Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkimai susuko galvą Algirdui Butkevičiui: su premjero švyturėliais – reklamuoti saviškių

Premjeras Algirdas Butkevičius ir toliau, naudodamasis tarnybine padėtimi, reklamuoja savo partijos kandidatus į merus. Pirmadienį Vyriausybės vadovas dalyvavo susitikime su Varėnos gyventojais, o šalia jo sėdėjo į antrą rinkimų turą patekęs Varėnos meras Vidas Mikalauskas. Tačiau už šias keliones tarnybinės etikos sargai A.Butkevičiaus nubausti negali.
A.Butkevičiaus susitikimas su varėniškiais
A.Butkevičius ir socialdemokratų kandidatas V.Mikalauskas (dešinėje) susitikime su varėniškiais / LSDP Infocentro/V.Šereikos nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

A.Butkevičius pastaruoju metu intensyviai keliauja po rajonus ir susitikinėja su gyventojais. Tačiau jis lankosi tik ten, kur socialdemokratų kandidatai tiesioginių merų rinkimuose pateko į antrą turą.

Ilgamečiam Varėnos rajono merui ir vietos socialdemokratų lyderiui, pirmajame ture 34,48 proc. balsų pelniusiam V.Mikalauskui labai reikia premjero A.Butkevičiaus paramos, nes jis smarkiai atsilieka nuon 49,80 proc. rinkėjų balsų gavusio liberalo Algio Kašėtos.

Premjeras A.Butkevičius atvažiavo palaikyti savo bendrapartiečio, kandidatuojančio į mero postą. Bent jau tokiu titulu jį susirinkusiems varėniškiams pristatė pats kandidatas V.Mikalauskas.

Kaip 15min.lt pasakojo Liberalų sąjūdžiui priklausantis Varėnos žurnalistas Nikolajus Lysenkovas, apie 18 valandą prie Varėnos menų mokyklos Vytauto gatvėje sustojo premjero automobilis, jį aidint sirenoms ir mirksint švyturėliams, atlydėjo apsaugos automobilis.

„Premjeras A.Butkevičius atvažiavo palaikyti savo bendrapartiečio, kandidatuojančio į mero postą. Bent jau tokiu titulu jį susirinkusiems varėniškiams pristatė pats kandidatas V.Mikalauskas“, – teigė N.Lysenkovas.

N.Lysenkovo nuotr. /A.Butkevičiaus ir jo apsaugos automobiliai Varėnoje
N.Lysenkovo nuotr. /A.Butkevičiaus ir jo apsaugos automobiliai Varėnoje

„Tiesa, dar socialdemokratų kandidatas pridūrė, kad A.Butkevičius yra ir partijos pirmininkas. Dėl to ir liko neaišku, ar pastarasis čia dalyvavo kaip premjeras, tuomet nesuprantama ,dėl ko vizitas neįtrauktas į jo darbotvarkę, ar kaip socialdemokratų pirmininkas – neaišku, kodėl atvykstama tarnybiniu automobiliu su švyturėliais, taškant mokesčių mokėtojų pinigus“, – piktinosi jis.

Keisčiausia yra tai, kad A.Butkevičiaus kelionė į Varėną jo darbotvarkėje nebuvo nurodyta. Tačiau apie renginį paskelbė LSDP Varėnos skyrius, nurodęs, kad pas Varėnos gyventojus atvažiuoja ne partijos pirmininkas, o premjeras.

Pagal įstatymus, valstybės ir Vyriausybės vadovams neleidžiama savo pareigomis naudotis agituojant už partiją, kuriai priklauso.

LSDP Infocentro/V.Šereikos nuotr. /A.Butkevičiaus ir V.Mikalausko susitikimas su varėniškiais
LSDP Infocentro/V.Šereikos nuotr. /A.Butkevičiaus ir V.Mikalausko (viduryje) susitikimas su varėniškiais

Premjeras, Seimo pirmininkė ir prezidentė – neliečiami?

„Klausimas, adresuotas Vyriausiajai tarnybinei etikos komisijai (VTEK), ar čia supainioti viešieji ir privatūs interesai, taip ir liks neatsakytas“, – teigė  N.Lysenkovas.

VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius 15min.lt paaiškino, kad komisija neturi kaip svarstyti premjero elgesio.

„Mums premjerą nepriklauso svarstyti, jam įstatyme yra išimtis, kaip ir prezidentei ar Seimo pirmininkei“, – teigė VTEK pirmininkas.

J.Razma: A.Butkevičius perlenkė lazdą

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko pavaduotojas Jurgis Razma 15min.lt teigė šį klausimą kelsiantis per artimiausią Vyriausybės valandą Seime.

„Tai  tikrai yra net ne paslėpta, o tikra agitacija“, – sakė konservatorius.

Tai  tikrai yra net ne paslėpta, o tikra agitacija.

J.Razma priminė, kad įstatymai draudžia piktnaudžiauti tarnybine padėtimi ir išnaudoti turimą politinę pareigybę savo partijos interesams.

„Žinoma, premjero pareigybė yra politinė, susitikimai su gyventojais, kad ir rinkimų kontekste, yra galimi, ir premjeras turi teisę išsakyti savo poziciją. Tačiau premjeras šiuo atveju perlenkė lazdą, nes iš tiesų yra kandidatų plakatai su premjero nuotrauka, tie važinėjimai  į savivaldybes, kur yra socialdemokratų kandidatai, to yra per daug“, – piktinosi pašnekovas.

J.Razma sakė, kad tokius atvejus kiti politikai, net oponentai „saikingai toleruoja“, o šiuo klausimu ne šventieji buvo ir kiti premjerai: „Tačiau čia perlenkta lazda. Atrodo, kad premjeras šiuo metu nė kiek laiko neskiria savo tiesioginiam darbui, o visą laiką skiria agitacijai.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jurgis Razma
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jurgis Razma

Rinkiminis turas po Lietuvą

Praėjusią savaitę A.Butkevičius lankėsi Zarasuose, kur sekmadienį antrame tiesioginių mero rinkimų ture susitiks dabartinis Zarasų vicemeras, socialdemokratas N.Gusevas ir visuomenininkė Daiva Kelečienė.

Tuomet premjero darbotvarkėje buvo nurodyti kiti reikalai Zarasuose, o apie susitikimą su gyventojais, kur A.Butkevičiaus pašonėje sėdėjo oficialiai atostogaujantis N.Gusevas, buvo nutylėta.

Premjero darbotvarkėje buvo nurodyti kiti reikalai Zarasuose, o apie susitikimą su gyventojais, kur A.Butkevičiaus pašonėje sėdėjo N.Gusevas, buvo nutylėta.

Tas pats buvo ir Kelmėje, kur taip pat įvyko susitikimas su gyventojais. Merų rinkimų antrame ture grumsis dabartinis Kelmės meras socialdemokratas Vaclovas Andrulis ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Juozas Rimkus.

Penktadienį suplanuota A.Butkevičiaus kelionė į Joniškį, kur antrajame tiesioginių merų rinkimų ture rungsis socialdemokratas Liudas Jonaitis.

Premjero atstovė spaudai E.Butkutė-Lazdauskienė anksčiau 15min.lt teigė, kad premjero apsilankymai rajonuose nėra jokia naujiena – jie vyksta periodiškai, nepaisant rinkimų laikotarpio, ir yra skelbiami viešai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius