vaikais
Nėra blogo oro nuotr./Jonavos krašte su vaikais

Taip pat keliaudami šiame krašte nepraleiskite progos apsilankyti ir Šveicarijoje, Paryžiuje, Venecijoje ar Londone. Tai gyvenvietės, esančios Jonavos raj. Juk smagu įsiamžinti prie tokių egzotiškų pavadinimų ir visiems pasigirti, kad per vieną dieną aplankėte tiek „Europos“.

Daugiau idėjų laikui kartu su vaikais galite rasti mano rašomame tinklaraštyje „Nėra blogo oro“ feisbuke: facebook.com/nerablogooro/ ir „Instagram“ paskyroje instagram.com/nera_blogo_oro/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius