-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konservatorių pasiūlyta sąžiningumo deklaracija sužavėjo ne visus Kauno politikus

Kauno savivaldybėje organizuotas Sąžiningo konkuravimo rinkimuose deklaracijos pasirašymas sulaukė ne visų savivaldos rinkimuose dalyvaujančių partijų dėmesio. Pasirašyti susitarimo neatvyko 7 partijų ir visuomeninių judėjimų atstovai. Tarp jų – ir Darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos socialdemokratų partija.
Deklaracijos pasirašymas
Deklaracijos pasirašymas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gytis Žakevičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gytis Žakevičius

Pasirašyti Sąžiningo konkuravimo rinkimuose deklaraciją buvo kviečiamos visos 18 rinkimuose Kaune dalyvaujančių partijų ir rinkimų komitetų.

Tačiau pirmadienį deklaraciją pasirašė tik partijos „Jaunoji Lietuva“, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Laisvės sąjungos (liberalų) ir rinkimų komitetų „Vieningas Kaunas“ bei „Dirbam Kaunui“ atstovai. 

Kovo 1-ąją vyksiančiuose rinkimuose į savivaldybės tarybą numatytame Kauno konservatorių sąraše jis užima 72-ąją vietą. Iš viso sąraše 74 kandidatai. 

„Mums svarbus bendras tikslas – užtikrinti sąžiningus ir laisvus 2015 metų Kauno miesto tarybos ir tiesioginius mero rinkimus. Todėl visų juose dalyvausiančių politinių partijų ir rinkimų komitetų atstovai buvo pakviesti pasirašyti Sąžiningo konkuravimo rinkimuose deklaraciją“, – tikino deklaraciją pasiūlęs konservatorius G.Žakevičius.

Per 2014 metais vykusius prezidento rinkimus panašią skaidrumo deklaraciją pasirašė visi kandidatai į šalies vadovo postą.

„Po šios deklaracijos sumažėjo pažeidimų. Tuo metu 2012 metais per Seimo rinkimus buvo užfiksuoti 507 pranešimai dėl galimų pažeidimų. Iš viso buvo pradėti 44 ikiteisminiai tyrimai bei 9 administracinės bylos“, – kalbėjo Sąžiningo konkuravimo rinkimuose deklaracijos iniciatorius.

Pasirašyme dalyvavusių partijų atstovai atkreipė dėmesį, kad deklaracijos tekstas su jais nebuvo derintas. Lietuvos liberalų sąjūdžio nariai pirmą kartą jį išgirdo pasirašymo metu, kitų partijų atstovai tekstą buvo gavę pasirašymo dieną.

„Tokios siūlymai labai geri, tačiau deklaracijų tekstą reikėtų suderinti visoms partijoms. Jei tai būtų padaryta šįkart, galbūt pasirašyme turėtume daugiau partijų.

Aš pats tekstą gavau tik šiandien, todėl neturėjau laiko įsigilinti“, – teigė Laisvės sąjungos (liberalų) Kauno skyriaus pirmininko pavaduotojas Alvydas Banevičius, Valstybės įmonės Registrų centras Kauno filialo vadovu dirbantis kaunietis šiemet taip pat dalyvauja rinkimuose į miesto savivaldybės tarybą.

Vengs kapstyti užkulisius ar tik nepirks balsų?

Deklaraciją pasirašę politikai pasižadėjo vengti sukčiavimo ir rinkimuose dalyvauti laikantis sąžiningumo bei korektiškumo principų. Pasidomėjus, paaiškėjo, kad šias sąvokas politikai supranta šiek tiek skirtingai.

Liberalų sąjūdžio kandidatas į Kauno merus Rimantas Mikaitis tvirtino, jog jis ir kolegos pasiruošę vykdyti korektišką rinkimų kampaniją.

„Liberalai pasiruošę nesikapstyti po užkulisius. Už kitus sunku atsakyti, bet mes to nedarysime. Kalbėsime argumentų, skaičių kalba. Pasiūlymus teiksime pamatuotus ir išanalizuotus. Programa vieša, siūlymai taip pat. Viskas jau internete – žmonės gali pasižiūrėti. Mano nuomone, pasirašę deklaraciją politikai turėtų vengti anoniminio veikimo, juodųjų ir pilkųjų technologijų“, – kalbėjo R.Mikaitis.

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas į Kauno merus Andrius Kupčinskas įsitikinęs, kad svarbiausias „ne“ pasirašiusiems deklaraciją yra balsų pirkimas.

„Nemokėti už balsus – tai yra esminė demokratijos taisyklė ir sąlyga. Jeigu perkami balsai, tai rodo oligarchinius judėjimus, kurie nori paimti valdžią bet kokia kaina. Taip pat labai svarbus skaidrumas – kad kandidatai paremtų rinkimų kampaniją tiek, kiek gali. Jau pasitaikė tokių atvejų, kada kampanija remiama tokiomis lėšomis, kurių neuždirbama per finansinius metus“, – įsitikinęs A.Kupčinskas.

Deklaraciją pasirašys vėliau

Į deklaracijos pasirašymą sausio 19-ąją Kauno miesto savivaldybėje neatvykusių partijų atstovai teisinosi neturėję laiko arba negavę kvietimo.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Aušra Ručienė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Aušra Ručienė

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatė į Kauno mero postą, advokatė Aušra Ručienė teisinosi negalėjusi atvykti dėl darbo.

„Ketinu pasirašyti deklaraciją vėliau. Vilkaviškyje, turėjau bylą. Be pateisinamos priežasties teismo posėdžio juk nepraleisi“, – sakė teisininke dirbanti politikė. 

Darbo partijos atstovai tvirtino neketinantys dalyvauti konservatorių žaidimuose.

„Ar jūs kasdien ryte prieš važiuodama automobiliu pasirašote deklaraciją, kad nepažeisite Kelių eismo taisyklių? Ne? Tai ir mes neketiname pasirašyti deklaracijų, kurios nieko nekeičia – mūsų partija, kaip ir anksčiau, taip ir toliau laikysis skaidrumo principų“, – emocingai aiškino Darbo partijos Kauno skyriaus lyderis Gintaras Furmanavičius.

Į savivaldos rinkimus savo partiją Kaune vesiantis politikas aiškino, jog svarbiausia priežastis, kodėl nedalyvavo deklaracijos pasirašyme – jos iniciatoriai.

„Prieš kiekvienus rinkimus konservatoriai inicijuoja skaidrumo akcijas. Tai jų viešųjų ryšių dalis. Mes neketiname dalyvauti konservatorių žaidimuose“, – sakė G.Furmanavičius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius