-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beieškant rudens spalvų: 4 kapinės Vilniuje, kurios rudenį užburs savo grožiu

Kai svarstome, kur pasivaikščioti, kapinės tikriausiai retam pirmiausiai šauna į galvą. Gal kai kas jas aplankys tik kartą metuose – jau po mažiau nei mėnesio. Tačiau verta būtent šiuo metų laiku patyrinėti senąsias Vilniaus amžinojo poilsio vietas – kuriose vis dar tebeauga medžiai, kur jų auksaspalviai lapai krenta ant šimtmečių senumo antkapių.
Ruduo Vilniaus kapinėse
Ruduo Vilniaus kapinėse / 15min nuotr.

Bernardinų kapinės

Šios kapinės Užupyje ne tokios populiarios kaip netoliese esančios Rasų, o tai ir gera žinia ieškantiems daugiau ramybės. Nors jos pavasarį jau išgarsėjusios kaip nuostabiausiu mėlynu sibirinių scylių kilumu pasipuošusi sostinės vieta, rudenį čia atmosfera niekuo nenusileidžia.

Vienus seniausių Vilniaus antkapių šiuo metu čia ima dengti vis didesni auksinių lapų kalnai, rudeninės saulės spinduliai lyg kita šviesa nei pavasarį apšviečia jau kiek aptrupėjusias, bet vis dar iškilias angelų skulptūras, o po kojomis šiugždantys šalnų pranašai.

Išskirtinis ir įdomus yra ir aukštosios mados kūrėjos bei vienos pirmųjų moterų piločių Europoje – Janinos Dluskos – antkapis. Jaune moteris , vos 33 metų žuvo Vilniaus Kirtimų aerodrome. Jos garbei mama, beje, ant kalno Užupyje ir pastatė vilniečiams taip gerai pažįstamą altaną.

Kaip 15min yra rašę, Bernardinų kapinės Užupyje yra unikalios. Jos yra vienintelės sostinėje, kuriose gyvenama. Tad praėjus pro vartus jus tikriausiai pasitiks šuns amtelėjimas, o kapinių takeliais jus gali palydėti ir čia gyvenančios moters katinas. Jis, beje, drąsus, draugiškas ir nevengiantis paprašyti glostymo.

Užupyje esančios Bernardinų kapinės XIX a. buvo mėgiama vilniečių pasivaikščiojimo vieta ir daugiau priminė parką nei kapines. Pastaraisiais metais jose galima sutikti vis daugiau lankytojų – čia atvedamos ir ekskursijos, vietą atranda ir pavieniai įdomių Vilniaus vietų tyrinėtojai.

Beje, vienintelis Lietuvoje senovinis kolumbariumas taip pat yra išlikęs tik Bernardinų kapinėse.

Saulės kapinės

Jeigu Bernardinų kapinių pavadinimas vis dažniau atsiduria vilniečių lūpose, tai apie Antakalnyje esančias Saulės kapines tikriausiai iki šiol daugiausiai žinojo tik netoliese gyvenantys. Nors apsilankius gali pasirodyti, kad įsispraudusias tarp gyvenamųjų namų pamiršo ir jie.

Kaip 15min yra rašę, aplūžusios koplyčios, mauzoliejai, nuvirtę paminklai, vos besilaikanti tvora – tokie vaizdai pasitinka atėjusiuosius į Vilniaus Saulės kapines visiškai šalia sostinės centro. Pinigų joms tvarkyti surasti vis dar sekasi sunkiai.

Kita vertus, tai apleistos ir žmonių rankų nebesulaukiančios, gamtos pasiglemžiamos vietos turi savo nenusakomo ir paslaptingo žavesio. Gal ir jeigu vis daugiau žmonių jas atras, bus atrasta ir lėšų jų sutvarkymui, kadangi net istorikai jas vadina vienomis gražiausių visame mieste.

Rudens auksu nukloti takeliai čia pinasi, vedžioja tarp koplyčių ir XIX a. pradžią siekiančių kapų, kyla į pušimis ir spygliuočiais apaugusias kalvas, leidžiasi žemyn ir atsimušę į tvorą išveda atgal į miestietišką šurmulį. Tikra rudeniška oazė mieste, nors ir dabartinė jos būklė gali kiek ir nuliūdinti.

Rasų kapinės

Neįmanoma nepaminėti ir Rasų kapinių, nors jų pristatyti tikriausiai nereikia niekam. Jos yra laikomos seniausiomis Vilniuje (pašventintos 1801 metais), ilgą laiką buvo ir pačios svarbiausių. Dabar vis dar minimos ir kaip gražiausia amžinojo poilsio vieta Vilniuje.

Rasų kapinės reprezentuoja visą Lietuvą ir net Europą. „Tai, galima sakyti, visuomenės kultūrinio, politinio gyvenimo elito kapinės. Šis specifinis kultūros paveldo objektas, atspindintis kelių šimtmečių istoriją, svarbus ir kaip turistinės traukos objektas, įdomus ne tik mums, bet ir svečiams iš Europos šalių, ypač kaimyninės Lenkijos“, – teigia Kultūros paveldo departamentas.

12 Rasų kapinėse esančių koplyčių dabar yra paskelbtos kultūros paminklais.

Patarimas – nusprendę pasivaikščioti jose, pasirinkite vieną iš gidų, kurie Rasų kapinėse veda ekskursijas. Taip ne tik pasigrožėsite 200 metų amžiaus antkapiais ir paminklais, bet ir sužinosite dar negirdėtų faktų bei istorijų.

Bukčių kapinės

Bernardinų, Rasų, Saulės kapinės buvo įkurtos panašiu metu, yra pakankamai netoli vienos nuo kitų. Norint galima ir visas trejas aplankyti per dieną. O jeigu norite nuklysti toliau nuo miesto centro – verta patraukti į Lazdynėlius prie Neries.

Bukčių kapinių aplinka visai kitokia – čia nėra teritoriją juosiančios tvoros, antkapiai nėra taip susispaudę vienas prie kito. Jeigu apsilankysite dar ir esant rūkui, atmosfera bus išties nepakartojama.

Šias kapines verta aplankyti, jei norite išvysti, kaip Vilniaus apylinkių kaimų kapinės atrodė ir prieš 100 metų.

Dar daugiau idėjų: Nuo visiems žinomų iki retai lankomų: 10 įdomiausių Vilniaus kapinių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius