Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl Farerų salų įspėjantis R.Breu: „Galbūt ir lygiosios būtų sėkmė, bet norime laimėti“

Lietuvos futbolo rinktinė ryžtingai nusiteikusi nutraukti užsitęsusią nesėkmių seriją. Jau beveik metus oficialių rungtynių nelaimėję mūsiškiai pirmajame naujojo stratego Reinholdo Breu mače bandys namie įveikti nacionalinę Farerų salų vienuolikę.
Reinholdas Breu
Reinholdas Breu / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Treneris nori žaisti atakuojantį futbolą ir parodyti, kad mes esame tikrai stipresni, nežiūrint į pirmas tarpusavio rungtynes. Eisime į aikštę laimėti ir pagaliau pradžiuginti savo sirgalius“, – išvakarėse teigė vienas rinktinės lyderių Arvydas Novikovas.

Prieš tris mėnesius, tuomet dar Valdo Ivanausko treniruojami lietuviai, Farerų salose pralaimėjo 1:2.

Tuomet patirti keturi iš eilės pralaimėjimai UEFA Tautų lygos C diviziono starte išvertė iš posto V.Ivanauską, o lietuvius nustūmė į grupės dugną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valdas Ivanauskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valdas Ivanauskas

Ketvirtadienį Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione Farerų salų futbolininkams užtenka sužaisti lygiosiomis ir jie užsitikrintų mažiausiai 3 vietą grupėje. Tuo pačiu išvengtų ir iškritimo į žemiausią – D – divizioną, kur atsidurti rizikuoja lietuviai.

„Daug laiko treniruotėms nėra. Treneris pristatė savo filosofiją, požiūrį į futbolą. Su trenerio pasikeitimu žaidėjams atsirado daugiau motyvacijos. Visą laiką taip būna, kai ateina naujas treneris. Manau, kad išeisim rytoj ir laimėsim“, – tikėjo A.Novikovas.

„Aišku, manau, mums geriau žaisti kontratakomis, bet mes prieš Farerų salas juk nežaisime susėdę gynyboje. Norime žaisti su kamuoliu ir dominuoti rungtynėse“, – pridūrė rinktinės atakų lyderis.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas

Po rungtynių su Farerų salomis lietuvių lauks išvyka į Liuksemburgą ir paskutinis mūšis šių metų UEFA Tautų lygoje.

„Pirmiausia, džiaugiuosi, kad visi esame sveiki. Turėjome ir atsigavimo, ir intensyvių treniruočių. Manau, esame gerai pasiruošę. Matau, kad visi nori rytoj žengti į aikštę. Tai gerai treneriui“, – teigė R.Breu, kuris Lietuvos rinktinės trenerio kostiumą vilki laikinai. Pagrindinės jo pareigos – LFF techninis direktorius.

– Treneri, į stovyklą pakvietėte ir keletą jaunų žaidėjų. Kokį įspūdį palieka jie?

– Pirmiausia, aš džiaugiuosi jaunąja karta, nes turi tikrai daug potencialių ateities žaidėjų. Visada gerai komandoje turėti naujų žaidėjų, šviežumo. Mačiau tai vakar dienos treniruotėje. Tai – mūsų ateitis.

Žinoma, tai vyrų futbolas ir turime žaisti su tokiais žaidėjais kaip Arvydas (Novikovas), bet gerai turėti ir keletą jaunuolių.

nuotr. lff.lt/Reinholdas Breu
nuotr. lff.lt/Reinholdas Breu

– A.Novikovas užsiminė, kad rinktinė žais atakuojantį futbolą. Ar toks ir bus naujasis rinktinės braižas?

– Šiandien ne ta diena kalbėti apie futbolo filosofiją ar taktiką. Mes turėsime idėją, kaip mes žaisime kiekvienoje rungtynių fazėje. Tai labai svarbu. Taip pat žaidėjai turi jaustis patogiai su tokiu žaidimo planu.

Turėjome labai daug susitikimų, bendravome individualiai su kiekvienu žaidėju apie tai, kaip mes norime gintis, pulti. Idėjos geros, kita vertus, žaisime aikštėje ne vieni, su varžovu.

Esu tikras, kad vikingai iš Farerų salų bus labai kovinga, stipri komanda. Nebus lengva laimėti, bet mes norime tai padaryti.

– Žinome, kad Farerų salų komandoje ne visi žaidėjai yra profesionalai. Kokios yra mūsų stiprybės ir galbūt silpnybės lyginant su varžovais?

– Sunku pasakyti. Jeigu nuoširdžiai, kovojau su Farerų salomis daugiau nei 20 kartų. Niekada nebuvo lengva. Tai gerai organizuota, taktiškai gerai pasiruošusi, stipri gynyboje ir visas 90 minučių kovojanti komanda.

Jie žaidžia paprastą, bet efektyvų futbolą. Prieš juos sunku kovoti. Aiškiai matyti, kad jų kokybė pastaraisiais metais itin pagerėjo. Kalbu ir apie jaunimo futbolą, ir vyrų futbolą. Farerų salos nėra tik maža šalis, nėra lengva prieš juos žaisti. Žinome, kad turėsime kautis 90 minučių.

– Pasidžiaugėte, kad visi sveiki, traumų komandoje nėra. Ar rungtynių išvakarėse jau žinote komandos startinį vienuoliktuką?

– Taip, visi sveiki. Manau, apie 90 proc. startinės sudėties žinau. Pamatysime. Džiaugiuosi situacija, džiaugiuosi, kad kiekvienoje pozicijoje turiu po du žaidėjus. Tai super, nes mūsų lauks kitos rungtynės Liuksemburge, o laiko tarp kovų nebus daug.

Norime sužaisti gerai Liuksemburge taip pat, bet pirmiausia galvojame apie rytojų, apie Farerų salas. Geras jausmas komandoje turėti kokybės. Jei reikės daryti keitimus, neturėsiu jokių problemų. Tai labai gerai.

– Kai sutikote pakeisti V.Ivanauską, garsiai įvardinote, kad tikslas yra 4 taškai per šias dvejas rungtynes. Ar tikslas lieka tas pats?

– Man tikslas kiekvieną sykį turėtų būti pergalė. Noriu laimėti abu mačus ir surinkti 6 taškus. Tačiau visi žinome, kaip mums sekėsi paskutiniais metais ir pastarosiose ketveriose rungtynėse.

Šiuo metu turime 0 taškų, tad galbūt ir lygiosios pirmajame žingsnyje būtų sėkmė, tačiau jeigu pakalbėsite su žaidėjais – jie nori laimėti. Aš irgi noriu laimėti. Manau, jūs (kreipiasi į vieną žurnalistą), taip pat norite rašyti apie pergalę, ne apie pralaimėjimą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Reinholdas Breu
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Reinholdas Breu

– Esate Lietuvoje jau beveik metus, matote ir iš jūsų pasirinktos sudėties, kad viena didžiausių rinktinės problemų – puolėjas. Kaip bandysite ją spręsti?

– Turime puolėjų, neabejotinai. Ne klasikinių, taip. Mano pasirinkimas buvo toks todėl, kad vienas iš puolėjų, tikrų puolėjų, buvo ilgai traumuotas ir mačiau paskutiniuose keliuose mačuose, kad jam dar reikia šiek tiek laiko susigrąžinti geriausią sportinę formą.

Todėl priėmiau sprendimą, kad žaisime šiek tiek kitaip. Kita vertus, nėra svarbu turėti tikrą, klasikinį puolėją, reikia turėti žaidėjus, kurie gali mušti įvarčius.

– Žinome, kad Farerų saloms Vilniuje užteks lygiųjų. Kaip manote, koks bus varžovų žaidimo planas?

– Manau, kad jie žais įvairiai. Pirmiausia, stengsis apsiginti, žais tvirtai gynyboje, o tuomet galbūt stengsis pereiti į atakas. Tai, ką aš pamačiau pastaraisiais metais Farerų salų žaidime – jie gali žaisti futbolą, gali kontroliuoti kamuolį ir tai darys, jei jiems leisime.

Farerų salų futbolas yra visiškai kitoks nei buvo prieš 10 metų. Mes turime turėti iniciatyvą savo stadione, nes kitaip tai būtų labai pavojinga.

Standings provided by SofaScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius