Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politologas Algis Krupavičius: „Konservatorių laimėjimui Kaune padėjo ir krizė“

Savivaldybių tarybų rinkimus Kaune laimėjo dabartinio miesto mero Andriaus Kupčinsko vadovaujamas Tėvynės sąjungos kandidatų sąrašas. Kas lėmė, jog ne kartą dėl negerovių mieste dabartinę miesto valdžią keikę laikinosios sostinės gyventojai, per rinkimus parodė pasitikėjimą konservatoriais? Apie tai 15min.lt kalbėjosi su politologu profesoriumi dr. Algiu Krupavičiumi.
Kauno miesto savivaldybė
Kauno miesto savivaldybė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirmadienio ryte paaiškėjus duomenims iš visų 105 Kauno apylinkių matyti, kad konservatoriai surinko 21,84 proc. balsų. Tai užtikrino Tėvynės sąjungai 12 mandatų Kauno taryboje iš 41. Antri liko socialdemokratai, kurie Kaune gavo 11,48 proc. balsų. Miesto taryboje jie turės 6 mandatus. Trečioje vietoje atsidūrė rinkimų naujokai – verslininko Visvaldo Matijošaičio vadovaujamas nepartinių kandidatų blokas „Vieningas Kaunas“, surinkęs 8,88 proc. balsų. Tai reiškia, kad taryboje jie turės 5 mandatus.

Politologas prof. dr. A.Krupavičius, komentuodamas tokį Kauno rinkėjų pasirinkimą, pabrėžė, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos sėkmę daugiausia lėmė ištikimi balsuotojai. Tačiau įtakos tokiai rinkėjų nuomonei galėjo turėti ir kitos priežastys, pavyzdžiui, sunkmetis.

Dabartinėje kadencijoje konservatoriams valdyti miestą buvo sudėtinga. Daug kas piktinasi, kad per ketverius šios partijos valdymo metus Kaune neįvyko jokių teigiamų ir rimtų pokyčių. Tačiau konservatoriai turi pasiteisinimą – tai ekonominė krizė, į kurios sūkurį pateko Lietuva.

„Pirmas dalykas, kad Tėvynės sąjunga Lietuvoje, o ypač Kaune, turi labai stabilų į rinkimus ateinantį elektoratą. Kitas dalykas, kad dabartinėje kadencijoje konservatoriams valdyti miestą buvo sudėtinga. Daug kas piktinasi, kad per ketverius šios partijos valdymo metus Kaune neįvyko jokių teigiamų ir rimtų pokyčių. Tačiau konservatoriai turi pasiteisinimą – tai ekonominė krizė, į kurios sūkurį pateko Lietuva. Didžiąją dalį jų kadencijos sąlygos buvo nepalankios ryžtingoms permainoms, todėl tikėtis, kad eis į priekį verslas, galimybių nebuvo.

Kadencijos metu išvengta ir didelių skandalų – tai irgi galėjo būti viena iš priežasčių, kodėl Kaune Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai surinko daugiau balsų nei buvo galima prognozuoti“, – sakė politologas.

Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį į tai, jog po šių savivaldos rinkimų miesto taryboje tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų mandatų skaičius sumažėjo nuo 17 iki 12. Balsų, atiduotų už juos skaičius, taip pat krito.

„Ankstesniuose savivaldos rinkimuose vien tik konservatorius Kaune rėmė 28 tūkst. rinkėjų. Dabar visą partiją palaiko, jei neklystu, 24 tūkst. rinkėjų. Taigi, dabartinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pergalė yra santykinė. Teoriškai egzistuoja galimybė, kad konservatoriai Kaune galėtų nesudaryti naujos valdančiosios koalicijos. Bet tai, matyt, mažai tikėtina, nes Tėvynės sąjungos frakcija yra pati didžiausia frakcija. Paprastai sudarant bet kurias valdančias koalicijas stengiamasi, kad didžiausia frakcija dalyvautų“, – pažymėjo A.Krupavičius.

Prognozuoja kėdes naujokams

Vertindamas naujus žaidėjus Kauno miesto taryboje – visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ narius politologas pabrėžė, jog jie nenusiteikę tenkintis tylių koalicijos partnerių vaidmeniu.

„Tam tikrą poveikį jie gali daryti net ir turėdami 5 mandatus. Be to, „Vieningas Kaunas“ turi stiprias derybines pozicijas. Kadangi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija sumažėja, norint suformuoti valdančiąją koaliciją, jiems reikės įtraukti daugiau politinių jėgų. Taigi, ir 5 mandatai, kuriuos turi judėjimas „Vieningas Kaunas“ svarbūs. Jų atstovai gali pretenduoti ir į vicemero, kitas pozicijas savivaldybės administracijoje. Tokiu atveju jie gali turėti pakankamai svertų daryti įtaką miesto valdyme“, – kalbėjo prof. dr. A.Krupavičius.

Pašnekovo nuomone, kauniečių parodytas pasitikėjimas politikos naujokams nebuvo netikėtas. „Jų rinkimų kompanija buvo viena aktyviausių. Ją pradėję vieni pirmųjų, jie stengėsi būti viešumoje iki pat rinkimų dienos. Matyt, tai – viena svarbiausių priežasčių, kodėl „Vieningas Kaunas“ gavo pakankamai daug balsų“, – sakė politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius