Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dvigubą smūgį patyrę socialdemokratai daugiau nepasitikės vėjus skelbiančiais Lietuvos sociologais

Socialdemokratai sekmadienį pralaimėjo dvejus rinkimus – Prezidento rinkimuose Zigmantas Balčytis nusileido Daliai Grybauskaitei, o Europos Parlamento (EP) rinkimuose socialdemokratai surinko mažiau balsų (17,27 proc.) nei Seimo opozicinė konservatorių partija (17,39 proc.).
Zigmantas Balčytis
Zigmantas Balčytis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

40,95 proc. rinkėjų balsų surinkęs Zigmantas Balčytis Prezidento rinkimų antrajame ture sekmadienį nusileido Daliai Grybauskaitei (59,05 proc.). Tačiau jam pavyko laimėti mandatą EP.

Socialdemokratai iš viso EP turės dvi vietas. Z.Balčytis buvo išrinktas antruoju numeriu, pirmoji – Vilija Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų spaudos konferencijoje dalyvavęs partijos pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius pasidžiaugė, kad kandidatas į prezidentus Z.Balčytis pasirodė sėkmingai abiejuose rinkimų turuose.

Tikėjomės gauti tris ar keturias vietas EP, tačiau karščiai, matyt, turėjo įtakos, kad mūsų rinkėjai neatėjo.

Užtat partijos pasirodymą EP rinkimuose premjeras įvertino viso labo patenkinamai. Nerimą partijos vadovybei kelia tai, kad prarandamas miestų elektoratas. Rinkimus socialdemokratai pralaimėjo didžiuosiuose šalies miestuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje.
 
„Tikėjomės gauti tris ar keturias vietas EP, tačiau karščiai, matyt, turėjo įtakos, kad mūsų rinkėjai neatėjo“, – svarstė A.Butkevičius.

Tačiau jis pasidžiaugė dėl koalicijos partnerių sėkmės EP rinkimuose: „Jie išlaikė pozicijas, surinkta beveik 50 proc. rinkėjų balsų, mandatų skaičius – 6”, – kalbėjo premjeras.

Partijos rinkimų štabo vadovas teisingumo ministras Juozas Bernatonis prisipažino nesitikėjęs, kad konservatorių ir liberalų sąjūdžio parama, išreikšta prezidentei Daliai Grybauskaitei, turės tokios didelės įtakos šių politinių jėgų sėkmei EP rinkimuose.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs socialdemokratas Gediminas Kirkilas metė akmenis į sociologų daržą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gediminas Kirkilas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gediminas Kirkilas

„Vis labiau nusiviliu mūsų sociologais. Užsienyje sociologinių apklausų paklaida siekia vos 1–2 proc., todėl po savo prognozių Lietuvos kompanijos ten netektų licencijų. Lietuvoje sociologai tampa rinkimų kampanijų dalyviais, o jie turėtų stebėti procesą ir pateikti realius skaičius. Dabar gi buvo peršama mintis, kad užteks vieno Prezidento rinkimų turo: buvo remiamasi ne kokiais nors duomenimis, o buriama iš kavos tirščių. Tai aš laikau jau nebe tyrimais, o piaro dalimi“, – stebėjosi G.Kirkilas.

Pasak jo, labiausiai rinkimus pralaimėjo konservatoriai, kurie prarado dvi vietas EP. Socialdemokratai neteko vienos vietos.

„O pagrindiniai laimėtojai yra Liberalų sąjūdis", – konstatavo G.Kirkilas.

Jis užtikrino, kad socialdemokratai analizuos rinkimų rezultatus ir mokysis iš padarytų klaidų: „Mes mokame save vertinti kritiškai, todėl tikrai suprasime tą žinią, kurią mums siunčia rinkėjai."

Tarp prezidento kėdės ir europarlamentaro posto besiblaškęs Z.Balčytis tikino nesigailinti sprendimo dalyvauti abiejuose rinkimuose: „Tai tikrai nebuvo klaida."

A.Butkevičius užtikrino, kad Vyriausybė ir toliau dirbs stabiliai, o ministrų kabinetas smarkiai nesikeis: „Antradienį susitinku su prezidente ir manau, kad visi strateginiai uždaviniai, kuriuos pradėjo ši Vyriausybė įgyvendinti, ir toliau bus tęsiami.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius