-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 26 /12:38

Vilnius pristatė, kaip lauks Kalėdų: žada pateisinti gražiausios Europos Kalėdų eglės rezidencijos vardą

Kasmet su nekantrumu laukiama, kokia gi šįkart bus didžioji Vilniaus Kalėdų eglė. Likus vos kelioms dienoms iki eglės Katedros aikštėje įžiebimo organizatoriai vis dar neatskleidžia, kuo šiemet nustebins pagrindinė miesto kalėdinė puošmena. Tik žada, kad Vilniaus, kaip gražiausios Europos Kalėdų eglės rezidencijos, vardas bus pateisintas.
Sostinės Katedros aikštėje statoma Kalėdų eglė
Sostinės Katedros aikštėje statoma Kalėdų eglė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius antradienį spaudos konferencijoje džiaugėsi, kad sostinė turės daug ką pasiūlyti. „Ilgą laiką Vilniaus mieste Kalėdos buvo tiesiog šaltos ir šiek tiek niūros, (...) tai turime milžiniškus pasikeitimus. Pradedant nuo to, kad kai žmonės visoje Europoje ir netgi pasaulyje ieško, kur gražiai, iškilmingai, džiaugsmingai švęsti kalėdinį laikotarpį, tai Vilnius yra tapęs visiškai natūraliu pasirinkimu šalia Vokietijos miestų, kurie nuo seno pagarsėję“, – sostinės sėkme džiaugėsi jis.

Mero teigimu, Vilniaus kalėdinė nuotaika yra būtent tai, kas gruodžio mėnesį privilioja užsieniečius į Vilnių. Paskutinį metų mėnesį Vilnių aplanko apie 60 tūkst. užsieniečių. Apie 90 proc. jų išvažiuodami teigia, kad Vilnius pateisino lūkesčius. Tai, anot R.Šimašiaus, yra ir malonu, ir didelis iššūkis – turint gerus ankstesnius rezultatus vėl pranokti patiems save.

Palieka intrigą dėl pagrindinės Kalėdų eglės

Šiemet Kalėdų eglė Katedros aikštėje bus įžiebta paskutinę lapkričio dieną, šeštadienį. Žiemos švenčių festivalis Vilniuje truks net penkias savaites.

Vienas pagrindinės Vilniaus Kalėdų eglės kūrėjų Dominykas Koncevičius antradienį sakė, kad per kelerius metus yra pasiteisinę daug sprendimų, tad 27 metrų aukščio žaliaskarė bus kažkuriais aspektais panaši į ankstesnes. „Bet tema bus nauja, tik jos dar nenorėtume atskleisti, paliksime staigmeną“, – slapukavo jis. Tik išdavė, kad bus panaudota virš 7 km girliandų, 100 tūkst. šviesos diodų.

Kaip ir ankstesniais metais, dar viena Kalėdų žaliaskarė ir šventinis miestelis įsikurs ir Rotušės aikštėje. Čia prekybininkams jau baigiami įrengti stiklo kupolai. Lapkričio 30 d. Rotušėje vyks ir Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė.

Katedros aikštės eglė bus labiau moderni, o Rotušės aikštėje – didelė, klasikinė, senovinė, tarsi iš pasakos. Spaudos konferencijos dalyviai džiaugėsi, kad Vilnius turi galimybę turėti net dvi egles. Tie, kuriems labiau patinka modernus stilius, jį atras Katedros aikštėje, o ieškantys klasikos galės keliauti į Rotušės aikštę. Pastarosios stilių diktuoja jau aplinka – čia erdvės mažiau, reikia derintis prie aplinkinių pastatų.

Karštas vynas liks

Tradiciškai Katedros aikštėje išdygs Kalėdų mugė, kviesianti vaišintis gardumynais ir ieškoti dovanų. Čia vėl bus galima įsigyti ir karšto vyno. R.Šimašius prisiminė, kad buvo ilgokai diskutuota dėl leidimo prekiauti karštu vynu - net ir su vyskupu. Galiausiai priimtas sprendimas – jeigu kils neramumų dėl išgėrusių asmenų, bus galima leidimą atšaukti. „Bet saugumas, ramybė ir atmosfera yra tik geresnė“, – tikino meras pasijuokdamas, kad, matyt, karšto vyno vien kvapas nuteikia svajingai ir maloniai.

Jo bus galima įsigyti iki gruodžio 31 d. vidurnakčio, kaip ir praėjusiais metais. R.Šimašius spaudos konferencijoje džiaugėsi, kad pavyko pakeisti Naujųjų metų sutikimo tradicijas. Anksčiau, pasak jo, šią šventę sostinės centre lydėdavo nemalonūs incidentai dėl išgėrusių asmenų, būdavo nesaugi atmosfera. „Pernai mums pavyko tą pakeisti. Žmonės susirinko ne išgerti, ne pašūkauti, o kultūrinį renginį pamatyti“, – sakė jis.

Praėjusiais metais Naujųjų metų šventimas buvo palydėtas ir instaliacija ant varpinės. Meras žadėjo, kad ir šiemet sostinė turės kuo nudžiuginti. Jam antrino ir „Kalėdų sostinėje" vadovas Paulius Jurgutis, kuris tikino, kad 2020-ųjų sutikimas bus ne ką mažiau įspūdingas nei praėjusiais metais.

Bus naujienų

Tradicijos nebus laužomos ir Lukiškių aikštėje – čia jau liejama čiuožykla. R.Šimašius žadėjo, kad šįmet ji bus atidaryta anksčiau, veiks ilgiau ir bus dar gražesnė.

Šių metų žiemos švenčių naujiena – 4 metrų aukščio Šv.Kristoforo instaliacija, kuri keliaus po skirtingus sostinės rajonus. Kalėdiniais papuošimais pasidabins ir Vilniaus gatvės bei tiltai.

Šv.Kristoforo instaliacija
Šv.Kristoforo instaliacija

Mieste vėl bus renkama gražiausia kalėdinė vitrina, važinės traukinukas, o nuo Kalėdų kelias dienas ant katedros vėl ryškės 3D kalėdinė pasaka (naujai parengta H.Ch.Anderseno „Sniego karalienė“). Tiesa, Kalėdų traukinukas šiemet važinės kiek kitokiu, sutrumpintu maršrutu – nuo Odminų skvero iki Rotušės a. ir atgal. Kelionė juo truks apie 30 minučių.

Kalėdinio traukinuko trasa
Kalėdinio traukinuko trasa

R.Šimašius pripažino, kad prieš Kalėdas suvažiuojant tiek žmonių, atsiranda iššūkių su transportu – kur pasistatyti automobilius vykstant prie Kalėdų eglių? Greitų sprendimų pažadėti jis negalėjo, tik prašė žmonių verčiau naudotis viešuoju transportu arba automobilius statyti toliau ir eiti pėsčiomis.

Dar daugiau apie Kalėdas sostinėje sužinokite trečiadienį 11 val. 15min studijoje.

Su visais kalėdiniais Vilniaus renginiais galima susipažinti čia.

Kalėdinę nuotaiką jau skleidžia šalia esantis Stiklo kvartalas, kuris jau prieš kelias savaites nušvito kalėdinėmis lemputėmis ir pasidabino eglėmis.

Prisiminkite, kaip Vilniaus Kalėdų eglės atrodė ankstesniais metais:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius