Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pakruojo dvaro valdytojas Giedrius Klimkevičius: „Lietuvoje šiuo metu esame geriausi“

„Šį projektą vystome beveik 10 metų, ir manau, kad diktavome ir toliau diktuojame kultūrinio turizmo madas Lietuvoje“, – 15min sakė Giedrius Klimkevičius, kurio vadovaujamas Pakruojo dvaras trečiadienį paskelbtas Patraukliausia Lietuvos kultūrinio turizmo traukos vietove 2017 metais.
Pakruojo dvaras
Pakruojo dvaras / Lietuvos turizmo departamento nuotr.

Trečiadienį Pakruojo dvarui atiteko laurai Europos Komisijos inicijuojamame Patraukliausios Lietuvos kultūrinio turizmo traukos vietovės projekte. Kovo mėnesį šis dvaras, nurungęs 32 konkurentus Lietuvoje, bus pristatytas ir iškilmingoje ceremonijoje Briuselyje.

„Mes tikrai galvojame, kad Lietuvoje šiuo metu esame geriausi“, – komentavo dvaro kancleris G.Klimkevičius. O kuklintis tikrai nėra dėl ko – į Rekordų knygą įtrauktas kaip didžiausias iki šių dienų išlikęs dvaro pastatų kompleksas mūsų šalyje kasmet sulaukia vis daugiau turistų, jį atranda ir svečiai iš užsienio.

Dar daugiau – dalis kelionių agentūrų jau maino žymiuosius Rundalės rūmus Latvijoje į progą klientams patiems patirti, ką reiškė gyventi Lietuvos dvare prieš šimtą metų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Klimkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Klimkevičius

Kadaise jis pats įkvėpimo Pakruojo dvarui pasisėmė iš Rundalės pasididžiavimo. „Matėme tą didybę, bet supratome, kad ji – architektūrinė, kiek daug čia investuota. Kita vertus, supratome, kur gali būti mūsų stipriosios savybės. Ir manau, kad mes – teisingame kelyje“, – 15min sakė dvaro šeimininkas.

„Tai, kad agentūros veža pas mus, mums yra didžiausias įvertinimas. Atstovai sako, kad Rundalės rūmai – tikrai įspūdingas kūrinys, tačiau tokių nemažai turi ir prancūzai, ir italai – nelabai juo nustebinsi. Bet turistus nustebinsi galimybe jiems patiems prisiliesti prie istorijos, viską paliesti, – kalbėjo dvare gyvąjį muziejų įkūręs G.Klimkevičius. – Tuo mes ir skiriamės nuo įprasto muziejaus.“

VIDEO: Pakruojo dvaras – 2017 metų patraukliausia Lietuvos kultūrinio turizmo vietovė

Pakruojo dvaro lankytojai gauna šansą nukeliauti į praeitį. Čia atgyja XIX a. pab. dvaro gyvenimas – su vėliavos pakėlimu, kasdieniais ūkio darbais: avių kirpimu, puodų žiedimu, pasagų kalimu, apdarų siuvimu ir kt.

„Atėję žmonės gali visus eksponatus paliesti, išbandyti, patirti. Tiek sukurtų paslaugų, produktų, kiek pas mus galima rasti vienoje vietoje, tikriausiai negalima rasti sudėjus visus likusius Lietuvos dvarus. Viešbučiai, restoranai, įvairūs koncertai, spektakliai, visus metus veikiančios manufaktūros, pats dvaro gyvenimas“, – vardijo G.Klimkevičius.

Lietuvos turizmo departamento nuotr./Pakruojo dvaras
Lietuvos turizmo departamento nuotr./Pakruojo dvaras

Anot dvaro valdytojo, per sezoną čia parodoma per 350 spektaklių, sugrojama beveik 200 koncertų, yra net baleto mokyklėlė. „Dvaras iš tikrųjų gyvena visavertį ir dvarišką gyvenimą. Ne dėl turistų, bet, galima sakyti, – pats iš savęs“, – pasakojo G.Klimkevičius ir dėkojo savo šeimai, kad ji yra sutikusi „emigruoti“ iš Vilniaus.

Kitais metais bus švenčiamas Pakruojo dvaro projekto dešimtmetis. Žiemą čia vėl bus rengiamas ledo skulptūrų festivalis, kuris praėjusiais metais sulaukė didelio populiarumo. Rugpjūtį – degustacinis festivalis „Bumbulinės“, kuriame galima atrasti alaus ir įmantrių patiekalų derinių. „Turime dar vieną projektą, kurį kol kas dar tik čiupinėjame“, – intrigą išlaikė G.Klimkevičius.

EDEN (angl. European Destinations of Excellence) apdovanojimai skiriami naujoms, mažai žinomoms Europos turizmo vietovėms 27 šalyse narėse ir šalyse kandidatėse. Kasmet būna skelbiama vis kita tema – šiais metais tai buvo kultūrinis turizmas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius