Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauniečių pašto dėžutėse – Visvaldą Matijošaitį įžeidžianti rinkimų agitacija

Iki antrojo savivaldos rinkimų etapo likus kelioms dienoms, kandidatų į Kauno mero kėdę rėmėjai nerimsta: Žaliakalnio, Aušros gatvės gyventojai antradienio rytą savo pašto dėžutėse rado rinkiminę agitaciją, kurios tekstas nukreiptas prieš vieną iš kandidatų į miesto merus – visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ lyderį Visvaldą Matijošaitį.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ant paprasto A4 formato lapo surašyta 12 punktų, kuriuose nurodomos „Vieningo Kauno“ kandidato į Kauno merus, verslininko Visvaldo Matijošaičio „nuodėmės“: nuo viešųjų ir privačių interesų supainiojimo, „naktinio perversmo“ Kauno miesto savivaldybės taryboje, kada meru buvo išrinktas Kauno Liberalų Sąjūdžio lyderis Rimantas Mikaitis, iki gąsdinimų apie tai, kad V.Matijošaitis yra vienas įtakingiausių oligarchų Lietuvoje. 

Agitacija pavadinta „Apie Matijošaičio praeitį, dabartį ir ateitį“. Ant lapo nėra nurodyta, kad tai – rinkiminė agitacija, taip pat nėra jokių duomenų, kas teksto autorius, užsakovas ar siuntėjas.

Vis dėlto tokią politinę žinutę gavę kauniečiai neabejoja, jog tai – Kauno konservatorių išplatinti pranešimai, kurių tikslas – apjuodinti konkurentą. V.Matiojošaitis antrame ture dėl mero posto kausis su dabartiniu miesto vadovu Kauno konservatorių lyderiu Andriumi Kupčinsku.

„Pirmą kartą matau tokį dalyką. Anksčiau niekada nėra buvę. Nesu nei V.Matijošaičio, nei A.Kupčinsko gerbėjas, tačiau šmeižtas man nepatinka. O šioje agitacijoje – tik tai ir yra“, – sakė 15min.lt nufotografuotą agitaciją atsiuntęs kaunietis Dinas.

Skaitytojo Dino nuotr./Kauniečiai savo pašto dėžutėse rado štai tokią rinkiminę agitaciją
Skaitytojo Dino nuotr./Kauniečiai savo pašto dėžutėse rado štai tokią rinkiminę agitaciją

Kaune, Aušros gatvėje, gyvenantis vyras neabejojo, kad tai – konservatorių, remiančių savo kandidatą A.Kupčinską antrajame mero rinkimų ture, darbas. „O kieno daugiau? Jų požiūrį parodo reklamos su milicininku“, – 15min.lt teigė Dinas. Jo teigimu, tokia agitacija yra pažeidžianti įstatymus.

A.Kupčinskas: „Tai tikrai ne mūsų agitacija“

Kauno konservatorių lyderis ir kandidatas į Kauno merus A.Kupčinskas tikino, jog antram rinkimų etapui derino tik skrajutes ir sveikinimų su Kovo 11 diena atvirutes. Visose nurodyta, kad tai – rinkiminė agitacija, apmokėta iš oficialios rinkimų sąskaitos.

Prie prekybos centrų, prisidengus labdara, dalijami maisto paketai. Juose makaronai, „Coca Cola“, sriubos, koldūnai ir pan. maisto produktai. Tokį paketą mums atnešęs žmogus pasakojo, kad juos dalijantis žmogus iš furgono agituoja balsuoti už kitą kandidatą. 

„Tai yra visi leidiniai, kurie platinami kaip mūsų rinkiminė agitacija“, – teigė dabartinis Kauno meras. 

Jis nesistebėjo, kad iki rinkimų finišo likus vos kelioms dienoms visas neetiškas rinkimų agitacijas bandoma klijuoti konservatoriams.

„Nepamirškime, kad rinkiminė kampanija nesibaigė. Tad įvairių provokacijų sulaukiame ir savo atžvilgiu. Pavyzdžiui, per „Pūko TV“.

Aš asmeniškai tokias formas vertinu neigiamai ir galiu užtikrinti: Kauno konservatorių rinkimų štabas tokių dalykų (agitacijos su V.Matijošaičio „nuodėmėmis“, – aut. past.) tikrai neplatino“, – teigė A.Kupčinskas.

Pergalės antrajame rinkimų ture besitikintis dabartinis Kauno meras portalui sakė, jog šiuo metu aiškinasi vienos neteisėtos agitacijos aplinkybes.

„Sulaukėme žinių, kad kiemuose ir prie prekybos centrų, prisidengus labdara, dalijami maisto paketai. Juose makaronai, „Coca Cola“, sriubos, koldūnai ir pan. produktai. Tokį paketą mums atnešęs žmogus pasakojo, kad juos dalijantys asmenys agituoja balsuoti už kitą kandidatą.

Jokios spausdintinės agitacijos nėra – viskas daroma žodžiu. Tai yra akivaizdus pažeidimas. Įstatymai numato, kad visos dovanos, kurių vertė viršija 5 litus, turi būti deklaruotos“, – pasakojo A.Kupčinskas. 

Jis apgailestavo, kad į tokius dalykus nereaguoja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

V.Matijošaitis: „Taip elgiasi nelaimingas žmogus“

Visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ lyderis V.Matijošaitis sakė girdėjęs apie panašias agitacijas. Jas esą platina ir prie bažnyčių, į pamaldas einantiems žmonėms. 

„Iš tiesų tai mane įžeidžia kaip lietuvį, kaip kaunietį, kaip buvusį policijos pareigūną, kuris yra davęs policijai priesaiką nepriklausomoje Lietuvoje, ir kaip verslininką. Bet komentuodamas tai noriu pacituoti liaudies išmintį:

Guli benamis. Prie jo prieina tvarkingai apsirengęs vyras, spiria benamiui. Benamis pakelia galvą ir sako:

– Būk laimingas.

Vyras nueina. Prie benamio tuomet prieina kitas žmogus. 

– Jis tave spardo, o tu jam palinkėjai būti laimingu? Kodėl?

– Palinkėjau to, nes jis nelaimingas. Būtų laimingas, nespardytų manęs. 

Tokios pozicijos laikausi ir aš. Apgailestauju, kad žmonėms dalijamos tokios agitacijos prie bažnyčių, į pašto dėžutes. Jose žeminamas policijos vardas, minima ir prezidentė. To neturėtų būti rinkiminėse kampanijose. Esu kitoks žmogus nei Kauno meras. Savo gyvenime laikausi kitokių principų“, – 15min.lt sakė V.Matijošaitis. 

Kaltinimus esą jo paties vadovaujamas visuomeninis judėjimas bando palenkti rinkėjus dalindamas „labdaros paketus“, V.Matijošaitis pavadino juokingais.

„To betrūko, kad krabas prieš rinkimus dalintų „krabus“. Tokį triuką prieš daugelį metų, regis, naudojo aktorius Remigijus Vilkaitis, kai bandelių partiją bandė kurti. Aš to nedarau ir nedarysiu“, – tikino Kauno meru pretenduojantis tapti verslininkas.

VRK tyli, nes V.Matijošaitis nesiskundžia

VRK pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, juos yra pasiekę keletas kreipimųsi dėl galimai neetiškos Kauno konservatorių politinės reklamos. 

 „Facebook“ nuotr./Kaune pasirodžiusi politinė reklama klausia kauniečių, ką jie rinksis – patriotą ar milicininką?
„Facebook“ nuotr./

„Buvo dėl milicininko/patrioto ir kitų. Tačiau V.Matijošaitis nėra pateikęs nė vieno oficialaus skundo. Jis pasirinkęs tokią poziciją: „Tegul rinkėjai sprendžia“, – sakė VRK pirmininkas Z.Vaigauskas.

Anot jo, skundų nėra pateikę ir „Vieningojo Kauno“ atstovai. 

Pašnekovo teigimu, neturėdama skundo VRK neturi pagrindo imtis veiksmų.

„Žinoma, jei aptiktume, kad agitacijoje yra įstatymų pažeidimas – kurstoma neapykanta, griaunamos vertybės ir pan., – tuomet reaguotume. Neretai dėl šmeižto kandidatams tenka siūlyti ginti savo garbę teisme privataus kaltinimo tvarka“, – 15min.lt sakė Z.Vaigauskas. 

V.Matijošaitis tikino, jog dėl paskutinės agitacijos „Apie Matijošaičio praeitį, dabartį ir ateitį“ dar pagalvos, kaip elgtis. „Gali būti, kad pateiksiu skundą. Ne tiek dėl savęs, kiek dėl Kauno. Juk šis miestas – ne Afrikos užkampis. Man nepatinka, kai apie Kauną kalbama blogai“, – sakė „Vieningo Kauno“ lyderis. 

Antrasis savivaldos rinkimų turas, kurio metu paaiškės, kuris iš dviejų daugiausia rinkėjų balsų surinkusių kandidatų taps naujuoju Kauno meru, vyks kovo 15 dieną. Išankstinis balsavimas vyks kovo 11-12 dienomis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius