Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus miesto tarybos koalicijos aritmetika: kas daugiau – 23 ar 16?

Pirmą Vilniaus mero rinkimų turą laimėjęs Remigijus Šimašius dar pirmadienį suskubo pasigirti, kad iki antro turo Liberalų sąjūdis jau bus sudaręs valdančiąją koaliciją Vilniaus miesto taryboje. Tačiau panašu, kad šis pažadas gali likti neįgyvendintas, nes vien konservatorių koalicijai sudaryti nepakanka, o visi trys galimi mažieji partneriai nutarė palaukti, kol bus aiškus antrojo rinkimų turo nugalėtojas – R.Šimašius ar Artūras Zuokas.
Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas
Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į Vilniaus miesto tarybą praėjusį savaitgalį sostinės gyventojai išrinko 15 liberalsąjūdiečių, 10 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) narių, aštuonis konservatorius, šešis Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) narius, po keturis socialdemokratus ir visuomenininkų „Lietuvos sąrašo“ narius ir tris „tvarkiečius“.

Liberalų sąjūdis ir konservatoriai dar pirmadienį susitarė Vilniuje dirbti kartu, todėl šiai koalicijai suformuoti betrūksta trijų narių, o jei R.Šimašius bus išrinktas meru, užteks ir dviejų.

Kitoje pusėje, nors oficialiai to ir nepripažįsta, dirbti kartu jau susitarė LLRA ir A.Zuoko partijų nariai. Iš viso jų šešiolika. Trūksta dešimties, arba devynių, jei A.Zuokas bus išrinktas meru.

R.Šimašius kalbina visus, išskyrus LLRA ir A.Zuoką

Pasak R.Šimašiaus, dabar susitikimai dėl koalicijos Vilniaus mieste vyksta kone kasdien. Štai ketvirtadienį per pietus pas liberalus tartis vėl atvyko konservatoriai, „Lietuvos sąrašo“ vedlys Darius Kuolys ir socialdemokratai. R.Šimašius vis dar tikisi, kad jų parašų ant koalicijos sutarties gali sulaukti dar iki antrojo rinkimų turo.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius

„Sudarinėjame koaliciją, sekasi sklandžiai, nors laiko dar yra. Aš manau, kad yra su kuo derėtis. Kuo platesnė koalicija būtų, tuo geriau. Papildomai mes galime ne tik su konservatoriais, bet ir dar su trimis partijomis kalbėtis. Su konservatoriais, „Lietuvos sąrašu“ ir socialdemokratais susitinkame. Su „Tvarka ir teisingumu“ Eligijus Masiulis Lietuvos mastu apsitaręs yra dėl bendradarbiavimo keliose savivaldybėse, ir Vilniuje kalbamės, į konsultacijas kaip tik šiuo metu įjunginėjame „Tvarką ir teisingumą“, bet per anksti kalbėtis apie detales“, – sakė R.Šimašius.

Pasak jo, liberalams svarbiausia, kad koalicijos susitarimas būtų grįstas darniu sutarimu, o ne tik postų išsidalijimu ir sferų pasiskirstymu.

Derybos derybomis, bet kol kas pažadų apie koalicijos sudarymą nei iš socialdemokratų, nei iš „Lietuvos sąrašo“, nei tuo labiau „tvarkiečių“ R.Šimašius dar nesulaukė.

„Svarbu, kad nebūtų, kaip iki šiol buvo, kad pasidalijome atskirais darželiais, apsitvėrėme aukšta tvora ir darome ten atitinkamą sritį gavusi partija bet ką ir bet kokiais principais: kišant savus kadrus ir švogerius.

Labai svarbu, kad ir administracijos vadovas būtų toks žmogus, kuriam šis darbas būtų ne tramplinas į politinę veiklą, o pats jis būtų geras vadybininkas ir geros korporatyvinės etikos žmogus“, – kalbėjo R.Šimašius.

„Lietuvos sąrašas“ gali skilti

Derybos derybomis, bet kol kas pažadų apie koalicijos sudarymą nei iš socialdemokratų, nei iš „Lietuvos sąrašo“, nei tuo labiau „tvarkiečių“ R.Šimašius dar nesulaukė.

Jis pripažįsta, kad koalicijos kurti kolegos greičiausiai neskuba dėl to, kad dar neaišku, kas bus meras – A.Zuokas ar R.Šimašius.

„Lietuvos sąrašo“ vedlys Darius Kuolys tikina, kad parašo ant koalicinės sutarties neskuba dėti, nes ne visiems liberalų ketinimams pritaria.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darius Kuolys
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darius Kuolys

„Mes, skirtingai nuo draugų liberalų, labiau pasitikime piliečių išmintimi nei laisva rinka. Iki parašo padėjimo dar toli. Kol kas vyksta konsultacijos“, – D.Kuolys sakė 15min.lt.

Tačiau D.Kuolys neatmeta, kad koalicija gali būti sudaryta dar iki antrojo merų rinkimų turo, jei tik patys „Lietuvos sąrašo“ atstovai nenuspręs pasukti į skirtingas puses.

Yra tam tikros ribos ir V.Tomaševskis yra jas peržengęs, – sakė D.Kuolys.

„Mūsų sąrašo viduje yra daug laisvų, savarankiškų žmonių. Ir aišku, nuomonių yra įvairių“, – pripažino D.Kuolys. Vis tik jis pabrėžė, kad su LLRA ir A.Zuoku „Lietuvos sąrašas“ dirbti kartu nėra nusiteikęs.

„Yra tam tikros ribos ir V.Tomaševskis yra jas peržengęs. Mes tikrai neįsivaizduojame koalicijos. Kita vertus, mes ėjome su įsipareigojimu peržengti Rubikoną. Nenorėtume su ponu A.Zuoku sustoti  šioje Rubikono pusėje“, – sakė D.Kuolys.

Jis pats asmeniškai tvirtina nesiekiantis Vilniaus vicemero posto, tačiau kiti „Lietuvos sąrašo“ nariai, pasak jo, tokias pareigas yra pasirengę užimti.

Socialdemokratai flirtuoja dviem frontais

Socialdemokratų partija koalicijos sutarties iki antrojo rinkimų turo nenori pasirašyti, nes šiuo metu dėl koalicijos tariasi dviem frontais – ir su liberalais, ir su A.Zuoku.

Socialdemokratų Vilniaus skyriaus pirmininkas Gintautas Paluckas patvirtino, kad su A.Zuoku jau yra kalbėjęsis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas

„Čia nėra ko slėpti, kad su A.Zuoku kalbėjomės. Su V.Tomaševskiu nekalbėjome, bet, matyt, Artūras kalbasi su visais. Tokie pirminiai pokalbiai buvo, bet kol kas jie netęsiami. Dėl koalicijos formavimo apskritai spręs skyriaus taryba kitą savaitę. Ji svarstys visus tris variantus – koaliciją vienu formatu, koaliciją kitu formatu ir darbą opozicijoje“, – sakė jis.

Čia nėra ko slėpti, kad su A.Zuoku kalbėjomės. Su V.Tomaševskiu nekalbėjome, bet, matyt, Artūras kalbasi su visais, – sakė G.Paluckas.

G.Paluckas pripažino, kad kol kas daugiausia kalbamasi su liberalais, tačiau nuo bendro darbo dar  atgraso ryškūs programiniai nesutarimai.

„Dabar yra konsultacijų etapas ir apie koalicijos sudarymą yra anksti kalbėti. Mes mėginame išsiaiškinti principines pozicijas dėl veiklos niuansų tokioje koalicijoje ir programinių nuostatų. Yra tokių prasilenkiančių dalykų, pavyzdžiui, dėl monopolijų privatizavimo, kad ir dalinio.

Mes iš principo tam nepritariame. Ir visas paketas darželių, neformalaus ugdymo, sportų mokyklų, kur liberalai nori įvesti konkurenciją ir iš savivaldybės lėšų remti privačias įstaigas. Mes nelabai pritariame“, – kertinius nesutarimus vardijo G.Paluckas.

Jis pažymėjo, kad apie postus socialdemokratai su galimais partneriais išvis nekalba, nes visi į Vilniaus tarybą išrinkti socialdemokratai turi darbus ir pragyvenimo šaltinį.

„Tvarkiečiai“ lauks

„Tvarka ir teisingumas“ iki ketvirtadienio apskritai tylėjo ir sakė nesikišiantys į koalicijų kūrimą iki tol, kol paaiškės, kas taps Vilniaus meru – R.Šimašius ar A.Zuokas. Tačiau ketvirtadienį „tvarkietis“ Gediminas Rudžionis jau atvyko į derybas su Liberalų sąjūdžiu.

Tiesa, ne visi naujai į Vilniaus miesto tarybą išrinkti „tvarkiečiai“ apie tai žinojo.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Juozas Imbrasas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Juozas Imbrasas

„Liberalai? Dabar tų liberalų, kaip šunų. A.Zuokas irgi liberalas. Bet mes su niekuo nekalbame, laukiame rezultatų galutinių. Mes pasvarstome tarp savęs, padėliojame, bet rezultatų neturime. Aš manau, kad R.Šimašius paskubėjo pasakydamas, su kuo nesudarys koalicijos. Palauksime, ką dar jaunimas priplepės“, – kalbėjo J.Imbrasas.

Anot jo, R.Šimašius, pasakydamas, kad su LLRA nedirbs, mobilizavo šios partijos elektoratą balsuoti už A.Zuoką, todėl dar visai neaišku, kas laimės mero rinkimus.

Jis pats sakė pastaruoju metu kalbėjęsis tik su LLRA atstovais, tačiau nieko konkretaus nesutaręs.

„Pakvietimų aš konkrečių negirdėjau. Partijos vadas lyg sakė, kad neskubėtume. Manau, kad tai būtų logiška. Mes per tą laiką galime dėlioti variantus, žiūrėti, kokia nauda bus miestui, kur didesnis blogis. Čia ambicijų, kas pirmesnis, neturėtų būti, laikas išaugti iš tų marškinėlių“, – teigė J.Imbrasas.

Daugiau šansų turi Liberalų sąjūdis

Politologas Mažvydas Jastramskis sako, kad bet kuris mažesnis darinys Vilniaus taryboje bandys užsitikrinti „auksinių balsų“ pozicijas. Todėl koalicijos sudarymo galimybės labiausiai priklauso nuo Liberalų sąjūdžio galimybių sumažinti mažojo partnerio ambicijas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Mažvydas Jastramskis
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Mažvydas Jastramskis

„Atrodo, kad dabar visi laukia antrojo turo. Jei dabar būtų sudaryta koalicija, o ištiktų netikėtumas ir laimėtų kitas kandidatas, būtų nei šis, nei tas. Aritmetiškai variantas, kad Vilniuje taryboje bus viena dauguma, o meras kitas, visai įmanoma. Jei atsitiktų taip, kad A.Zuoką perrinktų, tai jam koaliciją suburti būtų nepalyginamai sunkiau, nes reiktų suburti visus mažuosius narius“, – teigė jis.

Realiausia, anot jo, kad koaliciją Liberalų sąjūdis vis dėlto suburs su „Lietuvos sąrašu“, jei tik šis išliks vieningas.

„Žiūrint logiškai, „Lietuvos sąrašas“ būtų geriausias pasirinkimas, nes visi kiti yra arba valdančiojoje koalicijoje Seime, arba buvę koalicijoje su A.Zuoku. Tai įvaizdžio prasme nebūtų labai palanku. Kita vertus, „Lietuvos sąrašas“ gali nenorėti išvis eiti į valdžią, jei jie galvoja apie Seimo rinkimus“, – sakė politologas.

Vis dėlto, stabiliausiai, pasak eksperto, dirbtų liberalsąjūdiečių, konservatorių, socialdemokratų ir „Lietuvos sąrašo“ koalicija, nes tada liktų mažiau vietos mažiesiems koalicijos nariams reikalauti postų ir pirmai progai pasitaikius grasinti koalicijos griovimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius