Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkėjai bus pamaloninti smulkiomis dovanėlėmis – saldainiais, šratinukais, bloknotais

Artėjant rinkimams gyventojai iš politikų gali sulaukti smulkių dovanėlių su kandidatų ar partijų simbolika.
Socialdemokratų atributika
Socialdemokratų atributika / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Įstatymo leidžiamos mažareikšmės dovanos nelaikomos papirkimu, bet turi būti deklaruotos Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) ir ne brangesnės kaip 5 litai.

Kol kas mažareikšmes dovanas VRK yra deklaravę du pretendentai kandidatuoti prezidento rinkimuose – socialdemokratas Zigmantas Balčytis ir Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, bei dvi į Europos Parlamento rinkimus einančios partijos – Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.

Kol kas mažareikšmes dovanas VRK yra deklaravę du pretendentai kandidatuoti prezidento rinkimuose – socialdemokratas Zigmantas Balčytis ir Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė esąs nustebęs, kad kampanijos dalyviai neskuba deklaruoti mažareikšmių dovanų, bet spėjo, kad iki šiol galbūt pagrindinis dėmesys buvo sutelktas parašų rinkimui.

„Kol kas nėra didelis kiekis užregistruota, ar dėl to, kad kas galima, tai nedraudžiama, ir nebėra tokio noro, ar kad parašus rinko“, – BNS sakė Z.Vaigauskas. Jis tvirtino, jog komisija nėra sulaukusi skundų, kad būtų dalintos nedeklaruotos dovanos.

„Praktiškai ne. Galbūt tai, kad yra legalizuota, todėl skundų nesulaukiam“, – sakė VRK vadovas.

Jis taip pat sakė manantis, jog smulkias dovanėles dalinti leidžianti nauja tvarka pasiteisins. „Nors dar per anksti daryti išvadas, aš linkęs manyti, kad, ko gero, pasiteisins. Jei kažkam norisi pagyvinti kampaniją, tai jis apie tai praneša rinkėjams, apskaito pinigines sumas, taip suduodama smūgis kitokiems dalykams, kad kažkas dalina materialines vertybes ir panašiai, dabar šitiems dalykams nebelieka pasiteisinimo“, – pažymėjo Z.Vaigauskas.

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas
BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas

Z.Balčytis deklaracijose rinkėjams nurodo dalinsiantis bloknotus, užrašų knygeles, rašiklius, žinučių laikiklius, pakabukus, magnetukus su savo atvaizdu ir rinkiminiu šūkiu. Nurodoma dovanėlių vertė svyruoja maždaug nuo vieno iki trijų litų.

Z.Balčytis deklaracijose rinkėjams nurodo dalinsiantis bloknotus, užrašų knygeles, rašiklius, žinučių laikiklius, pakabukus, magnetukus su savo atvaizdu ir rinkiminiu šūkiu. Nurodoma dovanėlių vertė svyruoja maždaug nuo vieno iki trijų litų

Z.Balčytis kol kas smulkių dovanėlių rinkėjams deklaruoja išdalinsiąs už maždaug 39 tūkst. litų. Bloknotų su savo atvaizdu ir rinkiminiu šūkiu Z.Balčytis planuoja išdalinti 5 tūkst., užrašų knygelių su rašikliu – 2 tūkst., pakabukų ir magnetukų su savo atvaizdu – po tūkstantį, rodo pateiktos deklaracijos.

Sostinės meras A.Zuokas kol kas yra deklaravęs dvi mažareikšmes dovanas: saldainius, kurio vieneto kaina nurodoma 30 cnt., taip pat 1,4 lito vertės balionus su užrašu. Saldainių planuojama išdalinti 35 tūkst., balionų – 2 tūkst. vienetų.

Liberalų ir centro sąjunga EP rinkimų kampanijai deklaravo šokoladukus su partijos simbolika bei magnetines celofanuotas knygutes. Šokoladuko kaina siekia 1,45 lito, iš viso jų planuojama išdalinti 4 tūkst., o 85 cnt. vertės knygučių bus išdalinta 25 tūkst. Iš viso smulkių dovanėlių LiCS yra deklaravusi už 34,4 tūkst. litų.

Liberalų sąjūdis rinkėjų dėmesį tikisi patraukti gėlėmis, šratinukais, balionais su partijos simbolika, silikoninėmis apyrankėmis ir t.t. Liberalai mažareikšmių dovanų deklaruoja už maždaug 16 tūkst. litų sumą, brangiausiai iš jų įvertintas – oranžinės spalvos medžiaginis maišelis, jų planuojama išdalinti 500, tuo metu pigiausių šratinukų po 98 centrus žadama išdalinti 5 tūkstančius.

Įstatymai dabar leidžia rinkėjams teikti mažareikšmes dovanos, jos nebelaikomis papirkimu. Šie iki 5 litų vertės daiktai privalo būti pažymėti partijos, visuomeninio rinkimų komiteto, kandidatų simbolika ir turi būti deklaruoti VRK. Pagrindinė jų funkcija – propaguoti kandidatus.

Įstatymai dabar leidžia rinkėjams teikti mažareikšmes dovanos, jos nebelaikomis papirkimu. Šie iki 5 litų vertės daiktai privalo būti pažymėti partijos, visuomeninio rinkimų komiteto, kandidatų simbolika ir turi būti deklaruoti VRK

Mažareikšmiais daiktais nelaikomi alkoholiniai gėrimai, tabako gaminiai, narkotinės ir psichotropinės medžiagos, ginklai, šaudmenys, vaistai, maisto papildai ir kiti dalykai, kurių neatlygintinas platinimas draudžiamas ar ribojamas pagal kitus teisės aktus.

Be to, dovanoti rinkėjams negalima daiktų, dokumentų (talonų, kuponų, bilietai ar pan.), suteikiančių jų turėtojui kokių nors turtinių teisių, taip pat grynųjų pinigų, vertybinių popierių ir loterijų bilietų.

Jeigu deklaruojami mažareikšmiai daiktai yra maisto produktai, būtina, kad jų galiojimo terminas būtų ne trumpesnis nei šeši mėnesiai.

Gegužę Lietuvoje vyks dveji rinkimai: 11 dieną – prezidento rinkimai, 25 dieną – Europos Parlamento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius