Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

VRK aiškinsis, ar kandidatas į Kauno savivaldybės tarybą J.Guzavičius nepažeidė tvarkos

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) aiškinsis, ar kandidatas į Kauno savivaldybės tarybą Jonas Guzavičius nepažeidė įstatymo, kuomet su reklaminėmis skrajutėmis dalijo ir kvietimus į parodą „Rinkis prekę lietuvišką“. 15min kalbinto politiko teigimu, reklaminės skrajutės turėjimas nesuteikia jokios teisės kokiai nors visuomenės daliai ar atskiriems piliečiams į mokamas ar nemokamas paslaugas.
Jonas Guzavičius
Jonas Guzavičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Su būriu konservatorių į Kauno miesto valdžią išsiruošusio nepriklausomo kandidato ir dabartinio tarybos nario J.Guzavičiaus reklaminės skrajutės patraukė pilietiškų kauniečių dėmesį. Pasak vieno iš jų, nuo skrajutės nuplėšus kvietimą, į spalio 11–13 dienomis Kaune vyksiančią parodą „Rinkis prekę lietuvišką“ senjorai galės patekti nemokamai.

Vardo atskleisti nenorėjusio pašnekovo nuomone, kvietimas dalyvauti renginyje gali paveikti rinkėją, nes jis tiesiogiai skatinamas balsuoti už kandidatą, o už tai atlyginama dovana.

„Pažymėtina, kad toks pakvietimas gali būti prilygintas bilietui. 2018 metais tokio pakvietimo reguliari kaina buvo 4 eurai. Nors šių metų bilietų kainos dar nėra paskelbtos, akivaizdu, kad pakvietimas taip pat bus atlygintas“, – dėstė jis.

J.Guzavičiaus reklaminė skrajutė/Kandidato J.Guzavičiaus reklaminė skrajutė
J.Guzavičiaus reklaminė skrajutė/Kandidato J.Guzavičiaus reklaminė skrajutė

15min pasikalbėti telefonu su įmonės „Kauno liftai“ vadovu J.Guzavičiumi nepavyko, tačiau politiko atsakymą elektroniniu paštu perdavė įmonės personalo vadovė Kristina Kašinskienė.

„Nesutinku su interpretacija, esą skrajutėje pateikta informacija apie galimybę tam tikromis 2019 m. dienomis apsilankyti kokioje nors parodoje, laikytina kaip „Kvietimas“ rinkėjui. Esu įsitikinęs, kad tokiai interpretacijai nėra jokio pagrindo, kadangi informacijos pateikimas piliečiams apie jiems prieinamus nemokamus Kaune vykstančius renginius yra mano kaip viešoje politikoje dalyvaujančio viešo asmens pareiga“, – paaiškino J.Guzavičius.

Noriu pabrėžti, – teigė jis, – kad mano reklaminės skrajutės turėjimas nesuteikia jokios teisės kokiai nors visuomenės daliai ar atskiriems piliečiams į mokamas ar nemokamas paslaugas“.

„Mano žiniomis, numatytomis dienomis patekti į parodą „Rinkis prekę lietuvišką“ nemokamai, kaip ir ankstesniais metais, turės teisę bet kuris senjoras (su pensininko pažymėjimu). Todėl laikau nepagrįstais bandymus interpretuoti mano pateiktos informacijos įtraukimą į skrajutę kaip esą kvietimą rinkėjui“, – paaiškino kandidatas į savivaldybės tarybą.

15min kalbinta VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė teigė, jog dėl šio atvejo gautas skundas bus perduotas savivaldybės rinkimų komisijai, kuri, įvertinusi aplinkybes, nustatys, ar tai pažeidimas.

„Ankstesnių rinkimų metu turėjome bandymų palenkti rinkėjus ir įvairiais kvietimais į įprastai mokamus renginius, ir nemokamų bilietų pirkimą, ir nemokamą įprastai teikiamų paslaugų (pavyzdžiui, teisinių) teikimą ir t.t. Taikytina atsakomybė priklauso nuo pažeidimo pobūdžio. Viena atsakomybių formų – rinkimų užstato negrąžinimas“, – paklausta, ar VRK užfiksavo panašių atvejų, atsakė L.Matjošaitytė.

Atnaujinta kovo 19 dieną

Kauno miesto savivaldybės rinkimų komisija išnagrinėjo gautus skundus dėl J.Guzavičiaus galimo rinkimų įstatymo pažeidimo ir atkreipė dėmesį, kad skrajutėse pateikta informacija apie parodos lankymą gali klaidinti asmenis, tačiau disponavimas skrajute negali būti prilyginamas dovanai ar mokamam atlygiui, kadangi jos turėtojui nesuteikiamos jokios išskirtinės teisės lankytis renginyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius