-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkimai Lazdijų rajone: be interneto, su įtariamais pažeidimais, bet balsuojama aktyviai

Prezidento rinkimų II turas ir rinkimai į Europos Parlamentą Lazdijų rajono savivaldybės rinkimų apygardoje prasidėjo akibrokštu. Vos atidarius balsavimo apylinkes, 7 valandą ryto, paaiškėjo, kad net šešiose rinkimų apylinkėse neveikia interneto ryšys. Šiose rinkimų apylinkėse registruoti 4426 rinkėjai. Iš viso Lazdijų rajono savivaldybės rinkimų apygardoje registruoti 19 480 rinkėjų.
Balsavimas Lazdijų mieste
Balsavimas Lazdijų mieste / Vilmos Danauskienės nuotr.

Neveikė interneto ryšys

Nuo 7 iki beveik 11 valandos interneto ryšio nebuvo Kapčiamiesčio (825 rinkėjai), Teizų (520 rinkėjų), Šeštokų (1009 rinkėjai), Aštrios Kirsnos (557 rinkėjai), Noragėlių (289 rinkėjai) ir Seirijų (1226 rinkėjai) rinkimų apylinkėse.

Lazdijų rajono rinkimų apygardos komisijos pirmininkė Laima Stankevičienė 15min.lt sako, kad iš vakaro apygardos komisijos nariai pervažiavo visas 33 savivaldybės rinkimų apylinkes, patikrino, kaip pasirengta rinkimams – patalpas, antspaudus. 

„Jokių sutrikimų ar pažeidimų neradome. O ir šiandien, kiek mane informavo mūsų komisijos informacinių technologijų specialistas, interneto ryšys sutriko ne dėl komisijų kaltės“, – sakė apygardos rinkimų komisijos pirmininkė. 

Lazdijų rajono savivaldybės rinkimų apygardos komisijos informacinių technologijų specialistas Žydrūnas Rutkauskas 15min.lt  telefonu teigė, kad iš tiesų rytą kai kuriose rinkimų apylinkėse nebuvo interneto ryšio. 

Į klausimą, dėl kokių priežasčių nebuvo interneto ryšio, Ž.Rutkauskas teigė, kad tai yra internetinio ryšio tiekėjo kaltė.

„Tačiau nesutinku, kad dėl to kilo didelių problemų. Tų apylinkių rinkėjai, kurie buvo įtraukti į sąrašus, galėjo balsuoti be problemų. Keblumų būtų kilę tik tuomet, jeigu tose apylinkėse minimu metu būtų norėję balsuoti rinkėjai, įrašyti kitose rinkimų apylinkėse ar apygardose. Tuomet jie to padaryti būtų negalėję“, – sakė IT specialistas.

Paklaustas, kiek tokių atvejų buvo, kai atėjusiems rinkėjams buvo parodytos durys, rinkimų komisijos atstovas Ž.Rutkauskas sakė neturintis duomenų.

Į klausimą, dėl kokių priežasčių nebuvo interneto ryšio, Ž.Rutkauskas teigė, kad tai yra internetinio ryšio tiekėjo – valstybinės įmonės “Infostruktūra” kaltė.

„Kaltas tiekėjas. Balsavimo apylinkės įsikūrusios savivaldybei priklausančiose patalpose. “Infostruktūra” Lazdijų rajono savivaldybės administracijai bei seniūnijoms tiekia interneto ryšį, todėl sutrikus ryšio tiekimui, be interneto liko ir rinkimų apylinkių komisijos“, – aiškino specialistas.

Pasiteiravus, ar aiškinosi su tiekėju priežastis, kodėl sutriko internetinio ryšio tiekimas, Ž.Rutkauskas atsakė: „Detaliai nesiaiškinome“.

Žymėti balsavimo biuleteniai – kandidatų socialinių tinklų profiliuose

Sekmadienį arši diskusija užvirė ir socialiniuose tinkluose, kuriuose platinama jau pažymėti balsavimo biuleteniai. Vyriausioji rinkimų komisija išaiškino, kad tokia iniciatyva rinkimų dieną bus laikoma rionkimų agitacija ir už tai jos platintojams grės atsakomybė. Nemalonumų gali turėti ir kandidatai ar partijos, kurioms tokie socialinių tinklų atvirautojai daro meškos paslaugą.

Vilmos Danauskienės nuotr./Pažeidimas kandidato paskyroje socialiniame tinkle
Vilmos Danauskienės nuotr./Pažeidimas kandidato paskyroje socialiniame tinkle

Itin audringai “Facebook” buvo aiškinamasi dėl Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus patarėjo, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nario, Socialdemokratų partijos kandidato į Europos Parlamentą Justo Pankausko įrašų jo socialiniame profilyje.

Tai – ne joks pažeidimas. Negrįžkime į cenzūros laikus. „Facebook“ – ne ta erdvė, kur šį įstatymą reikia taikyti.

Į čia pažymėtų rinkimų biuletenių nuotraukas sekmadienį, balsavimo dieną, kėlė ne tik kandidato gerbėjai, bet ir pats J.Pankauskas. 

„Tai – ne pažeidimas. Negrįžkime į cenzūros laikus. „Facebook“ – ne ta erdvė, kur šį įstatymą reikia taikyti, tai mano privatus profilis. Jeigu jums nepatinka, išmeskite mane iš draugų“, – pats paskambinęs žurnalistei po pastabos socialiniame tinkle sakė premjero patarėjas.

Jis sakė esąs įsitikinęs, kad jokio pažeidimo čia nebus fiksuota. Anot J.Pankausko, „remiantis tokia Vyriausiosios rinkimų komisijos logika, reiktų uždrausti žurnalistams skelbti ir kiek rinkėjų balsavo, kol balsavimas nesibaigęs“.

„Dėl objektyvumo – atsiverskite Agnės Bilotaitės tinklapį“, – pokalbio pabaigoje rėžė socialdemokratas. 

Seimo narė A.Bilotaitė irgi kandidatuoja į Europos Parlamentą, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos sąraše. Į jos „Facebook“ profilio sieną gerbėjai taip pat prikėlę nuotraukų su žymėtais balsavimo biuleteniais.

Lazdijų rajono policijos komisariatas 15 valandą informavo, kad dėl rinkimų pažeidimų ar incidentų negauta nė vieno pranešimo. „Ramu“, – paklaustas, kaip vyksta balsavimai Lazdijų rajone, sakė komisariato budėtojas.

Oficialiai 15 valandą jokių pranešimų ar pažeidimų tikino neturinti ir apygardos rinkimų komisijos pirmininkė L.Stankevičienė. 

Vilmos Danauskienės nuotr./Lazdijų rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Ramutė Subačienė
Vilmos Danauskienės nuotr./Lazdijų rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Ramutė Subačienė

Iš ankstyvo ryto – autobusas Vilniaus krašto rinkėjų

Didžiausios Lazdijų rajone – Lazdijų miesto rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Ramutė Subačienė teigė, kad rinkėjų aktyvumas – stebinančiai didelis.

„10 valandą mūsų apylinkėje rinkėjų aktyvumas siekė 5,66 procento, 14 valandą – 18,60 procento. Rinkimai vyksta sklandžiai, jokių incident neužfiksavome. Žmonės kultūringi, mandagūs.

Turėjome nedidelį nesusipratimą anksti rytą, vos prasidėjus balsavimui. Apie 7 valandą 30 minučių atvyko į Lenkiją vykstantys turistai, pilnas autobusas Vilniaus krašto gyventojų. Iš mūsų pusės jokių kliūčių nebuvo, tačiau nustebino vienos iš Vilniaus rinkimų apylinkių atsakymas, kuomet paskambinau dėl rinkėjo duomenų sutikrinimo. Sako, mes dar kompiuterių neturime, bus tik po 10 minučių. Buvo nuo baalsavimo pradžios praėję ne mažiau nei 40 minučių. Savaime suprantame, atsiprašėme, kad tenka palaukti, bet rinkėjai pasitaikė tolerantiška – sulaukė, kol galės balsuoti ir tik tuomet visas autobusas tęsė kelionę“, – sakė R.Subačienė.

Kaip skelbia Vyriausioji rinkimų komisija, Lazdijų rajono savivaldybės rinkimų apygardoje 14 valandą rinkėjų aktyvumas siekė 20,41 procento.  Aktyviausiai balsavo Bartelių, Žagarių, Metelių apylinkių rinkėjai, kur 14 valandą rinkimų aktyvumas siekė per 30 procentų. Pasyviausi Lazdijų rajone – Stebulių (11,83 proc.), Dumblio (13,88 proc.), Vytautų (14,14 proc.) rinkimų apylinkių rinkėjai. 

Itin aktyvūs rinkėjai ir internetinio ryšio nuo ryto neturėjusioje Seirijų rinkimų apylinkėje. 14 valandos duomenimis, čia jau buvo balsavę 27,28 procento rinkėjų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius