Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskutiniame 2023 m. Lietuvos Cross Country čempionato etape – Dakaro ralio verti išbandymai

Šeštadienį, rugsėjo 16 dieną, Kalvarijoje Sūduvos motokroso klubui priklausančioje trasoje finišavo 2023 m. Energus Lietuvos Cross Country čempionatas. Šeštajame, finaliniame etape 12-oje skirtingų klasių į startą stojo 134 sportininkai, iš jų 117 motociklų ir 17 keturračių.
Kalvarijoje vyko Energus Lietuva Cross Country čempionato etapas
Kalvarijoje vyko Energus Lietuva Cross Country čempionato etapas / Tomo Barzdos Krisiulevičiaus ir LMSF nuotr.

Varžybų dieną beveik 11 km ilgio trasą paruošęs Kęstutis Jonas Šiupšinskas sakė, jog dėjo visas pastangas sudrėkinti trasos paviršių, tačiau visą jo triūsą į dulkes pavertė, kaip niekada sausas ir šiltas rugsėjis. Rytinį apžvalgos ratą apsukę dalyviai tikėjosi, jog pavyks išvengti dulkių kovoje dėl prizinių vietų. Anaiptol, jau iš karti po starto, sukdami pirmąjį ratą, suprato, kad šiandien teks kovoti dulkių debesyse primenančiuose Dakaro ralį. Atkarpomis tiesiog nėjo palaikyti varžybų tempo, nes trasa skendėjo tirštame dulkių rūke.

Pirmieji startavo motociklai. Jų startas buvo suskirstytas į tris grupes, sugrupuojant dalyvius pagal pajėgumą. Pirmoji grupė važiavo dvi valandas, antroji pusantros, o trečioji – valandą. Kad kova bus nelengva, dalyviai suprato jau pirmajame rate. Azartas ir adrenalinas pasiglemžia kelis dalyvius iš karto po staro. Masinėje griūtyje dar pirmajame posūkyje dalyvauja keturi sportininkai. Į griūtį patenka ir Open klasėje dėl antros vietos kovojantis Džiugas Kazakevičius. Pavyksta išvengti rimtesnių sužeidimų ir sportininkai grįžta į kovą. Džiugas Kazakevičius greitai atsitiesia ir finišuoja net ketvirtoje vietoje bendroje įskaitoje bei antras Open klasėje.

Atskiro paminėjimo vertas Mariaus Adomaičio pasirodymas. E14 klasėje važiuojantis Marius iš karto po starto išsiveržė į lyderio poziciją ir net du ratus diktavo varžybų tempą. Tik trečiajame rate, įveikęs dulkių debesis, jį pasivijo ir aplenkė Nerimantas Jucius. Deja, po kontakto su ratu pavytu lėtesniu sportininku Nerimantas priverstas trumpam stoti ir tvarkyti susidūrimo pasekmes. Pasinaudojęs situacija į priekį išsiveržė Domantas Jazdauskas. Netrukus Nerimantą lenkia ir Vytautas Bučas.

Motociklų klasėje pirmas absoliučioje įskaitoje finišavęs Domantas Jazdauskas iškovoja jau penktąją pergalę šiame sezone ir užsitikrino čempiono vardą Open klasėje. Antras finišuoja bei E1 klasėje nugali – Vytautas Bučas. Trečias finišuoja ir nugalėtoju bei čempionu Enduro klasėje tampa Nerimantas Jucius. Pastarieji iškovojo pergales visuose čempionato etapuose.

Vakar moterų klasėje nepavejama Raminta Eklerytė. Po finišo sportininkė džiaugėsi nugalėjusi namų trasoje ir tapusi šių metų vice-čempione. Raminta prasitarė, kad 2024 m. nestartuos Cross Country varžybose ir ketina sugrįžti į širdžiai artimesnę motokroso discipliną. 2023 m. Energus Lietuvos Cross Country čempionės vardą iškovojusiai Mildai Veverskei šiandien pakako finišuoti trečiai.

Apmaudžiai susiklostė Raimondos Biguzaitės likimas. Ilgą laiką kovojusi dėl pirmos vietos su Raminta Ekleryte, Raimonda krito ir prarado net dvi pozicijas. Bet čia Raimondos vargai nesibaigė. Varžovės nesėkme pasinaudojusi Aistė Perminaitė šiandien finišuoja antra, o pelnyti brangūs įskaitiniais taškai etape padeda pakilti į trečiąją sezono įskaitos vietą, kur dar po penkių etapų buvo klasifikuojama Raimonda.

85 kubinių centimetrų klasėje niekas neprilygo Domui Petrauskui, kuris tapo 2023 m. Lietuvos Čempionu! Jis daugiau nei minute su puse aplenkė antroje vietoje finišavusį Nedą Škėmą bei ratu trečioje finišavusį Mykolą Misiūną.

Dėl trasoje tvyrančių dulkių trumpinamas ir keturračių važiavimas. Vietoje įprastai skiriamo pusantros valandos laiko, varžybos trumpėja pusvalandžiu. Visiems aišku, kad startas nulems varžybų eigą ir finišo pozicijas. Iš karto po šūvio į priekį šauna Nikolaj Andrusov kovojantis dėl čempiono vardo Quad Open klasėje. Sportininkas iš Vilniaus įsispraudžia tarp varžovų pirmajame posūkyje ir užsitikrina lyderio poziciją, kurios neužleidžia iki pat varžybų pabaigos. Nuo jo neatsilieka Gediminas Volkavičius, kuris finišuoja antras.

Quad ATV klasėje Fortūna šypsosi Aurimui Urbonavičiui. Visą sezoną lydėjusios nesėkmės neleido mėgautis kova su varžovais. Tačiau šiandien jam pavyksta užbaigti sezoną be techninių gedimų ir dar pirmoje vietoje. Trečioje vietoje finišavęs Daividas Rudokas minėjo, jog sezonas buvo labai sunkus. 2023 m. Energus Lietuvos Cross Coutry čempionato nugalėtojo vardą užsitikrinęs sportininkas po varžybų minėjo, jog varžybose lenkimui tiesiog nebuvo tinkamų sąlygų. Teko finišuoti, taip kaip pavyko startuoti. Tiesiog reikėjo laikytis saugaus atstumo iki varžovų, nes vietomis, tiesiog, nesimatė kur važiuoti bei teko susitaikyti su mintimi, kad paskutinio etapo pozicijos spręsis starto metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius