-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepaisant varginančios kelionės Lietuvos laisvojo nardymo atstovai Rygoje gerino šalies rekordus

Vasario 12–13 dienomis Rygoje, Latvijoje, vyko „Riga Freediving Cup 2011 AIDA“ laisvojo nardymo varžybos pagal AIDA (Tarptautinė APNEA vystymo asociacija) teisėjavimo bei vertinimo sistemą.
LNPŽA „Vienu Įkvėpimu“ sportininkai
LNPŽA „Vienu Įkvėpimu“ sportininkai

Varžybų metu buvo varžomasi trijose rungtyse:  STA – statikos (kvėpavimo sulaikymas po vandeniu, gulint vandens paviršiuje), DNF – nėrimo į tolį be plaukmenų, DYN – nėrimo į tolį su plaukmenimis.

Varžybų asmeninėje įskaitoje dalyvavo 36 sportininkai  iš Latvijos, Estijos, Rusijos, Ukrainos,  Švedijos bei Lietuvos.

Lietuvai atstovavo Laisvojo Nardymo ir Povandeninės Žūklės Asociacijos (LNPŽA) „Vienu Įkvėpimu“ sportininkai: S.Kušnariova, O.Špitaliova, J.Nesvat ir  G.Žilinskas

Komandinėje įskaitoje varžėsi 10 komandų, sudarytų iš trijų sportininkų.  O. Špitaliova, J.Nesvat ir G.Žilinskas komandinėse varžybose startavo „Freedive.lt“ vardu.

Kelionės į Rygą metu Lietuvos komanda pateko į eismo įvykį. Dėl to buvo sugaišta daug brangaus laiko, kuris turėjo būti skirtas poilsiui prieš šeštadienio ryto startus.

Atvykus į Rygą tik 3 valandą nakties, išvargusių sportininkų jau 8 valandą ryto laukė  startas pirmoje STA (statikos) rungtyje, kurios metu geresnių rezultatų pasiekti nepavyko.

Geriausią rezultatą tarp mūsų sportininkų pasiekęs Jurijus Nesvat nuo savo geriausio pasiekimo atsiliko daugiau nei minutę. Šioje rungtyje vienintelei Svetlanai Kušnariovai pavyko pagerinti asmeninį rekordą 8 sekundėmis. Kitų Lietuvos sportininkų pasiekimai statikos rungtyje buvo blogesni už geriausius asmeninius pasiekimus.

Tą patį vakarą sportininkai startavo ir DNF (nėrimas į tolį be plaukmenų) rungtyje. Truputį pailsėjęs, tiesiog puikų rezultatą pasiekė  LNPŽA  „Vienu Įkvėpimu“ prezidentas Gytis Žilinskas, be plaukmenų nunėręs net 114 metrų, ir pasiekęs naują Lietuvos rekordą. Varginanti kelionė kitiems mūsų sportininkams atsiliepė ir šioje rungtyje, kurioje geriausių asmeninių rezultatų pasiekti taip pat nepavyko.

Antrą varžybų dieną buvo varžomasi paskutinėje DYN (nėrimas į tolį su plaukmenimis) rungtyje. Šioje rungtyje  Olga Špitaliova, nunerdama 150 metrų, 9 metrais (!) pagerino ne tik moterų, bet ir absoliutų Lietuvos rekordą.

Toje pačioje rungtyje buvo pasiektas dar geresnis mūsų komandos nario rezultatas!  Paskutinis startavęs, Gytis Žilinskas, žinojo, kad jei jam pavyktų nunerti daugiau nei 160 metrų, šis rezultatas pakylėtų „Freedive.lt“ komandą į 3–čią vietą, o asmeninėje įskaitoje jį patį ant trečio garbės pakylos laiptelio.

G. Žilinskas pasiekė užsibrėžtą tikslą, nunerdamas net  164 metrus, bet deja,  iškilęs į paviršių padarė formalią klaidą (neteisingai įvykdė finišo protokolą), todėl šis puikus rezultatas  nebuvo įskaitytas. Ši nesėkmė nubloškė G. Žilinską  asmeninėje įskaitoje net į 12 vietą, o mūsų komanda „Freedive.lt“ taip ir liko vienu laipteliu nuo garbės pakylos – 4 vietoje.

Geriausiai iš mūsų sportininkų pasirodė Olga Špitaliova, moterų individualioje įskaitoje, užėmusi  6 vietą, ir Jurij Nesvat, vyrų individualioje įskaitoje, užėmęs 8  vietą.

„Tokio lygio varžybos duoda didžiulę patirtį, o susiklosčiusios aplinkybės tik grūdina sportininkus, leidžia jiems  pamatyti  silpnas vietas ir padeda  ruoštis sekantiems startams. Lietuvoje netrūksta nardymo entuziastų, kurių talentams reikia tik truputį padėti atsiskleisti ir kuriems po to nebaisūs nei  gyliai, nei povandeniniai  toliai, nei kiti pasauliniai laisvojo nardymo autoritetai. Kitų komandų  atstovai, žinodami apie mūsų sportininkų bemiegę naktį,  stebėjosi lietuvių pasirodymais ir sugebėjimais net ir tokiomis  aplinkybėmis siekti rekordų,“ – lietuvių pasirodymą komentavo komandos kapitonas G. Žilinskas.  

Varžybos Rygoje pritraukė daug labai aukšto lygio sportininkų, kurie pasiekė nemažai tiek asmeninių rekordų, tiek nacionalinių šalių rekordų.

Vyrų individualioje įskaitoje 1 vietą užėmė Jurij Šmatko, RUS – 226,6 balai  (STA – 6,38 min.; DNF –129 m, DYN –165 m)

Moterų individualioje įskaitoje 1 vietą užėmė Irina Karina, RUS –175,5 balai  (STA –4,55 min. DNF –101 m, DYN –132 m)

Komandinėje įskaitoje nugalėjo šeimininkų komanda „Free–diving.lv“.

Geriausi varžybų pasiekimai:
STA – 7 min. 31 sek Dextegen Ulf (Stockholm Apnea)
DNF – 137 m. Aleksej Potapenko (Free–diving.lv)
DYN –  181m (!)  Wikstrom Martin (Stockholm Apnea)

Per varžybas dėl trumpalaikių sąmonės ir koncentracijos praradimų ir kitų techninių klaidų buvo neįskaityti net 18 pasiektų rezultatų! Patys sportininkai kalbėjo, kad varžybų metu baseinų vanduo buvo labai šiltas, dėl ko dalyviai rungčių metu paprasčiausiai perkaisdavo.  

Visų mūsų sportininkų individualios įskaitos rezultatai:

6 vieta – Špitaliova Olga. 148,7 balai (STA – 2,56 min.; DNF – 87 m, DYN – 150 m (NR)
8 vieta – Nesvat Jurij.  133,3 balai (STA – 4,44 min. DNF – 53 m, DYN – 100 m)
9 vieta – Kušnariova Svetlana . 101,7 balai (STA – 3,01 min. (PB); DNF – 53 m, DYN – 78 m (PB)
12 vieta – Žilinskas Gytis.  111,2 balai (STA – 4,31 min. DNF – 114 m (NR), DYN – 164 m (neįskaitytas)

 Paaiškinimai: PB – (Personal Best) asmeninis rekordas, NR – (National Record) Lietuvos rekordas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius