-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ventės rage – tūkstančiai migruojančių paukščių ir ne ką mažiau smalsių lankytojų

„Dabar pas mus lankytojų gal net ir daugiau, nei paukščių“, – šmaikštavo ilgametis Ventės rago ornitologijos stoties vedėjas, ornitologas Vytautas Jusys. Iš tiesų darbuotojai neturi kada ilsėtis – ankstyvą rytą keliasi žieduoti į gaudykles patekusių sparnuočių, kurių didžioji migracija į pietus prasidės netrukus – rugsėjo viduryje, o dieną vieną po kitos veda ekskursijas į atnaujintą ornitologijos stotį plūstantiems turistams.

Liepos 30-ąją pradėjo veikti atnaujinta muziejaus ekspozicija, kurioje, pasitelkiant naujausias technologijas, pateikiama daugybė informacijos apie Ventės rage 1982 metais įkurtos ornitologijos stoties istoriją ir kasdienybę: čia užregistruotas paukščių rūšis, jų žiedavimą ir t.t.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Ventės rage – paukščių žiedavimo įkarštis
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Atnaujinta muziejaus ekspozicija.

Per pirmą mėnesį muziejų aplankė beveik 6 tūkst. lankytojų. Visi jie turėjo progą savo akimis pamatyti ir paukščių žiedavimo procesą – tai pagrindinė pramoga, į Ventės ragą atvedanti būrius žmonių.

Užmauti vos kelis gramus sveriantį miniatiūrinį „sužadėtuvių“ žiedą paukščiui nori ne tik vaikai, bet ir suaugusieji.

Nesuskaičiuojamą kartą paukščius žiedavę ornitologai susijaudinusius ekskursantus kartais specialiai paerzina: į rankas įdavę ant nugaros apverstą paukštį šūkteli: „Nebegyvas!“.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Ventės rage – paukščių žiedavimo įkarštis
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Ištarus „burtažodį“ paukštis atsigauna ir nuskrenda savais keliais.

Iš tiesų paukštelis nejuda, tad patikėti, jog mirė, nesunku. Tačiau nuliūsti ar išsigąsti nespėjusius lankytojus ornitologai tuoj pat nuramina, paaiškindami, jog yra būdas, kaip paukščius atgaivinti – tereikia pūstelėti ar bakstelėti ir jis, tarsi mostelėjus burtų lazdele, atsigaus ir nuskris savais keliais.

Sužiedavo 10 tūkst. daugiau paukščių nei pernai

Pasak Ventės rago ornitologijos stoties vyriausiojo ornitologo Vytauto Eigirdo, nors šiuo metu jau ištemptos visos gaudyklės, didžioji paukščių migracija dar neprasidėjo – jos laukiama rugsėjo antroje pusėje – spalio pradžioje. Būtent tuomet į Ventę užklys didžiausi kiekiai įvairių rūšių sparnuočių. Tad norintys pamatyti išties įspūdingą reginį turėtų kelionę į Ventę suplanuoti tuo metu.

Tačiau žiedų pageidaujančių sparnuočių netrūksta visus metus – nuo sausio 1 d. iki rugsėjo 1 d. Ventės rage buvo sužieduoti 46 943 paukščiai (117 rūšių). 2014 m. jų buvo 10 tūkst. mažiau.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Ventės rage – paukščių žiedavimo įkarštis
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Viena iš gaudyklių Ventės rage laikoma didžiausia pasaulyje. 

Tiesa, ornitologai tai sieja su tuo metu teritorijoje vykusiomis statybomis, be to, tik 2015 m. pavasarį buvo pasiūta didžioji – 25 metrų aukščio, 69 m pločio ir 113 m ilgio gaudyklė. Ji yra didžiausia paukščių gaudyklė pasaulyje.

Šiemet ji išskleista gegužės 7-ąją ir bus laikoma iki žiemos, t.y. iki pasirodant sniegui.

„Kiek tądien į gaudykles pateks paukščių, priklauso nuo daugelio dalykų. Pavyzdžiui, jei iš ryto patenka kelios kregždės, viduje plazdendamos jos privilioja kitas. Tą dieną jų galime sužieduoti labai daug – kelis šimtus. Kitą – mažiau arba net nė vienos. Reikšmės turi ir oro sąlygos“, – darbo ypatybes atskleidė ornitologas V.Eigirdas.

Kaip ir kasmet, daugiausia šiemet sužieduota varnėnų, urvinių, šelmeninių kregždžių, alksninukų, didžiųjų zylių – visų jų buvo virš tūkstančio.

„Per rudeninę masinę paukščių migraciją Lietuvos pajūriu per dieną praskrenda iki milijono paukščių. Tada mes kasdien sužieduojame po keletą tūkstančių“, – sakė ornitologas V.Jusys.

Kasmet į gaudykles patenka ir itin laukiamų – retų paukščių. Šiemet tai buvo baltakaklė musinukė. Iki šiol Ventės rage jų buvo sužieduotos tik kelios. O šiemet ornitologai sugavo keturias šios rūšies atstoves – trys gavo naujus žiedus, o viena jau turėjo „papuošalą“, gautą Švedijoje. 

Priglaudžia sužeistus paukščius

Žinodami, jog ornitologai mokės tinkamai pasirūpinti sužeistais paukščiais, žmonės į Ventės ragą atvežė du gandrus ir šiuo metų laiku Lietuvoje itin retą paukštį – alką, kuris primena mažą pingviną.

Pasveikęs jis buvo paleistas į laisvę, tačiau jau tą pačią dieną buvo pastebėtas ne vandenyje, kur turėtų gyventi, bet ant kranto. Šiuo metu simpatiškas mažylis gyvena Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriuje.

Ornitologų teigimu, į laisvę alka jau nepajėgtų grįžti dėl sveikatos problemų, tad naujuose namuose greičiausiai liks visam laikui. 

Tuo metu du gandrai laisvai vaikštinėja ornitologijos stoties teritorijoje. Vienas jų dėl sparno sužeidimo negali skraidyti, tad jam reikia priežiūros, kitas tiesiog nerodo noro palikti svetingą aplinką. Lankytojai šiais ornitologų įnamiais džiaugiasi. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius