-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 28

Kraujo tyrimų atsakymus dalijęs M.Čapkovskis pripažintas papirkinėjęs rinkėjus

Rinkimų kampanijos laikotarpiu fiksuotų pažeidimų, susijusių su Valstiečių-žaliųjų sąjungos (LVŽS) inicijuota akcija „Saugokim vyrus“, vis daugiau – vasario 12-ąją Varėnos rajono savivaldybės rinkimų komisija pripažino, kad rajono mero posto siekiantis „valstietis“ Marijonas Čapkovskis, dalyvaudamas minėtoje akcijoje, netiesiogiai papirkinėjo rinkėjus. Pats politikas teigia, kad yra akcijos savanoris ir rinkėjų jos metu neagitavo.
LVŽS akcija „Saugokim vyrus“ Varėnos rajone
LVŽS akcija „Saugokim vyrus“ Varėnos rajone / „Facebook“/ Asmeninio archyvo ir 15min skaitytojo nuotr.

Rinkimų komisija minėtą sprendimą priėmė atsižvelgdama į anonimo skundą. Jame rašyta, kad M.Čapkovskis, dalyvaudamas akcijoje, atvirai agitavo balsuoti už save ir LVŽS sąrašą savivaldos rinkimuose, ir tokiu būdu esą galimai papirko rinkėjus suteikiant kraujo tyrimų paslaugas.

Komisija: jei ne LVŽS ir M.Čapkovskis, tyrimų nebūtų

Pats M.Čapkovskis savivaldybės rinkimų komisiją tikino, kad akcijoje dalyvavo savanoriškais pagrindais, atliko įvairius organizacinius darbus – gyventojams teikė tyrimų atsakymus, projekto vykdytojui laboratorijai „Medicina practica“ gelbėjo ieškodamas saugios vietos mikroautobusui stovėti, skleidė žinią apie laboratorijos atvykimą.

Sutartį dėl darbo kartu su „Medicina practica“ politikas nurodė pasirašęs sausio 7-ąją, kai jau buvo prasidėjusi savivaldos rinkimų kampanija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

„Vadovaudamasi [...] Rinkėjų papirkimo apibrėžtimi, išnagrinėjusi skundą su fotografijomis ir atsakymus į tyrimo grupės raštus, bei atsižvelgiant į tai, ką sako akcijos „Saugokim vyrus“ metu Varėnos rajone teikta asmenims materialinė nauda, laboratoriniai tyrimai, ant mikroautobuso laboratorijos buvo LVŽS logotipas ir teikiant paslaugas dalyvavo kandidatas į Varėnos rajono savivaldybės tarybos narius-merus, LVŽS skyriaus pirmininkas Marijonas Čapkovskis, tuo neteisėtai rinkėjams parodant, kad paslauga teikiama LVŽS ir M.Čapkovskio dėka, tyrimo grupė padarė išvadą, kad padarytas pažeidimas – [...] netiesioginis rinkėjų papirkimas“, – tokią savivaldybės rinkimų komisijos išvadą vasario 14 dienos posėdyje perskaitė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė.

VIDEO: LVŽS kandidato į Druskininkų merus biuras dalija nemokamo sveikatos patikrinimo rezultatus

„Saugokim vyrus“ autobusiukas, pažymėtas LVŽS logotipu ir užrašu „Projekto globėjas Ramūnas Karbauskis“, po Varėnos rajoną kursavo sausio 7–24 dienomis. Apie tai, kad akcijoje dalyvavo ir partijos kandidatas merų rinkimuose, anksčiau 15min pranešė vienas rajono gyventojų.

Akcija įtarimų sukėlė gyventojui

Jis teigė pirmiausia pastebėjęs akcijos tvarkaraščius laikraštyje „Merkio kraštas“ bei kaimų skelbimo lentose, o vėliau esą išvydo, kaip akcija vykdoma.

„Sausio 14 dieną nuo 12 iki 14 valandos Varėnos rajono Panočių kaime lankėsi „Saugokim vyrus“ autobusiukas su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos logotipu, R.Karbauskio pavarde. Autobusiuką atlydėjo jau patvirtintas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į rajono merus Marijonas Čapkovskis. Jis ne tik autobusiuką atlydėjo į Panočių pagrindinės mokyklos pastate esančią biblioteką, bet ir kartu su akcijos darbuotojais priiminėjo gyventojus“, – pasakojo gyventojas ir pridūrė nežinantis, ką kandidatas kalbėjo su gyventojais, ar agitavo juos balsuoti, ar ne.

Anot gyventojo, antrą kartą M.Čapkovskį jis pastebėjo sausio 15 dieną Dubičių kaime, kur politikas lankėsi nuo 9 iki 10 valandos.

„Atvažiavo tas pats autobusiukas į parduotuvės aikštelę. [M.Čapkovskis] su akcijos organizatoriais priiminėjo gyventojus, atlydėjo juos iki automobilio. Visą laiką pats buvo su žmonių, atliekančių tyrimus, kolektyvu“, – tikino Varėnos rajono gyventojas.

Jam, stebinčiam šią akciją, esą kilo klausimas, ar tai nėra rinkėjų papirkinėjimas.

M.Čapkovskis neigė ką nors agitavęs balsuoti

Meru norintis tapti M.Čapkovskis anksčiau 15min teigė, kad akcija „Saugokim vyrus“ yra tęstinė, rajone vyksta ne pirmą kartą ir tik sutampa su rinkimine kampanija. Susitikęs su gyventojais jis tvirtino nieko nekalbantis, neagituojantis.

„Žinau, kad kalbėt negalima, nei agituot negalima. Aš esu kandidatas į merus, aš tikrai negaliu kalbėti. Apie politiką jokios kalbos neina. Nepapirkinėju, neprašau, kad mane palaikytų, už mane balsuotų. Žmogus pats gali apsispręsti, už ką nori balsuoti“, – teigė M.Čapkovskis.

Mane prainstruktavo, kai atvažiavo autobusiukas, kad jokios literatūros, jokios agitacijos nebūtų.

„Mane prainstruktavo, kai atvažiavo autobusiukas, kad jokios literatūros, jokios agitacijos nebūtų, ir viskas. Puikiai žinau įstatymą“, – pridūrė kandidatas į merus, o paklaustas, kas prainstruktavo, atsakė, kad LVŽS štabas.

Dėl akcijos „Saugokim vyrus“ nemalonumų turi ir kiti LVŽS kandidatai.

Dėl tos pačios akcijos – nemalonumai A.Truncei

Trečiadienį 15min rašė, kad Alytaus apygardos rinkimų komisija, „valstiečių“ kandidatą į Alytaus rajono merus Aurimą Truncę pripažino netiesiogiai papirkinėjus rinkėjus. Jis savo „Facebook“ paskyroje dalijosi informacija apie nemokamą sveikatos patikrinimą, atliekamą už „Agrokoncerno“ grupės įmonių pinigus.

Ketvirtadienį Druskininkų socialdemokratai pranešė besikreipiantys į VRK dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo – jie užfiksavo, kaip LVŽS kandidato į Druskininkų merus Donato Mizaro atstovaujamos profsąjungos biure dalijami sveikatos patikrinimo, kurį už „Argokoncerno“ įmonių lėšas atliko „Medicina practica“, rezultatai.

LVŽS nuotr./„Išsaugokime vyrus“ akcijos atnaujinimas
LVŽS nuotr./„Išsaugokime vyrus“ akcijos atnaujinimas

Anksčiau VRK nusprendė, kad ne politinės kampanijos laikotarpiu akcija „Saugokime vyrus“ nelaikytina politine reklama.

„Dėl projekto „Saugokime vyrus“ buvo gauti paklausimai ne politinės kampanijos laikotarpiu. Buvo nustatyta, kad mobiliosios laboratorijos vykdoma veikla ir apie ją skleidžiama informacija politine reklama nelaikytina, nes nebuvo duomenų, kad autobusiuko grafikas derinamas su vyksiančiais rinkimais, LVŽS logotipas ir užrašas „Projekto globėjas Ramūnas Karbauskis“ nėra skelbiami didesni ar labiau išryškinti nei kitų projekto rėmėjų, LVŽS nariai savanoriškai prisideda prie projekto, todėl laikomi projekto partneriais“, – atsakyme 15min rašė L.Matjošaitytė.

Akcija „Saugokim vyrus“ organizuojama nuo 2011 metų, ją finansuoja LVŽS lyderio R.Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius