Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2018 metų pasaulio futbolo čempionato šeimininkė Rusija – rasizmo kupina šalis

Sunku patikėti, tačiau brazilas Hulkas prieš dvejus metus tapo vos pirmuoju Sankt Peterburgo „Zenit“ klubo įsigytu juodaodžiu futbolininku ir šis klubo sprendimas XXI amžiuje iššaukė komandos sirgalių protestus. Rusija yra 2018 metų pasaulio futbolo čempionato šeimininkė, tačiau rasizmo problema šalies futbole yra didžiulė – tai parodė naujausias FIFA tyrimas, rašo BBC.
Sankt Peterburgo „Zenit“ sirgaliai
Sankt Peterburgo „Zenit“ sirgaliai / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Po praėjusiais metais atlikto tyrimo FIFA aiškiai pasakė, kad rasizmo lygis Rusijoje yra „visiškai nepriimtinas“ valstybei, kurioje vyks Pasaulio futbolo čempionatas.

Rusijos SOVA centro, kovojančio prieš rasizmą ir diskrimanciją, ir FIFA raporte pažymima, kad per pastaruosius dvejus metus Rusijos futbole buvo daugiau nei 200 su rasizmu susijusių incidentų.

FIFA komitetas, dirbantis su diskriminacija futbole, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui nusiuntė aiškią žinią – šalies požiūris į rasizmą sporte privalo keistis.

„Rasizmas yra tema, kuri mano darbotvarkėje kasdien užimą labai aukštą vietą. Jeigu tai nesiliaus, privalėsime imtis sankcijų“, – sakė FIFA prezidentas Seppas Blatteris.

Rasizmas – identiteto dalis?

Kuomet 2012 m. „Zenit“ klubas už 40 mln. eurų iš „Porto“ įsigijo Brazilijo futbolo žvaigždę Hulką, antrojo pagal dydį Rusijos miesto Sankt Peterburgo sirgaliai rengė protestus.

Vos prieš penkerius metus niekam tai nerūpėjo. Vien faktas, kad kažkas daroma, jau yra progresas.

Futbolo aistruoliams tai atrodė visiškai normalus dalykas, nors jie suprato, kad protestuoti prieš naujoko odos spalvą nevalia. Vietoj to sirgaliai teigė, kad „Zenit“ vadovybė spjovė į klubo tradicijas ir Hulkas sugriaus Sankt Peterburgo ekipos „identitetą“.

2014 metų lapkričio pirmąją Maskvoje rungtyniaujant CSKA ir „Zenit“ klubams kone visų rungtynių metu abiejų ekipų sirgaliai juodaodžius futbolininkus sutiko priešiškai. Kiekvieną kartą juodaodžiui gavus kamuolį iš kai kurių sirgalių pasigirsdavo beždžiones imituojantys garsai, kurie nustelbdavo visą stadiono triukšmą.

„Kaskart vyksta tas pats ir tai daro varžovų sirgaliai. Tai vyksta dėl kultūros nebuvimo. Jei taip nutiks per Pasaulio čempionatą, bus didelė problema“, – BBC sakė Hulkas.

Net CSKA klubo, kuriame juodaodžiai nėra tokia retenybė, sirgaliai elgiasi lygiai taip pat. Jiems visiškai nesvarbu, kad juodaodžiai Vagneris Love'as ir Seydou Doumbia yra vieni rezultatyviausių visų laikų klubo futbolininkų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Zenit“ be Hulko jau yra ir daugiau juodaodžių, vienas jų – Axeliss Witseli (dešinėje)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Zenit“ be Hulko jau yra ir daugiau juodaodžių, vienas jų – Axeliss Witseli (dešinėje)

V.Mutko: Kartais sirgaliai skanduoja rasistinius šūkius, tačiau mes imamės priemonių. Pas mus yra daug juodaodžių žaidėjų, tad aš nematau dideslės problemos.

„Mano komanda susirgs ebola“

Šį sezoną Maskvos „Dinamo“ gynėjas Christopheris Samba po mačo su „Torpedo“ viešai pasipiktino pastarosios ekipos sirgalių rasistiniu elgesiu, tačiau už viešą kritiką lygai buvo pats nubaustas dviejų rungtynių diskvalifikacija. Dėl to paties incidento „Torpedo“ ekipai be sirgalių teko žaisti tik vieną mačą.

Į ne mažesnį skandalą buvo patekęs „Rostov“ klubo treneris Igoris Gamula. Paklaustas, ar ekipa tikrai žada įsigyti žaidėją iš Kamerūno, jis atsakė, kad jam „tokių“ jau pakanka.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Igoris Gamula
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Igoris Gamula

I.Gamula leptelėjo, kad jo futbolininkai gali mirti nuo ebolos, kai keli žaidėjai tiesiog susirgo. Tik tada, kai šie stratego pasvarstymai pasiekė tarptautinę žiniasklaidą, I.Gomula buvo nubaustas – diskvalifikuotas penkerioms rungtynėms.

Hulkas: Tai vyksta dėl kultūros nebuvimo. Jei taip nutiks per Pasaulio čempionatą, bus didelė problema.

Nors „Rostov“, miesto, kuriame turi vykti Pasaulio čempionatas, treneris atsiprašė, tačiau jis teigia, kad tiesiog juokavo ir buvo nesuprastas.

I.Gamula požiūris į šią rasizmo problemą kaip juoką puikiai parodo ir sirgalių supratimą. Aistruoliams atrodo, kad beždžionių garsų imitavimas yra tiesiog skanduočių dalis. Nesvarbu, kad rasistinis elgesys Rusijos stadionuose jau metus yra už įstatymo ribų.

Sporto valdininkai problemą pradėjo matyti tik dabar

„Scanpix“/AP nuotr./Christopheris Samba
„Scanpix“/AP nuotr./Christopheris Samba

Kai tarptautinė bendruomenė smerkia Rusiją už karą su Ukraina ir grasina boikotuoti 2018 metų planetos pirmenybes, šalies valdžia pagaliau atsimerkė ir suprato, kad su dar vieną problemą – rasizmą – jiems reikia tvarkytis. Vis dėlto, sporto galvos neigia, kad Rusijos situacija yra kažkuo išskirtinė.

„Problemų yra visur, bet nemanau, kad Rusijoje jos kažkuo didesnės. Kartais sirgaliai skanduoja rasistinius šūkius, tačiau mes imamės priemonių. Pas mus yra daug juodaodžių žaidėjų, tad aš nematau didelės problemos“, – Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko pareiškė BBC.

S.Blatteris: Rasizmas yra tema, kuri mano darbotvarkėje kasdien užimą labai aukštą vietą. Jeigu tai nesiliaus, privalėsime imtis sankcijų.

2013 metų gruodį bus sukurtas sirgalių įstatymas, kuriame numatytos griežtos baudos už bet kokios neapykantos, tame tarpe ir rasizmo, demonstravimą sporte. Nuobauda gali siekti iki 15 dienų laisvės atėmimo, 7 metų diskvalifikacijos iš stadionų bei piniginių baudų.

Kaip praneša BBC, nors po viešo C.Samba pasiskundimo „Torpedo“ ir turėjo žaisti rungtynes už uždarų durų, tačiau CSKA ir „Zenit“ rungtynėse nei policija, nei apsauga nekreipė dėmesio į sirgalių rasizmą.

„Valdžia labai neseniai apskritai pradėjo kovą su rasizmu. Vos prieš penkerius metus niekam tai nerūpėjo. Vien faktas, kad kažkas daroma, jau yra progresas“, – teigė SOVA atstovas Aleksandras Verchovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius